Derbi osmine finala Kupa UEFA: Šahtjar oslabljen na noge goropadnoj Sevilli

DARIJA SRNU i njegove narančaste "rudare" očekuje najteži posao u večerašnjim utakmicama, jer bez tri ključna igrača odlaze branitelju naslova Kupa UEFA i vodećoj momčadi Primere.

Kartonirani branič Aleksandar Kucher, veznjak Mariusz Lewandowski i napadač Ciprian Marica služe kaznu zbog suspenzije, a Brandao, Fernandinho i Srna na Sanchez-Pizjuanu strepe od drugog žutog kartona koji bi ih izbacio iz konkurencije za uzvratni susret. Sevilla pak nema takvih problema, jer osim formom kojom trenutno demonstriraju da su jedna od najboljih europskih momčadi, mogu se pohvaliti i uzornom disciplinom, jer im samo braniču Aitoru Ociu prijeti suspenzija.

Rangersi snivaju finale u Glasgowu

Tvrda Osasuna u Glasgow dolazi bez prvog napadačkog para Savo Milošević - Roberto Soldado, dok domaćinima zbog crvenog kartona nedostaje golman Allan McGregor. Kapetan Rangersa Barry Ferguson, koji će večerašnjim nastupom po 64. put igrati za momčad u europskim natjecanjima i tako izjednačiti klupski rekord, ne krije da se momčad nada prolasku do finala, koje se 16. svibnja igra upravo u Glasgowu, na Hampden Parku.

"Imamo odlične šanse ići dalje. Uzvrat u gostima će biti težak, pa bi pobjeda od nekoliko golova razlike jamčila prolazak. Namjeravamo doći do finala na Hampdenu. Celticu je to uspjelo prije četiri godine, pa zašto ne bi i nama", samouvjeren je Ferguson.

Branič Rangersa Ian Murray je posebno sretan što će susret suditi nizozemski sudac Jan Wegereef, koji je priznao gol koji je Dado Pršo postigao kada su Porto i Rangersi prije dvije godine igrali u Ligi prvaka. Pršo je tada uspio ubaciti loptu u mrežu, iako ju je ustvari "izbio" Vitoru Bahiji na gol-crti: "Drago mi je što on sudi, jer nam je protiv Porta priznao Pršin gol koji bi većina sudaca poništila"

Rangersi su prije 22 godine igrali sa Osasunom u prvom kolu Kupa UEFA, ali ne pamte 1985 po dobru, jer iako su prvi ogled u Glasgowu dobili 1:0, uzvrat u Pamploni je pripao Osasuni koja je dobila 2:0 i otišla dalje. Sadašnji pomoćni trener Gersa Ally McCoist, je igrao u obje utakmice.

Nizozemski "dark horse" kod Svraka

Još jedan meč koji prilično intrigira je susret Newcastlea i AZ-a na St. Jamess Parku, a trener gostiju Louis van Gaal ga ovako najavljuje: "Biti će puno golova na obje utakmice, a mi smo u tome bolji. Međutim, ključ prolaska je obrana, gdje također imam više povjerenja u svoju momčad"

Trener AZ-a nije ovo izgovorio samo zbog svoje poslovične bahatosti, jer njegove izjave imaju itekakvu podlogu: AZ je najefikasnija momčad Kupa UEFA u kojem ove godine nije zabilježila nijedan poraz, a pobijedila je Sevillu u gostima i prošla Fenerbahce, a trenutno uživaju u nizu od 11 utakmica bez poraza.

Danny Koevermans, njihova napadačka uzdanica je u nizozemskom prvenstvu zabio 19 golova u 21 utakmici, a glede obrane koju je Van Gaal spominjao, čak tri igrača iz zadnje linije (Opdam, de Cler, Jaliens) su na Van Bastenovom popisu za predstojeće utakmice Oranja u kvalifikacijama za Euro.

Napadačkom nogometu Nizozemaca trener gostiju će moći puno bolje parirati jer se u momčad nakon ozljede i bolesti vraćaju Emre i Duff.

Zanimljiv je i pariški ogled PSG-a i Benfice, ne samo zbog toga što će broja portugalska kolonija u Francuskoj učiniti sve da Benfici priredi domaću atmosferu, nego i zbog toga što će za Paris igrati legendarni portugalski napadač i rekorder po broju zgoditaka za nacionalnu momčad Pauleta, kojem će to (zbog toga što je karijeru i ime stvorio u Španjolskoj i Francuskoj), ujedno biti prvi put da igra protiv neke portugalske prvoligaške momčadi!

Od ostalih susreta izdvajamo gostovanja naših Bundesligaša; Babićev Bayer ide Lensu, a Vranješev Werder u Vigo kod Celte.

Preostali parovi su Braga - Tottenham i Maccabi Haifa - Espanyol.

Foto: AFP

Pročitajte više