Diaz prebio BJ Penna, Kongo nanio prvi poraz Mitrioneu

MOGLO bi se vrlo lako dogoditi da je UFC 137 bio posljednja postaja u karijerama dva velika MMA šampiona, Mirka Filipovića i BJ Penna. Obojica su, dakako, poraženi u noćašnjim dvobojima koje smo pratili iz lasvegaškog Mandalay Bayja.

Nakon što je Cro Cop pokleknuo u dvoboju protiv Royja Nelsona tehničkim nokautom u trećoj rundi, u glavnoj borbi večeri vidjeli smo obračun donedavnog prvaka Strikeforcea, Nicka Diaza i bivšeg višestrukog UFC-ovog šampiona u dvije divizije (jedini uz Randyja Couturea kojem je to pošlo za rukom), BJ Penna. Dvojac je ispunio velika očekivanja javnosti pruživši nam dvoboj za pamćenje. Nakon dobre prve runde Penna u kojoj je pomalo iznenadio Diaza dobrom stojkom, ali i jednim rušenjem, te kontrolom borbe na parteru, ostatak dvoboja je protekao u potpuno dominaciji Strikeforceovog prvaka. Diaz je uspostavio kontrolu borbe na parteru i savršeno tajmiranim i filigranski preciznim udarcima doslovno je “prebio” Penna gotovo do fizičke neprepoznatljivosti. U nekoliko se trenutaka činilo kako je Diaz blizu dovršetka posla, no izdržljivi Penn je i nakon ovog dvoboja ostao borac koji nikada u cijeloj karijeri nije pretrpio nokaut. No, osim hrabrog poraza, Havajčanin nije mogao pružiti ništa više, a nakon meča je iznenađujuće najavio kraj karijere. Je li to posljedica razočaravajućeg nastupa ili će bivši šampion zaista objesiti rukavice o klin, tek je za vidjeti…

U glavnoj dijelu večeri vidjeli smo još tri prilično loša dvoboja. Cheick Kongo je nakon dvije runde međusobnog odmjeravanja, napokon stisnuo malo gasa u trećoj i prilično uvjerljivo stigao do pobjede protiv nekadašnjeg igrača američkog nogometa Matta Mitrionea. Bio je to prvi poraz u karijeri za Mitrionea nakon pet startnih pobjeda u UFC-u, dok je Francuz produljio niz nepobjedivosti na četiri dvoboja ponovno se vinuvši u gornji dom UFC-ove ljestvice teškaša.

Japanac Hatsu Hioki nije pokazao zašto ga mnogi smatraju jednim od najboljih boraca pero kategorije na svijetu. U svom UFC debiju je, doduše, sumnjivom podijeljenom odlukom sudaca svladao Georga Roopa, no bilo je to daleko od impresivne predstave koja se od njega očekivala. Da je Amerikanac možda oštećen pokazala je reakcija iznenađene publike koja je nakon posljednje dominantne runde za Roopa očekivala da će odluka otići na njegovu stranu.

Iako je pobijedio prilično uvjerljivo, Scott Jorgensen u dvoboju protiv Jeffa Currana nije oduševio. Bio je to tipični hrvački nastup i “grindanje” od prve do zadnje minute meča. Kasnije se pravdao neuvjerljivom teorijom  prema kojoj je pokušao javnosti pokazati kako i u borbi na parteru može parirati majstoru BJJ-a kao što je Curran. Za napad na titulu i priliku protiv Dominicka Cruza ipak će mu trebati puno više.

Spomenimo i pobjedu Brandona Vere koji je u uvodnom dijelu programa jednoglasnom odlukom svladao Eliota Marshala. Ovom pobjedom Vera se barem na neko vrijeme spasio otkaza u američkoj promociji, a možda je najavio i svjetliju budućnost za nekoga tko je jednom slovio kao najtalentiraniji teškaš svijeta. Pomalo je iznenađujuće Donald Cerrone ugušio sjajnog Nijemca Dennisa Sivera prekinuvši tako njegov niz pobobjedivosti koji je traja posljednje četiri borbe. Cerrone je ušao vrlo kvalitetno u susret i već je nakon desetak sekundi high kickom uspio uzdrmati Sivera. Nijemac se izvukao iz ove kritične situacije, no već sljedeći nokdaun ga je stajao glave. Sjajni Cerrone je odlično iskoristiu situaciju popevši se na leđa uzdrmanom Siveru i na koncu ga ugušivši RNC-om. Na koncu spomenimo i iznenađujuću pobjedu nokautom novopridošlog  Poljaka Barta Paraszewskog u meču protiv Tysona Griffina.

Glavne borbe:

Nick Diaz def. B.J. Penn via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-27, 29-28)
Cheick Kongo def. Matt Mitrione via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-28, 29-28)
Roy Nelson def. Mirko “Cro Cop” Filipović via TKO (udarci) – R 3, 1:30
Scott Jorgensen defeated Jeff Curran via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 30-27)
Hatsu Hioki def. George Roop via Podjeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)

Uvodne borbe:

Donald Cerrone def. Dennis Siver via Prisiljavanje na predaju (rear-naked choke) – Round 1, 2:22
Bart Palaszewski def. Tyson Griffin via KO (udarci) – R 1, 2:45
Brandon Vera def. Eliot Marshall via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)
Ramsey Nijem def.f Danny Downes via Jednoglasna odluka sudaca (30-25, 30-26, 30-27)
Francis Carmont def. Chris Camozzi via Jednoglasna odluka sudaca (30-26, 30-27, 30-27)
Clifford Starks def.  Dustin Jacoby via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Pročitajte više