Euro 2020

Deschamps je kod kuće ostavio postavu skuplju od cijelog rostera Hrvatske

Foto: Guliver Image/Grafika Index

FRANCUSKA je prema kladionicama najveći favorit predstojećeg Europskog prvenstva, a najbolji pokazatelj njene snage su imena igrača koje izbornik Didier Deschamps nije pozvao na natjecanje.

Deschamps je još sredinom svibnja objavio popis od 26 imena koje će voditi na Euro, a na svu sreću nije imao problema s ozljedama tako da listu nije morao mijenjati.

Francuska nije najskuplja na Euru, ali vjerojatno nitko ne može sastaviti jaču postavu sastavljenu od igrača koji nisu pozvani

Najveća vijest bio je povratak Karima Benzeme u reprezentaciju nakon šest godina. Napadač Real Madrida je za Francusku od 2007. do 2015. odigrao 81 utakmicu i zabio 27 golova.

"Sastali smo se, dugo razgovarali, puno sam razmišljao i donio odluku da ga vratim u momčad", rekao je izbornik svjetskih prvaka.

Francuska svoj put na Euru počinje 15. lipnja okršajem protiv Njemačke, a onda će igrati protiv Mađarske (19. lipnja) i Portugala (23. lipnja).

Ukupna vrijednost momčadi koja će braniti boje Francuske na Euru iznosi čak 1.03 milijardi eura i po tome je ova reprezentacija druga najskuplja na natjecanju i na svijetu. Ispred su Englezi čiji je roster težak 1.27 milijardi eura.

Međutim, vjerojatno ne postoji neka druga reprezentacija čija momčad sastavljena od igrača koji ne idu na veliko natjecanje vrijedi više od one koju mogu sastaviti Francuzi.

Deschamps je kući ostavio dva beka koji vrijede 100 milijuna eura

Deschamps na Euro nije poveo golmana Leedsa Ilana Mesliera koji vrijedi 20 milijuna eura prema Transfermarktu, ali on je branio za mladu reprezentaciju svoje zemlje na nedavno završenom U-21 Euru koji su osvojili Nijemci.

S njim je na Euru za mlade bio i novi branič Bayerna Dayot Upamecano čija se vrijednost procjenjuje na 60 milijuna. On je do kraja ove sezone nastupao za RB Leipzig gdje će ga zamijeniti Dinamov Joško Gvardiol.

Drugi stoper kojeg je Deschamps mogao povesti uz Upamecana je Wesley Fofana (40 milijuna eura), a odmah iza njih je i novi igrač Liverpoola Ibrahima Konate koji vrijedi 35 milijuna eura i koji u redove engleskog kluba dolazi iz RB Leipziga. Konate je također igrao na U-21 Euru.

Najskuplji desni bek kojeg Francuzi nisu poveli na Euro je Nordi Mukiele (RB Leipzig) kojeg procjenjuju na 25 milijuna eura.

Na poziciji lijevog beka još je jači izbor. Realov Ferland Mendy i Milanov Theo Hernandez vrijede po 50 milijuna eura, ali Europsko prvenstvo gledat će preko TV ekrana. Oni su čak skuplji od bekova koje je Deschamps poveo, jer Evertonov Lucas Digne vrijedi 35, a Bayernov Lucas Hernandez 45 milijuna eura. Za Thea je barem utjeha što će na prvenstvu igrati njegov brat Lucas.

Nepozvani vezni red i napad vrijede više od 250 milijuna eura

U veznom redu se nalazi također nekoliko skupocjenih igrača, a prvi na listi su Eduardo Camavinga (Rennes, 55 milijuna eura) i Tanguy Ndombele (Tottenham, 50 milijuna eura). Njih prati veznjak RB Leipziga Christopher Nkunku čija cijena iznosi 43 milijuna eura.

Na popisu nema Unitedovog Anthonyja Martiala za kojeg je Deschamps rekao da bi ga pozvao da je na 100 posto fizičke spreme. Njegova vrijednost iznosi 45 milijuna eura, a pored njega u najskupljoj francuskoj postavi igrača koji nisu pozvani nalaze se i Moussa Diaby (Bayer Leverkusen, 38 milijuna eura) i Alex Lacazette (Arsenal, 28 milijuna eura).

Jedanaest igrača koje Francuska nije povela skuplji su od 26 koje je poveo Dalić

Ova postava ukupno vrijedi 449 milijuna eura i spada među najskuplje na svijetu. Primjerice, vrijednost cijelog rostera Hrvatske na Euru iznosi 376 milijuna eura, a on broji 26 igrača i trenutno je 11. najskuplji roster na svijetu.

Vrijedi istaknuti i da cijena svih 26 igrača giganta poput Belgije iznosi 669 milijuna eura što nije ogromna razlika u odnosu na postavu sačinjenu od nepozvanih igrača Francuske uzimajući u obzir da ona broji samo 11 imena.

Pročitajte više