Liga prvaka, 1. kolo

DINAMO - ATALANTA 4:0 Čudesni Dinamo razbio Talijane na otvaranju Lige prvaka

Foto: Pixsell

DINAMO je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Hrvatski prvak, koji se u najjače europsko natjecanje vratio nakon tri godine, poveo je u 11. minuti kada je Leovac zabio nakon sjajnog ubačaja Stojanovića. Oršić je 20 minuta kasnije majstorski pogodio sa 16 metara za 2:0. Krajem prvog dijela Oršić je zabio i svoj drugi gol nakon ubačaja Stojanovića i povratne lopte Ademija, a u 68. minuti je isti igrač hat-trickom postavio konačan rezultat.

Dinamo na vrhu skupine, prekinuo niz od 11 poraza

U drugom susretu ove skupine Manchester City je na gostovanju u Ukrajini slavio 3:0 protiv Šahtara. U sljedećem kolu Dinamo za dva tjedna ide u Manchester, a Šahtar gostuje Atalanti.

Dinamo je razbijanjem talijanskog kluba prekinuo niz od 11 poraza u grupnoj fazi Lige prvaka. Ujedno je zagrebački klub ostvario najuvjerljiviju pobjedu ovog dana u Ligi prvaka.

Najbolji Dinamo ikad u Ligi prvaka, Bjelica iznenadio sastavom

Bila je ovo vjerojatno najbolja utakmica Dinama ikad u Ligi prvaka. Već od prve minute visokim presingom i majstorskim potezima Olma i Petkovića pokazali su gostima što ih čeka u paklu Maksimira, a pomogla je i iznenađujuća odluka Bjelice da promijeni formaciju i zaigra s trojicom stopera - Perićem, Dilaverom i Teophileom. Hrvatski prvak već u prvom napadu podigao je navijače na noge - Olmo je fenomenalno probio po lijevoj strani i ubacio u peterac gdje je Petković ostavio loptu Oršiću koji je promašio cijeli gol. 

Dinamo je poveo u 11. minuti kada je Olmo driblingom slomio trojicu braniča Atalante, ali je njegov udarac izblokiran. U nastavku akcije lopta je stigla do Stojanovića čiji je ubačaj s desne strane u mrežu pospremio Leovac. 

Gol i asistencija Leovca, asistencije Stojanovića i Ademija, hat-trick Oršića, driblinzi Olma...

Olmo je povukao akciju i za drugi gol. Izbacio je iz igre dvojicu suparnika i proigrao Leovca, lijevi bek Dinama sjajno ubacio na 16 metara, a Oršić nevjerojatno preciznim udarcem pogodio malu mrežicu. 

Za kraj fenomenalnih 45 minuta Oršić je zabio nakon još jedne prekrasne akcije. Stojanović je ubacio na drugu vratnicu, Ademi maestralno vratio loptu u peterac gdje usamljenom Oršiću nije bilo teško zabiti svoj drugi i Dinamov treći gol. Koliko je Dinamo dominirao u prvih 45 minuta govori i što je Atalanta imala jedan udarac u okvir gola, i to u sudačkoj nadoknadi. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

 

U drugo poluvrijeme Atalanta je krenula ultraofenzivno, Pašalić i Malinovski su ušli u igru, a hrvatski reprezentativac odmah na startu drugog dijela mogao je smanjiti rezultat, ali je usamljen s 10 metara tukao pored gola. 

Momčad Nenada Bjelice sigurno je čuvala 3:0 do 68. minute kada je Oršić sretno stigao do hat-tricka. Nakon što je Olmo, koji je protiv Talijana imao čak 10 driblinga. dugo čuvao loptu, gosti su je uspjeli odbiti do Teophilea. Branič Dinama je nabio loptu u kazneni prostor, a ona je sletjela točno do usamljenog Oršića koji je lako postavio konačan rezultat i odveo Dinamo do najveće pobjede u Ligi prvaka. 

Rezultati by SofaScore

DINAMO - ATALANTA   4:0

Tijek utakmice:

90` Kraj. Najuvjerljivija pobjeda Dinama ikad u Ligi prvaka.

90` Četiri minute sudačke nadoknade.

85` Opuštanje kod Dinama, Zapata je imao još jednu dobru priliku, izašao je sam na Livakovića i promašio cijeli gol.

84` Petkovića mijenja Gavranović.

83` Još jedan promašaj Pašalića. Lijepo je ciljao s lijeve strane, ali pored gola.

81` Spektakularan prodor Ademija, ostavio je loptu Petkoviću koji je birao između proigravanja Stojanovića i udarca. Odlučio je pucati i tukao ravno u vratara gostiju.

79` Žestok prekršaj Gosensa koji je dobio žuti karton zbog udaranja Stojanovića. Talijani su nemoćni.

76` Oršića mijenja Ivanušec. Ovacije cijelog stadiona trostrukom strijelcu.

74` Čudesna obrana Livakovića. Zapata je ostao jedan na jedan s Livakovićem, topovski tukao, a vratar Dinama u padu podigao ruku i izbio loptu u korner.

70` Moro izlazi, Gojak je u igri.

68` GOOOL! Ponovno Oršić! Ovaj put je Dinamo zabio sretno. Nakon što je Olmo dugo čuvao loptu, gosti su je uspjeli odbiti do Teophilea. Branič Dinama je nabio loptu u kazneni prostor, a ona je sletjela točno do usamljenog Oršića koji je lako zabio.

65` Dinamo je nakon dugo vremena uspio pritisnuti Atalantu. Skoro tri minute trajao je pritisak Dinama oko gola Atalante, bilo je nekoliko opasnih ubačaja, ali su se gosti obranili.

62` Zapata je prvi put večeras dobio duel u Dinamovom kaznenom prostoru, proigrao je Iličića kojeg zaustavlja Perić.

60` Kakvo poigravanje s gostima... Teophile izbacuje dvojicu čuvara, a zatim je isto uspio i Olmo koji je izborio prekršaj na 40 metara od gola Atalante.

58` Oršić je mogao sve riješiti. Ademi ga je sjajno proigrao, ali je ovaj put Atalantin vratar uspješniji. Pomogao mu je i Oršić jer je tukao točno u njega. 

56` Manja bakljada na sjeveru.

 

54` Najbolja prilika za goste. Prvi put su ostavili veći broj Dinamovih igrača iza lopte, ali je Pašalić nakon ubačaja s desne strane neometan promašio cijeli gol.

49` Izvukao se Dinamo nakon što je poslije ubačaja Iličića lopta ispala Livakoviću iz ruku. Na kraju su gosti napravili prekršaj na Dinamovom vrataru.

48` Objavljeno je da se na Maksimiru nalazi 28.863 gledatelja.

47` Još jedna prekrasna akcija Dinama, ali Petković je loše primio loptu nakon nove majstorije Olma.

46` Počelo je drugo poluvrijeme. Dvije izmjene kod gostiju. U igri su Pašalić i Malinovski, izašli su Dreuler i Masiello.

45` Kraj prvog dijela.

45` Velika gužva ispred Dinamovog kaznenog prostora, na kraju je tukao Gomet, ali ravno u Livakovića. Bio je to jedini udarac u okvir domaćeg gola.

45` Tri minute sudačke nadoknade.

44` GOOOL! 3:0! Nevjerojatan je Dinamo! Oršić je zabio nakon još jedne prekrasne akcije. Stojanović je ubacio na drugu vratnicu, Ademi maestralno vratio loptu u peterac gdje usamljenom Oršiću nije bilo teško zabiti svoj drugi i Dinamov treći gol. Ademi je ostao ležati nakon duela s braničem gostiju, ali nastavlja utakmicu nakon što mu je ukazana pomoć.

40` Stojanović je sada morao bolje. Dobio je loptu na desnoj strani, imao 1 na 1 i priliku za ubačaj, ali je odugovlačio i na kraju s loptom izašao u gol-aut.

37` Igrači Atalante djeluju izgubljeno, veliki pritisak Dinama.

34` Dinamo je zasad sjajno zatvorio Zapatu, kolumbijski napadač ne može do lopte.

32` GOOOL! 2:0! Prekrasna akcija Dinama! Olmo je majstorski proigrao Leovca, lijevi bek Dinama sjajno ubacio na 16 metara, a Oršić nevjerojatno preciznim udarcem pogađa malu mrežicu.

31` Dinamovci traže jedanaesterac. Ademi i Gosens su bili u duelu, nogometaš gostiju izbija loptu u korner. Čini se da nema govora o penalu.

29` Slobodnjak za Dinamo na 30-ak metara, udarac Oršića je bio bezopasan i završio je iznad gola.

27` City je u drugoj utakmici ove skupine poveo u Ukrajini. Dobra vijest za Dinamo koji bi se sa Šahtarom i Atalantom trebao boriti za proljeće u Europi. Utakmicu iz Ukrajine pratite ovdje

26` Obje momčadi imaju isti posjed lopte te gotovo isti broj točnih dodavanja.

 

25` Žestok duel Petkovića i Masiella. Napadač hrvatske reprezentacije je napravio prekršaj u napadu, branič talijanske momčadi ostaje ležati na travnjaku, ali nastavlja utakmicu nakon 40-ak sekundi.

22` Iličić je na leđima s dvojicom dinamovaca tukao s 25 metara, daleko pored gola.

21` Prvi korner za Atalantu. Ubačaj na prvu vratnicu, velika gužva i Perić izbija loptu.

18` Djimsiti je prvi dobio žuti karton večeras, zaustavio je Petkovića na sredini terena.

15` Fenomenalnih 15 minuta Dinama. Atalanta je ostala bez prilike. Bjelica je zasad uspio iznenaditi Gasperinija taktikom s trojicom stopera u prvih 11.

11` GOOOL! Dinamo vodi! Prvo je Olmo tukao, Atalanta se nekako uspjela obraniti, a zatim je sjajan Stojanovićev ubačaj s desne strane u mrežu ugurao Leovac na drugoj vratnici.

 

8` Vrhunski prodor Ademija po lijevoj strani, ubacio je na tri metra gdje Olmo nije uspio ugurati loptu u mrežu. Pjesma s tribina sve je glasnija.

7` Iličić probija po desnoj strani i iz mrtvog kuta je pokušao prevariti Livakovića, ali lopta odlazi u aut na drugoj strani.

6` Uigrana akcija Dinama iz kornera, Olmo je dobio priliku za udarac, blokiran je, a u nastavku akcije Ademi je uhvaćen u zaleđu.

5` Olmo se poigrava ponovno sa suparnicima na lijevom krilu. Na kraju korner za Dinamo, prvi na utakmici.

4` Iličić izblokiran na drugoj strani, zatim se i lakše ozlijedio, ali nastavlja utakmicu.

2` Sjajna akcija Dinama! Olmo je probio po lijevom krilu, nekako ubacio na pet metara gdje je Petković ostavio loptu za Oršića koji iz teške situacije loptu šalje pored gola. 

1` Počela je utakmica, Atalanta je prva krenula u napad. Spektakularna atmosfera na Maksimiru. Šalovi na istoku i zapadu, koreografija na sjeveru. 

Sastavi: 

Dinamo: Livaković, Stojanović, Perić, Dilaver, Theophile, Leovac, Ademi, Moro, Olmo, Oršić, Petković

Atalanta: Gollini, Toloi, Djimsiti, Masiello, Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens, Gomez, Iličić, Zapata

Uoči utakmice:

20:40 Atmosfera na Maksimiru 20 minuta prije početka utakmice.

20:10 Ovako izgleda svlačionica gostiju.

20:00 Ogromna gužva ispred Maksimira.

19:35 Gostujući navijači su dobro ispunili južnu tribinu. Igrače Atalante na zagrijavanju dočekali su ovacijama. 

 

19:15 Navijači Dinama pripremaju koreografiju na sjevernoj tribini.

 

19:05 Klinci iz Dinama i Atalante nakon utakmice u juniorskoj Ligi prvaka (1:0) razmijenili su poklone.

18:50 Talijani ulaze na stadion. Uvjereni su u pobjedu i da će utakmicu odlučiti Zapata.

18:30 Navodno je Atalantinih navijača stiglo više od tri tisuće.

18:10 Atmosfera na Maksimiru:

17:45 Dani Olmo, najbolji Dinamov igrač, poslao je poruku uoči otvaranja Lige prvaka.

17:25 Talijanski Corriere u najavi utakmice Petkovića naziva malim Zlatanom, a Dinamo hrvatskim Juventusom. Opširnije ovdje

17:15 Nakon deset godina koreografija će biti na sjevernoj tribini Maksimira. Opširnije ovdje 

16:45 Juniori Dinama slavili su u juniorskoj Ligi prvaka protiv Atalante s 1:0. Opširnije ovdje

16:00 Koeficijent na pobjedu Dinama je oko 3.70, a na pobjedu gostiju oko 2.20.

15:30 Dolazak skupine od tri tisuće Atalantinih navijača pratite ovdje.

15:00 Sve je više malih skupina Atalantinih navijača po gradu.

Pročitajte više