"David" Primorac na krovu Europe preko "Golijata" Recca!

VEČERAS smo u Rijeci, na finalu vaterpolske Eurolige gledali vrhunsku sportsku predstavu u kojoj su trofej uzeli autsajderi iz Kotora. Naime, Primorac se provukao u četvrfinalu u crnogorskom obračunu s Jadranom kao i protiv zagrebačke Mladosti, a danas je potpuno iznenadio sasvim favorizirani "dream team" Pro Recco!

Otvorili su susret dobro, vodili i s tri razlike. Ostat će zapamćena treća četvrtina u kojoj Talijani nisu dali ni jedan gol. Nakon što je regularni dio završio 7:7, u produžecima su dali jedini gol koji ih je odveo do pehara. Sasvim zasluženo.  

Steinmetz najbolji

U redovima Kotorana najbolji su bili Mađari i sjajni golman Zdravko Radić. Steinmetz na dva metra vodio je rovovsku borbu s Talijanima i možda je zaslužio da bude proglašen i igračem susreta. Posebice ako se zna da je zabio ključni i jedini gol u produžecima,. a njegova bravura iz druge četvrtine zaslužila je epitet najboljeg gola kojeg smo vidjeli u ovogodišnjem Final Fouru.

Odmah iza njega je bio Kiss, koji je u pravo vrijeme bio najbolji u bazenu, dok je sve greške obrane, a kojih je večeras bilo vrlo malo ispravljao golman Radić.

Tukli Talijane njihovim oružjem

Gdje je ključ uspjeha Kotorana koji su se na pravi način othrvali super momčadi Pro Recca za razliku od dubrovačkog Juga? Prije svega tukli su Talijane njihovim oružjem i to obranom. Igrali su je sjajno, a posebice kada je trebalo igrati igrača manje. Calcaterra jučer najbolji igrač Talijana nestao je u dnu bazena potpuno pokriven od Crnogoraca koji su dobro shvatili od koga im prijeti prava opasnost.

Što se Talijana tiče tu je bio najbolji Kasass, držao je Talijane koliko je god mogao da održe korak s Primorcem koji je večeras u regularnom dijelu susreta bježao i tri gola razlike. Golman Tempesti bio je standardno dobar. Calcaterra je kako smo napisali nestao, a posebice je razočarala predstava Udovičića koji je možda večeras bio i najslabija karika u bazenu uz Calcaterru.

Suci dobri

Suci su bili vrlo dobri, gotovo pa bez pogreške, iako se laiku može činiti da su "natezali" za Talijane. Naime, od početka susreta pustili su jaču, mušku, agresivnu igru, a činjenica je kako takva igra više odgovara Talijanima koji su fizički jači od Primorca. No taj "poklon" večeras nisu znali i kapitalizirati.

Pro Recco: TEMPESTI STEFANO,  FIGARI NICCOLO,  MADARAS NORBERT, MANGIANTE ANDREA,  KASAS TAMAS, FELUGO MAURIZIO, JOKIC PREDRAG, ANGELINI ALBERTO,  BENEDEK TIBOR,  CALCATERRA ALESSANDRO,  UDOVICIC VANJA, MARCZ TAMAS, BENCIVENGA FABIO

Primorac: ZDRAVKO RADIĆ, DRAŠKO BRGULJAN, DAMIR CREPULJA, ANTONIO PETROVIĆ, DARKO BRGULJAN, JURAJ ZATOVIČ, GERGELY KISS, VJEKOSLAV PASKOVIĆ, BORIS PAVLOVIĆ, BOJAN MILOŠEVIĆ, ADAM STEINMETZ, DRAGAN DRAŠKOVIĆ, NEBOJŠA MILIĆ 

Prva četvrtina: U prva dva napada Kotorani se pokazuju kao tvrd orah za Talijane sa sjajnom obranom, no Pro Recco svoju obranu i dalje drži na istoj razini kao dan prije. U prve tri minute gledamo ravnopravnu utakmicu.

Ono što se jučer činilo nemogućim danas je pošlo za rukom Paskovićem koji je pobjegao u kontru i realizirao prvi gol za Primorac. Talijana za sada bez ideje u fazi napadi, i nisu uspjeli realizirati tri igrača više.

Sumnjivi gol Kassasa ostavlja otvoreno pitanje je li lopta prešla crtu. Suci kažu da jest što ujedno znači i izjednačenje.

Golman Primorca Radić za sada je vrlo dobar na vratima, a zaustavio je već dvije vrlo dobre lopte Talijane, no Primorac baš kao i Jug nema kvalitetnih rješenja u fazi napada. Vrlo često gube lopte bez da su uputili šut prema vratima, pa čak i u situacijama s igračem više. Primorac isto tako vrlo dobro igra u fazi obrane, a od Talijana se još nitko nije istaknuo da sa šutem iz vana probije obranu Primorca.

Druga četvrtina: Odmah na početku sjajna akcija Talijana, koju još bolje zaustavlja golman Primorca Radić koji se prometnuo u za sada najboljeg igrača susreta.  U prve tri minute nema gola ni s jedne i druge strane, Primorac i Pro Recco gotovo da i nemaju grešaka u svojim obranama. Ukoliko i do njih dođe na razini su oba golmana.

Sjajna utakmica, puna tempa i snage s izvrsnim potezima i s jedne i druge strane. Za sada utakmica na razini finala Eurolige.

Marcz probija zonu Primorca i sa sjajnim šutem s gotovo sedam metara zabija drugi gol Pro Recca. No, Primorac se odmah i vraća i to pogotkom Brguljana koji se okrenuo četiri metra od gola preuzeo odgovornost i opalio.

Peterac na Kissu, koji je neočekivano dobio loptu od Pavlovića. Peterac sigurno realizira upravo Kiss.  Primorac vodi!

Nevjerojatno! Čista kontra Primorca. Lopta je išla s krila na krilo a sigurno je realizirao Milošević. Ovog puta ispao je Calcattera koji je zaostao na sredini bazena. Primorac je nakon dobivene lopte promašio vodstvo za tri razlike u situaciji kada su bili "tri na dva".

Talijanska igra trenutno je u raspadu, no pravo je pitanje ima li Primorac snage do kraja susreta odigrati na ovoj razini. Bravura Benedeka na dva metra doveo je Talijane do trećeg gola.

Završila je druga četvrtina sjajne utakmice koja je puna snage i brzog tempa. Za sada bolji Primorac koji je potpuno isključio Talijane u fazi napada. Štoviše do jučer neprikosnovena obrana Talijana dopustila je Crnogorcima kontre koje su i odvele do vodstva nad favoritom. Do sada je bilo 11 izbačaja i to pet za Talijane a 6 za Crnogorce. Suci ipak dozvoljavaju žešću igru koja bi više trebala odgovarati Talijanima koji su u nevjerojatnoj fizičkoj spremi sa sjajnim pojedincima.

Treća četvrtina: Talijani mjenjaju obranu, iz zone su prešli na presing, za kojeg Primorac za sada nema rješenje. Opet gube lopte bez šuta na gol i to tri napada uzastopno. S druge strane dvije fine izrađene akcije Talijana zaustavlja sjajni golman Primorca. Čini se da Kotoranima počinje nedostajati snage.

Osjeća se nerzvoza kod Talijana koji počinju osjećati respekt prema golmanu Primorca. Igra i jedne i druge ekipe se razvodnila za razliku od visoke razine s početka susreta. Kotorani gube snagu, a Talijani su nervozni i počinju raditi neforsirane greške. 

Nakon gotovo pet minuta čiste igre bez gola, trener Primorca primoran je zatražiti time-out.  Talijani i dalje inzistiraju na pressingu i igraju na "igraču". Tempesti kod Talijana tri minuta prije kraja treće četvrtine brani neobranjivo.

Dvije minute prije kraja još nema gola! Golman Radić ima trenutno statistiku od 64 posto obranjenih šuteva!

Gol! Prvi gol u trećoj četvrtini sjajno Stenmetza! Sjajni Mađar neobranjivo tuče u gornji desni kut, a Tempesti je nemoćan.

Četvrta četvrtina: Sjajna utakmica se nastavlja u zadnjoj četvrtini, prepuna snage i brzog tempa. Crnogorci za sada bolji od Talijana koji su zaboravili kada su zabili gol na ovoj utakmici.

Nevjerojatan gol na dva metra u poziciji kada je bio "jedan na jedan"  Pasković odvodi Crnogorce na tri razlike. Jokić u sljedećem napadu vraća Pro Recco u igru. Nakon greške Kissa zabija za minus dva.

Crnogorci još uvijek uspjevaju u fizičkoj spremi konkurirati Talijanima a igra je i dalje na visokoj razini.

Iz faula s više od sedam metara Kasas uzima odgovrnost te zabija gol za Talijane. Sjajan gol. Indiviudalna vrijednost Talijana dolazi sve više do izražaja.

Suci dozvoljavaju oštru, agresivnu igru koja više odgovara Talijanima. Vanja Udovičić izjednačuje sjajnim golom tri minute prije kraja. Ulazi se neizvjesnu završnicu u kojoj je sve više udaraca ispod i iznad vode, osjeća se nervoza kod oba tima.

Dvije minute i 18 sekundi prije kraja time out za Primorac. Opet je teška rovovska borba u bazenu. U ključnom trenutku Kiss se vadi iz vode i efektnim golom s vanjske pozicije opet odvodi Primorac na plus jedan. Drugi Mađar Kasas vadi Talijane u sljedećem napadu s golom za izjednačenje.

Zadnja je minuta. Pogreška Udovičića u napadu Pro Recca i najboljim i najiskusnijim se trese ruka. Posljednji napad ne iskorištavaju Kotorani, ide se u produžetke.

U regularlnom dijelu susreta Talijana i Crnogoraca najbolji su bili Mađari. Kod Kotorana sjajni dvojac Steinmetz koji vodi rovovsku borbu na dva metra, kao i Kiss koji je posljednjoj četvrtini bio odlučujuća prevaga kod Primorca. S druge strane Tamas Kassas kod Pro Recca također briljira s pravim rješenjima i šutevima na gol.

No, svakako treba istaknuti obranu Primorca koja djeluje savršena u trenucima kada imaju igrača manje, a uspjeli su potpuno iz igre izbaciti jučer fenomenalnog Calcaterru.

Produžeci:  Pravo je pitanje imaju li Kotorani dovoljno snage za još jedan preokret? Naime, osim nedostatka snage spram fizički superiornih Talijana, Primorac nema dugu klupu kao što je ima Pro Recco.

Prvi produžetak: U prva dva napada po jedna greška Talijana i Crnogoraca, odnosno pogrešna dodavanja. Talijani igraju pressing traži se Steinmetz na dva metra. Suci dozvoljavaju žešću igru. Benedek je išao driblingom rješiti utakmicu, na žalost po Talijane nije uspio. Prvi produžetak završio je bez golova.

Drugi produžetak: Talijani osvajaju loptu, no prvi napad promašuju, odnosno Kassas griješi.

Crnogorci imaju igrača više. Gol Steinmetza! Lopta je išla sporo no ipak je došla do prve stative na kojoj je bio sjajni Steinmetz.

Napad Pro Recca opet je otišao "u bunar", kao i sljedeći Primorca. Talijani minutu i pol prije kraja traže timeout. No njihov napad nije uspio, lopta upućena prema sidrunu završila je u rukama Kotorana.

Minutu prije kraja Primorac traži timeout. Ako u sljedećem napadu daju gol utakmica je gotova. Talijani igraju pressing, Steinmetz traži loptu na dva metra. Sudac sudi kontrafaul.

Uzbudljiva završnica. Trideset sekundi prije kraja Kotor ima loptu! Time out par sekundi prije kraja.

Sekunda je do kraja. Kraj. Iznenađenje! Primorac je osvojio Euroligu! 

I. Ćimić
Foto: Ronald Gorsic (Cropix)

Pročitajte više