Darija i Iris Bostjančić - prve sestre u povijesti na Mount Everestu!

DARIJA i Iris Bostjančić, nakon Stipe Božića, postale su prve Hrvatice koje su jutros oko 5.55 sati po hrvatskom vremenu našu zastavu zabile na najvišu točku na planeti, Mount Everestu.

Sestre Bostjančić do 8.850 metara visokog vrha uspinjale su se gotovo dvanaest sati s Južnog sedla na 7.920 metara visine, a na "vrh svijeta" popele su se točno u 9.40 sati po lokalnom, nepalskom vremenu.

"Na vrhu smo!", uskliknule su djevojke preko radio veze, koju je ostatak naše ekspedicije primio na walkie-talkijima. Djevojke su na vrhu provele oko 45 minuta, što su ovjekovječile i s nekoliko fotografija, a oko 10.25 sati po lokalnom vremenu počele su sa spuštanjem i trenutno se nalaze na predjelu nazvanom "Balkon".

Pomogle i kolabiralom penjaču prilikom spusta s vrha

"Ovim usponom Darija i Iris Bostjančić postale su prve žene ove godine na vrhu svijeta, ali i prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na vrh Mount Everesta", objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza, plsavez.hr.

Tijekom spuštanja prema Južnom sedlu, Darija Bostjančić intervenirala je nakon što je jedan od penjača kolabirao, s obzirom da je medicinska sestra i dala mu je injekciju Deksametazona te ga sada nose u Logor 4 na Južnom sedlu.

B.V.
Foto: plsavez.hr

Pročitajte više