FINALE CHAMPIONSHIPA

DERBY - A. VILLA 1:2 Terry slavi, Lampard tuguje. Villa se vratila u Premiership

Foto: EPA

NAKON tri godine čekanja i izgubljenog finala playoffa prošle sezone od Fulhama, sjajna Aston Villa ponovno je dio Premiershipa. Klub iz Birminghama srušio je Derby County 2:1 na legendarnom Wembleyu u finalu doigravanja za ulazak u elitu i vratio se gdje mu je i mjesto.

U najjaču ligu Europe će i golman hrvatske reprezentacije Lovre Kalinić, koji je finale odgledao s klupe novog člana Premiershipa.

Bivši europski prvak iz 1982. godine ove je sezone svladao istog rivala 3:0 i 4:0, a danas je u Londonu ispisao povijest i zaradio čak 200 milijuna eura.

John Terry, koji je pomoćnik glavnom treneru Ville Deanu Smithu, slavi danas na kultnom engleskom stadionu, a na drugoj strani njegovi prijatelji iz igračkih dana u Chelseaju, Frank Lampard (trener Derbyja) i Ashley Cole (igrao na lijevom beku), tuguju jer nisu uspjeli nakon 11 godina čekanja vratiti klub u prvu ligu.

Veliki ulog naoružao je oprezom obje momčadi, posebno u prvom poluvremenu. Tek po neka poluprilika mogla se vidjeti pred golom, uz puno prekršaja, prekida igre, pa i kartona. 

Villa je povela u najboljem mogućem trenutku. Igrala se 44. minuta, Ahmed Elmohamady je s desne strane savršeno ubacio u peterac Derbyja, a Anwar El Ghazi u padu glavom pogodio donji lijevi kut za veliko vodstvo pred odmor.

Bio je to pravi šok za Derby, od kojeg se nije uspio oporaviti sve do finiša utakmice, pa je u 59. minuti primio novi gol. El Ghazi je sjajno prošao s lijeve strane, opalio s ruba šesnaesterca, a lopta je poslije bloka pala u peterac, gdje je John McGinn sjajno skočio i pogodio glavom prije očajne intervencije golmana Jeda Steera za velikih 2:0.

Kontrolirala je Villa utakmicu, a Lampard je u 63. u igru uveo Jacka Marriotta, koji je probudio svoju momčad. Prvo je u 76. njegov odličan volej završio malo pored desne stative, a u 82. minuti je uspio smanjiti na 1:2. Nakon ubačaja s lijeve strane Jayden Bogle je glavom dodao do Marriotta, a on ovog puta pogodio donji lijevi kut, uz mogući dodir lopte Martyna Waghorna, i najavio dramu do kraja.

Uslijedio je veliki pritisak Derbyja za izjednačenje, ali je momčad iz Birminghama ipak izdržala osam minuta sudačke nadoknade i sačuvala prednost za povratak u elitno društvo engleskog nogometa, a na tribinama je veliki uspjeh proslavio i princ William.

Pročitajte više