Aubameyang u derbiju srušio Bayern, Leipzig usamljen na vrhu

Foto: Getty Images/Guliver Image

OD ŠAMPIONSKE 2014. godine nije Borussia dobila Bayern u prvenstvu. Na zadnja četiri susreta nije im zabila ni gol, ali žuto-crni su najbolje reagirali u možda i ključnom trenutku sezone. Jer, da su izgubili danas od Bayerna, Bavarci bi im pobjegli na devet bodova, da su remizirali ne bi bilo u puno boljoj situaciji. Igrala im je samo pobjeda. I do pobjede su i došli.

Ultraofenzivnom postavom s dva napadača, Götzeom i Schürrleom iza njih i Piszczekom i Schmelzerom kao klasičnim krilima Thomas Tüchel opasno je riskirao, ali rizik mu se itekako isplatio. I to već u 11. minuti kada su domaćini fantastičnom akcijom zavrtili glave kompletnoj obrani Bavaraca, Götze je odlično pronašao Aubameyanga, koji je majstorski skrenuo loptu u Neuerov dalji kut.

Gol je dao dodatnu energiju Dortmundu, jurnuli su po drugi i stjerali goste potpuno na svoju polovicu. No, kako je vrijeme odmicalo Bavarci su polako došli k sebi i polako počeli preuzimati inicijativu. Suludi tempo polako se selio pred Bürkijev gol, proradila su krila gostiju, a u 32. minuti je Alonso odličnim centaršutem pronašao Hummelsa da bi bivši stoper Borussije loše zahvatio loptu.

Već u prvoj akciji drugog poluvremena nezadrživi Aubameyang pobjegao je gostujućoj obrani, ali njegov udarac iskosa pogodio je Bayernova golmana. I onda je Bayern zagospodario terenom, imao preko 60 posto posjeda lopte, ali nisu uspjeli probiti domaću obranu, kojom je gospodario nevjerojatni Marc Bartra. Nije izgubio nijedan duel, zakasnio ni na jedan start i u paru sa Sokratisom bio neprelazan za Lewandowskog i društvo.

Alonso pogodio prečku


Najbliže golu Bavarci su bili u 61. minuti kad je Xabi Alonso natrčao na jednu povratnu loptu i s 20-ak metara iskosa snažno odapeo. Bürki je kao ukopan pratio loptu, koja je završila na prečki. To je 11. put ove sezone da su Bayernovi igrači pogodili okvir gola, najviše od svih klubova u Bundesligi.


Deset minuta kasnije mogao je Aubameyang zaključiti priču. S centra je pobjegao kompletnoj obrani Bayerna, došao oči u oči s Neuerom, ali je očajno reagirao i pogodio Bayernova golmana u ruku. To kao da je dalo krila gostima. Jurnuli su po izjednačenje, ali sve do zadnje minute sudačke nadoknade nisu napravili ništa. A onda je Hummels centaršutom savršeno pronašao Lewandowskog, koji s pet metara glavom puca pokraj gola. Imali su gosti na kraju ukupno 67 posto posjeda lopte i sedam udaraca na gol više od Borussije, ali žuto-crni su izdržali.

"Luda, strašna utakmica. Da nije bilo ovih navijača, ne znam bismo li pobijedili. Presretni smo da smo pobijedili i svima poručujem: BVB je ponovno tu", rekao je Pierre-Emerick Aubameyang, koji je zabio 12. prvenstveni gol ove sezone, koliko ima i Kölnov Anthony Modeste.

Bayern je osvojio samo jedan bod u zadnje dvije utakmice, a Dortmund je s dvije uzastopne pobjede skočio na treće mjesto i vratio se u utrku za naslov. No, u toj priči puno toga će se pitati debitante u ligi, Red Bull Leipzig, koji s tri boda prednosti i bez ijednog poraza suvereno sjede na vrhu Bundeslige. Iako je teško očekivati da će otići do kraja, Leipzig se mora ozbiljno uzeti u kalkulacije oko mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Bundesliga, 11. kolo:

Bayer Leverkusen - RB Leipzig 2:3 (Kampl 1', Brandt 45' / Baumgartlinger 4'-ag, Forsberg 67', Orban 81')
Augsburg - Hertha 0:0
Darmstadt - Ingolstadt 0:1 (Hartmann 68')
Mainz - Freiburg 4:2 (Bungert 15', Malli 20', Bell 82' / Grifo 67', Petersen 85')
Borussia (M) - Köln 1:2 (Stindl 32' / Modeste 59', Risse 90'+1')
Wolfsburg - Schalke 0:1 (Goretzka 82')
Borussia (D) - Bayern 1:0 (Aubameyang 11')

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više