dario šimić u studiju indexa

Dario Šimić za Index progovorio o Mamiću, Tuđmanu, Modriću i danima s pravim Ronaldom

Foto: Index

U INDEXOVOM studiju gostovao je legendarni hrvatski reprezentativac Dario Šimić, bivši član Intera i Milana čiji je transfer iz Dinama i danas među deset najvećih u povijesti kluba.

Šimić je s Hrvatskom nastupio na čač šest velikih natjecanja, osvajač je svjetske bronce 1998., član je ekskluzivnog kluba ''TOP 100'', u koji ulaze igrači sa sto nastupa za reprezentaciju, a danas je predsjednik Nogometnog sindikata te član skupštine HNS-a. 

Sa Šimićem je razgovarala novinarka Dea Redžić, a pričalo se o odlasku Ivana Rakitića iz reprezentacije, o njegovim igračkim danima u Dinamu, odnosno tadašnjoj Croatiji, te o brojnim drugim nogometnim temama. Govorio je o Milanu, transferu u Inter, danima u reprezentaciji, Zvoni Bobanu i stanju u HNS-u danas.

Šimić je za Index izabrao i svoju  idealnu momčad Hrvatske svih vremena.

Emisiju ste mogli gledati na Indexovom YouTube kanalu i Facebooku Index sporta.

O svojim klincima 

Tu sam za njih, pratim njihov sportski rad, ali ne želim im nabijati presing i pritisak da nešto moraju napraviti. Sam sam imao takva iskustva, svako malo je bilo povijesnih utakmica, jedna za Hrvatsku, jedna za Dinamo, jedna za ne znam za što. Pokušavam smiriti loptu, fokusiram ih na svakodnevne stvari i nastojim da su u nedjelju na utakmici što bolji. Ne vičem na trenere, nisam taj tip, ali nastojim i želim da moja djeca imaju što bolji tretman i da imaju dobru obuku. Nama je pokojni Tomica Židak sa svojim ocjenama u novinama određivao kako ćemo se osjećati i kakvo će nam biti raspoloženje. Ne treba sve uzimati srcu.

O Il Fenomenu 

Jedan je Ronaldo. Sjećam se zadnjeg kola Serie A, igrali smo u zadnjem kolu protiv Lazija i trebala nam je pobjeda. Izgubili smo 4:2 i sve je propalo. Bio sam na klupi. Kakva je to momčad bila, živio sam san. Ronaldo, Zanetti, Roberto Baggio, svi najbolji igrači dolazili su u Italiji. Tada je nama Hrvatima bilo jako teško izboriti se za mjesto i za status. Ronaldo je pravi fenomen. Igračina, druga galaksija. kad je bio zdrav, imao si početnih 1:0 ili crveni karton. Šteta da su ga te silne ozljede uništile. S njim sam igrao pet godina, a odigrali smo možda zajedno deset utakmica. Jako mi je žao radi toga. 

U transferu u Inter

Onda je to bio jedan od najvećih transfera. Ronaldo je koštao 15 milijuna, a mene su platili 11. Danas je mali novac, ali onda je to bila golema svota. Kad se dogodio taj transfer, imao sam osjećaj kao da sam na nečemu i da lebdim. Dolazak na San Siro je bio šok. Veliki zahtjevi su tamo jer ako te navijači tamo ne prihvate, nema šanse da ostaneš. Bio je to veliki stres, veliko opterećenje. Tada sam igrao desnog stopera u obrani s tri igrača. Bio sam među najboljima, a onda sam došao u Inter i Milan koji su igrali u četiri. To je nešto sasvim drugo, totalno druga profesija. Zamislite kad vam je konkurent Cafu, a on je cijeli život igrao to mjesto. Ipak, nisam želio odustati. Nisam puno igrao, ali opet sam odigrao nekoliko velikih utakmica. 

O Milanu i Interu

Ipak više Milan. Drag mi je Inter, ali Milan mi je ipak draži. Puno toga sam tamo osvojio. 

O Croatiji

Za mene je to uvijek bio Dinamo. S nama je uvijek moralo biti nešto pogrešno. Igrali smo odlično, umalo nismo prošli skupinu u Europi. Silvio Marić i ja smo imali prvi fan klub. Šima i Mara. Bili smo preteča Davida Beckhama, ha-ha. Fantastično je bilo to vrijeme.

O TV pravima i infrastrukturi u HNL-u

Ugovore nikad nisam vidio, a znam da klubovi nisu imali ništa od toga. Ako će se ostvariti ono što je sad na stolu, da klubovi mogu dobiti koji milijun od TV prava, onda će biti puno lakše. Klubovi tada neće morati rasprodavati sve što imaju, kao Lokomotiva. Da Lokomotiva nije morala prodati osam igrača, siguran sam da bi prošla Rapid. Infrastruktura nam ja katastrofa. Primjer je Maksimir. Pitam se zašto bi netko dolazio tamo gledati utakmicu, pa bolje je gledati TV. Taj stadion se mora srušiti. Što se tiče TV prava koji će sad početi vrijediti, ne znam detalje, al vjerujem da će biti sve transparentno. Hrvatska je malo tržište, ne možemo očekivati da će tu biti ne znam koliko novca, ali bili smo treći i drugi na svijetu i možemo naš nogomet prodavati vani. Prihodi od televizije i infrastruktura su bili moji ciljevi odavno. To je bio dio mog predizbornog programa.

O pokušaju kupovanja funkcija u HNS-a

Hm, da, a nešto je bilo, nešto su nam nudili, meni, Pletikosi, ali ne sjećam se detaljno. Normalno mi je da surađujemo s HNS-om jer logično mi je da ako želim raditi za dobrobit hrvatskog nogometa, da smo na istoj strani čak i ako se u svemu ne slažemo. 

O 90-im godinama u Dinamu, odnosno Croatiji

Dobro se živjelo. Za vrijeme Canjuge imali smo sjajnu momčad, došao je Viduka, stigao je Prosinečki. Puno igrača su iz te generacije napravili sjajne transfere. Marić je otišao u Newcastle, ja u Milan, Bišćan u Liverpool.

O Franji Tuđmanu

Bio je veliki navijač Dinama. Stvarno je volio klub. Nije došao da bi manipulirao nego je obožavao nogomet i puno toga je napravio da se pomogne klubu. Nespretno je bilo to što je inzistirao na imenu Croatiji. Ne možeš na silu natjerati ljude da nešto prihvate ako to ne žele, a to nesretno ime se nikad nije uhvatilo u narodu. No osobno smatram da je volio klub. Sjećam se da nas je vodio na Brijune, igrali smo vaterpolo, a Silvio Marić ga je pogodio loptom u glavu, pa je bio urnebes. To je Mara, tako je bilo. 

O porazu protiv Ferencvaroša

Je li to kiks ili nije teško je reći. Mislim da bi ona momčad s Bjelicom bez problema to prošla, a sad je nestalo te atmosfere. Također, jako je važno kazati da se zbog pandemije igrala samo jedna utakmica, to su neobične stvari i teško se prilagoditi. 

O Jošku Gvardiolu

Talentiran dečko koji se treba još dokazati, ali čim ga toliko klubova traži i spremni su ponuditi toliki novac, onda vrijedi. Posebice danas u ovo vrijeme krize kad su klubovi ostali bez velikih prihoda nitko neće bez razloga ponuditi toliki novac. Velika je prednost da je ljevak, a to je jako važno kod stopera u modernom nogometu. Ima osobnost, zna igrati, velik je potencijal. Hoće li dosegnuti klasu Lovrena ili Šimunića, na njemu je da se dokaže. 

O karijeri u reprezentaciji

Prvi sam igrač koji je skupio 100 nastupa. Velika je to čast, posebice je bilo jako važno u ono poslijeratno doba. Nogomet je dao jako puno ovoj zemlji. 

O Ivanu Rakitiću

Jedno je Raketa iz 2007., a drugo Raketa iz 2020. Puno je prošlo vremena. Što je presudilo? Puno toga, treba ispoštivati tu odluku. Mislim da je puno poštenije da se netko na vrijeme zahvali nego da ostane pa da se možda stvori neko nezadovoljstvo. Vjerujem da je odlučio kako treba i ostat će zauvijek jedan od najvećih. 

O Luki Modriću

Luki svaka čast. Tijekom suđenja Mamiću proživio je užasne stvari, teške trenutke i sve je to preživio. To samo Luka može. Na kraju je osvojio Zlatnu loptu. Luka ima 35 godina, polako mu vrijeme ide. Zvao se ti Messi ili Ronaldo, ali to tako ide, dolaze mlađi. Tko to ne prihvati, ostat će nesretan. Za Luku se ne bojim, završit će karijeru onako kako mu je izgledala cijela karijera. 

O Zvoni Bobanu

Zvone možda nije nikad ušao u hrvatski nogomet, ali njegov stav je uvijek bio jasan i svi su ga znali. Nikad nije šutio, a u Fifi je napravio velike stvari, posebice oko VAR-a, tako da je i za naš nogomet napravio puno. Sjajna stvar je da imamo naše ljude na takvim mjestima, jer nekad su te pozicije bile rezervirane za neke druge zemlje. 

O trenerskom poslu

Dobro pitanje. Nikad ne reci nikad. Imao sam iskustvo sportskog direktora u Palermu. Nudili su mi poziciju trenera, ali odbio sam. Nekome može zvučati čudno da sam odbio klupu u Serie A, ali tako sam odlučio zbog djece. Tada sam im bio najpotrebniji. Međutim, nikad ne reci nikad. 

O najdražem treneru

Teško pitanje. Ipak, rekao bih Ćiro i Cico. Imao sam krasna iskustva s velikim trenerima, ali ipak Ćiro i Cico.

O porazu protiv Francuske 1998.

Jako mi je žao te utakmice i tog poraza, mislim da smo ih mogli proći samo da smo imali malo više samopouzdanja.

O braći Mamić

Čeka ih sud, volio bih da se to što prije okonča i da sud donese odluku jer u sportu se ne može previše čekati. Zato je jako važno da se ta odluka što prije donese.

Šimićevih udarnih 11 Hrvatske svih vremena

Subašić, Srna, Robert Kovač, Šimunić, Jarni, Modrić, Rakitić, Boban, Prosinečki, Šuker, Mandžukić. 

Pročitajte više