Davis Cup: Hrvatska gostuje u Francuskoj

NOVU sezonu natjecanja u najjačem razredu Davis kupa hrvatski će tenisači započeti dvobojem protiv Francuza. Na današnjem ždrijebu u Londonu odlučeno je da će Francuska u 1. kolu Svjetske skupine, od 6. do 8. veljače sljedeće godine, ugostiti Hrvtasku.

Izbornik naše Davis Cup reprezentacije Nikola Pilić nakon što je doznao ishod ždrijeba kazao je kako nije nezadovoljan, te da je moglo i lošije ispasti. Sličnog je mišljenja i najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević, koji je ovu godinu proveo van teniskih terena. No, još se nije odrekao aktivnog igranja, te se i dalje nada nastupu na OI u Ateni, a spreman je i pomoći reprezentaciji u Davis kupu. Uostalom, unatoč velikim bolovima u paru s Ljubičićem donio je odlučujući bod za pobjedu protiv Amerikanaca u veljači ove godine.

Odabir podloge na kojoj će se igrati Francuzi moraju priopćiti do prosinca.

U posljednjih 13 sezona Davis Cupa Francuzi su pet puta igrali u finalu, a tri puta su bili pobjednici. Ove godine zaustavljeni su u 2. kolu od Švicaraca. Prošle su na domaćem terenu u finalu poraženi od Rusa 2:3. Godine 2001. osvojili su Davis kup, pobijedivši u Melbourneu Australiju. U finalu s Australijom igrali su i 1999., ali su tada poraženi. Naslovom su se okitili i 1996. kada su svladali Švedsku, te 1991. kada su bili bolji od Amerikanaca.

Njihov prvi reket je deseti igrač svijeta Sebastien Grosjean, ovogodišnji polufinalist Wimbledona. Među prvih 50 imaju još dvojicu - Arnaud Clement (40) i Frabrice Santoro (50).

Hrvatskog izbornika, pak, može radovati ogroman napredak Ive Karlovića, koji igra najbolju sezonu u karijeri. A ukoliko se oporavi i Ivanišević, četvorica će tenisača ravnopravno konkurirati za nastup u singlu - Ljubičić, Ančić, Karlović i Ivanišević.

1. kolo Svjetske skupine (6-8 veljače 2004.):

AUSTRALIJA - ŠVEDSKA

SAD - AUSTRIJA

BJELORUSIJA - RUSIJA

MAROKO - ARGENTINA

RUMUNJSKA - ŠVICARSKA

FRANCUSKA - HRVATSKA

NIZOZEMSKA - KANADA

ČEŠKA - ŠPANJOLSKA

Pročitajte više