MAJSTORI BEZ MINUTAŽE Devet igrača koje želimo više gledati iduće sezone

Foto: Getty Images/Guliver Image

NIJE tajna da najbogatiji svjetski klubovi sve više sliče na dream teamove, ekipe sastavljene od 20 i kusur zvijezda koje su majstori svojeg zanata. Računica je jednostavna, postoji premalo mjesta za previše talenta. Ovi igrači svojom kvalitetom, perspektivom ili partijama zaslužili su puno više povjerenja od svojih trenera u prošloj sezoni i već bi ovo ljeto trebali potražiti nove izazove. Ovi igrači bi trebali biti najveća priča ovog transfer roka.

James Rodriguez

Kolumbijac je poslije briljantnog Svjetskog prvenstva djelovao kao najbolja "nova" desetka na svijetu i samo je bilo pitanje koji "teškaš" će ponuditi najviše za njegove usluge. Real ima najkvalitetniji vezni red na svijetu, ali čak i Isco kao španjolski nacionalni projekt i čovjek koji je donio dodatnu dimenziju igri i očuvao Realu titulu morao je čekati Baleove tegobe s ozljedama kako bi se afirmirao kao prvotimac. Sasvim je jasno da Kolumbijac nije ni prvi, ni drugi, niti treći izbor. Šteta bi bilo da nogometna javnost ostane zakinuta za njegove kvalitete u najproduktivnijim godinama jer radi se o zbilja vrhunski inteligentnom igraču kojem je za stvaranje opasnosti dovoljan i najmanji djelić terena. Za usporedbu, Toni Kroos je ove sezone upisao 2346 minuta više.

Alvaro Morata

Brz, snažan i tehnički izvrstan napadač s nepogrešivim osjećajem za igru uvijek je "tu negdje", ali je daleko od toga da bude prva opcija u Realovu napadu. Momčad je i dalje potpuno opravdano podređena Ronaldu, pa je i Karim Benzema spremno prihvatio ulogu sekundarnog napadača i tipa koji kreira završnice napada kao nekada u Lyonu. Za rasnog strijelca u najboljim godinama 1872 minute nisu dovoljne, posebno zato što dobar dio toga otpada na "garbage time" – situaciju u kojoj Real ima riješenu utakmicu, pa uvodi igrače s klupe kako bi prvotimci očuvali svježinu.

Nolito

Sjajni Španjolac briljantno je započelo karijeru na Otoku, a Manchester City je izgledao kao novi prvak već nakon prvih nekoliko kola. Nakon suspenzije od dviju utakmica zbog crvenog kartona, više se nikad nije vratio na pravu minutažu – proporcionalno tome, padao je i City koji je imao ispodprosječnu sezonu. Bilo je teško shvatiti zašto se Pep riješio usluga jednog od najopasnijih krilnih igrača u ligi, ali nedavno otkriveni problemi s prilagodbom nude djelomičan odgovor. Nolito će vjerojatno samoinicijativno otići u toplije krajeve.

Kelechi Iheanacho

Možda je pretenciozno tražiti veću minutažu za mladog Nigerijca, s obzirom na to da mu je konkurencija Sergio Aguero, ali ovaj "klinac" je predobar da čeka nečiju ozljedu. Ne može još uvijek nositi napad najvećih klubova na svijetu kao prva opcija, ali ima izrazito perspektivnu mješavinu brzine, talenta i klase. Tek mu je 20 godina, a već iza sebe ima nekoliko sjajnih partija u Premiershipu.

Daniel Sturridge

Malo je ozlijeđen, malo se oporavlja, a najmanje igra. Tip koji je procvao u sezoni kada su suparničke obrane bezuspješno pokušavale zaustaviti Luisa Suareza, došao je pod skute trenera koji od njega traži nešto što njegovi prethodnici nisu. A govor tijela Sturridgea ne odaje dojam kako u potpunosti vjeruje Jurgenu Kloppu. A da Nijemac njemu ne vjeruje, jasno je po minutaži koju dobiva u talentom iznimno oskudnoj ekipi.

Grzegorz Krychowiak

Thiago Motta sjajan je zadnji vezni, ali njegovi dani su polako odbrojani. Poljak teško izgovorljiva imena njegova je projicirana zamjena, ali se ove sezone nije naigrao nakon što je u Sevilli doktorirao igru u srcu veznog reda. PSG je doživio velik potres ove sezone i kronično mu treba promjena krvne slike. Ako Krychowiak nije predviđen za novog donora, trebao bi hitno preseliti na meridijane na kojima će ga više cijeniti.

Renato Sanches

Vjerojatno najveća prevara ove sezone je izostavljanje sjajnog Portugalca iz svake iole bitne Bayernove utakmice – u svojoj prvoj sezoni skupio je tek 10 punih utakmica kada bi sve njegove minute stavili na zbir. Na Europskom prvenstvu je nosio tri suparnička igrača u zubima, a takav spoj snage i elegancije dugo nije viđen na toj razini. Elitni talent morao je dobiti više šanse u ekipi kojoj s Lahmom, Robbenom, Riberyjem, Alonsom ili Rafinhom ionako slijedi neminovna smjena generacije.

Douglas Costa

Zasjao je u prvoj sezoni i pokazao kako je najbolji dribler lige, ali ove sezone Ancelotti je vrlo umjereno koristio usluge svojeg najopasnijeg igrača uz Robbena. Teško je naći veliki smisao u ovakvoj odluci, a blijede partije Bayerna u drugom dijelu sezone samo su pojačale dojam kako se radi o pogrešci.

Gabriel Barbosa

Normalan muškarac nikad neće shvatiti tri stvari – žene, pravila bejzbola i Inter. Nejasno je što su sva četvorica ovosezonskih trenera vidjela toliko dobrim u ovom Interu da šansu nije dobila jedna od najvećih nada brazilskog nogometa, ali činjenica kako je Rodrigo Palacio upisao pet puta više minuta trebala bi se zakonski sankcionirati.

 

 

Pročitajte više