EURO 2020

Deschamps: Sramota. Izbjegli smo veliku tragediju

Foto: EPA-EFE

FRANCUSKA je na otvaranju Europskog prvenstva pobijedila Njemačku 1:0 autogolom Hummelsa, ali događaj o kojem se puno priča je incident prije utakmice.

Podsjetimo, na teren Allianz Arene uletio je paraglajder i aktivist Greenpeacea koji je htio skrenuti pozornost svjetske javnosti na klimatske probleme i zagađenje okoliša, ali je zamalo ozbiljno ozlijedio ljude na stadionu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE TO IZGLEDALO.

Deschamps: Ovo je sramota, mogla se dogoditi katastrofa

Nakon utakmice Didier Deschamps je posebnu pozornost pridao tom događaju. "Ovaj bezobzirni čin, koji je mogao imati vrlo ozbiljne posljedice za velik broj prisutnih ljudi, ozlijedio je nekoliko osoba koje su prisustvovale utakmici i koje su sada u bolnici", rekla je UEFA u priopćenju za javnost, ne navodeći broj ozlijeđenih ljudi ili težinu njihovih ozljeda.

Prisutan u prvom redu na rubu terena, Didier Deschamps nije izašao neozlijeđen. "U početku sam mislio da je to nešto što je planirano. Bilo je dramatično, zamalo smo imali katastrofu. To je prava sramota. Srećom, nema teže ozlijeđenih. Bila je jedna osoba u publici koja je lakše ozlijeđena. Moglo je biti puno ozbiljnije od toga. Što se nas tiče, morali smo pobjeći s klupe. Imam malu kvrgu jer sam malo udario u vrh klupe. Kad se dogodi ovako nešto, također moramo stvari staviti u perspektivu. To je još uvijek nogomet, čak i ako ima puno strasti. I imajte malo suzdržanosti u svemu što radite. Život se može brzo promijeniti", rekao je u intervjuu nakon utakmice.

Ovakva situacija vjerojatno je posebno bolna za Deschampsa. Naime, njegov brat poginuo je u padu zrakoplova kada je slavnom igraču bilo 19 godina. Svjetski prvak isticao je da je to događaj koji mu je promijenio život. Francuski mediji navode kako je sinoćnji incident bio evociranje uspomena na tu tragediju.

"Ovo je bilo poput finala"

S druge strane, francuski izbornik bio je izuzetno zadovoljan onime što je vidio na terenu. "Odigrali smo veliku utakmicu protiv vrlo dobrog protivnika", rekao je Deschamps za M6 pa dodao: "Znao sam da će moji igrači biti spremni, ali bili smo jako borbeni.

Nismo se toliko mučili u drugom poluvremenu. Bila je to naša prva utakmica, ali mogla je biti i polufinale ili finale. Očito je da su u našoj skupini strašne momčadi i uzeti tri boda ovdje, to je nešto strahovito važno", zaključio je.

Francuska će u drugom kolu igrati protiv Mađarske, dok je u zadnjem kolu čeka Portugal. Momčad s Pirenejskog poluotoka jučer je pobijedila domaćina u Budimpešti 3:0 iako je sve do 84. minute bilo 0:0. Veličanstveni Cristiano Ronaldo postigao je na tom susretu dva pogotka.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više