DINAMO U EUROPA LIGI

Evo kako Dinamo brzo može do proljeća u Europi u tijesnoj skupini

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

POBJEDOM nad Wolfsbergerom (1:0) na Maksimiru u trećem kolu skupine Europa lige, Dinamo je u sjajnoj poziciji pred drugi dio grupne faze.

Skupina u kojoj "svatko može dobiti svakoga", ali "nitko ne može dobiti Dinamo"

Prvak Hrvatske vodeći je u skupini sa skorom od jedne pobjede, dva neodlučena rezultata i gol-razlikom 1:0, što je zanimljivo, gotovo bizarno, ali i svjedoči koliko je Dinamova skupina tijesna. U kojoj "svatko može dobiti svakoga", ali "nitko ne može dobiti Dinamo", jer Mamićeva momčad na polovici nadmetanja u skupini jedina nema poraz, dok preostale tri momčadi imaju samo po jednu izgubljenu utakmicu.

Sve ekipe u grupi, od vodećeg Dinama do posljednjeg CSKA-a unutar su samo tri boda, pa je jasno da jedna pobjeda ili poraz potpuno mijenjaju situaciju u ovoj rijetko neizvjesnoj i izjednačenoj skupini.

Dinamo je zahvaljujući Livakoviću na vrhu grupe

Konkretno, Dinamo je vodeći, bez poraza i primljenog gola i to sjajno zvuči, ali činjenica je da mu je u prve dvije utakmice, koje je završio remijima bez golova protiv Feyenoorda i CSKA-a, daleko najbolji bio golman. Dominik Livaković u tim mečevima skinuo je desetak velikih prilika. Do jedine, ali važne pobjede Dinamo je došao jedva. Protiv Wolfsbergera nije imao nijednu priliku iako je 50 minuta imao igrača više. Sve ovo ističemo zato što je očito kako će prilikom odluke o poretku u ovoj skupini, a samim tim i o tome koje dvije momčadi prolaze u nokaut-fazu Europa lige, odlučivati svaki gol i bod.

Slijede dva gostovanja, ali u eri korone to nije hendikep

Dinamo u drugom dijelu skupine dva puta zaredom gostuje, ali to u nogometu bez navijača nije osobit hendikep. Posebno zato što prvu utakmicu u gostima igra u idućem kolu, koje se zbog stanke za utakmice reprezentacija igra 26. 11. na terenu koji je i Wolfsbergeru gostujući. Austrijska momčad zbog premalog stadiona svoje europske utakmice igra u Klagenfurtu.

Pobjedom tamo Dinamo bi došao vrlo blizu prolaska skupine, jer osam bodova u četiri kola u ovako tijesnoj grupi sjajan je učinak. Remijem bi ostao na dobrom tragu, dok bi porazom dodatno zakomplicirao ionako zapetljanu situaciju u grupi. 

Iduće kolo moglo bi riješiti puno 

Takvom ju je učinio i Feyenoord pobjedom 3:1 protiv CSKA-a, a puno će značiti i rezultat njihove uzvratne utakmice za tri tjedna. Ako bi u Moskvi remizirali, a Dinamo pobijedio u Austriji, Dinamo bi bio u sjajnoj poziciji tjedan dana prije gostovanja kod nizozemskog velikana. CSKA za sada zaostaje, ali i Vlašićevoj momčadi samo jedna pobjeda mijenja sve.

Dinamu su rezultati i mjesto na tablici bolji od igre. Ako je poboljša, brzo bi mogao do proljeća u Europi

Dinamu su rezultati i pozicija na tablici Europa lige daleko bolji od igre. U drugom dijelu natjecanja u skupini bi boljom igrom mogao doći nadomak europskog proljeća i prije kraja grupe, pobjedom kod Wolfsbergera u kombinaciji s remijem CSKA-a i Feyenoorda. Mada, kako pokazuju prva tri kola te neuvjerljive igre Dinama, ali i njegovih europskih  rivala, čini se da će to biti borba do zadnje minute posljednjeg kola. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više