LIGA PRVAKA

DINAMO - CITY 1:4 Dinamo ispao iz Europe

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

DINAMO je vodio pa izgubio od Manchester Cityja 1:4 u šestom, ključnom, kolu Lige prvaka i ostao bez europskog proljeća. Hrvatski prvak je vodio od 10. minute golom Danija Olma te 24 minute bio u osmini finala elitnog natjecanja, a onda ga je hat-trickom srušio Gabriel Jesus golovima u 34., 50. i 54. minuti, a točku na i stavio Phil Foden u 84. minuti.

Na drugoj strani, Atalanta je pobijedila Šahtar 3:0 u Harkivu, a drugi gol zabio je Mario Pašalić i ostavio Dinamo bez trećeg mjesta i Europa lige.

 

Olmo majstorijom bacio Maksimir u delirij

Dinamo je odlično stajao u prvom poluvremenu protiv engleskog prvaka. Od samog starta Modri su preuzeli inicijativu i agresivnošću pritisnuli renomiranog protivnika na krcatom Maksimiru. Takav pristup nagrađen je u 10. minuti kada je Olmo zabio za vodstvo i bacio tribine u trans.

Nakon sjajnog ubačaja Damiana Kadziora s desne strane, Olmo je pobjegao obrani Cityja i iz prve, iz jako teške pozicije s desne strane šesnaesterca, uhvatio savršeni volej i pogodio pod gredu za 1:0 i eksploziju oduševljenja na Maksimiru! 

U tom trenutku Dinamo je uz "nulu" Šahtara i Atalante u Harkivu bio u osmini finala Lige prvaka.

Jesus izjednačio dok su igrači Dinama ležali na travnjaku

Međutim, nakon primljenog gola ekipa Pepa Guardiole krenula je naprijed i vršila sve veći pritisak na posljednju liniju Dinamove obrane. Ilkay Gündogan je u 19. minuti s 20-ak metara opalio u suprotni lijevi kut, a Dominik Livaković skinuo njegov pokušaj i pokazao zašto je jedinica reprezentacije Hrvatske.

Ipak, u 34. minuti golman Dinama morao je vaditi loptu iz mreže, a semafor je pokazao - 1:1. 

Dok su dva igrača Dinama ostala ležati na terenu, Riyad Mahrez je nastavio akciju i s lijeve strane ubacio loptu u srce šesnaesterca gdje je Jesus glavom izjednačio i vratio stvari na početak. Nakon nesportskog poteza Cityja i gola uslijedili su protesti igrača Dinama, a umalo je došlo i do fizičkog obračuna kapetana Arijana Ademija i igrača gostiju. No, gol je svejedno priznat, a Ademi je dobio žuti karton. 

Evo kako je cijelu situaciju vidio HRT-ov ekspert za suđenje Mario Strahonja.

Taj je trenutak itekako uznemirio Modre koji su u 45. minuti imali puno sreće. Amer Gojak u duelu je laktom pogodio Rodrija u glavu. Mnogi su već vidjeli direktni crveni karton, ali španjolski sudac Carlos Del Cerro nije pozvao VAR pa je igrač Dinama nekim čudom prošao i bez žutog kartona. 

Brazilac s dva gola u četiri minute nastavka dotukao Modre

Dinamo je izdržao do kraja poluvremena, a onda je u drugom potopljen u svega četiri minute. Gabriel Jesus nije imao milosti prema Modrima na startu drugog dijela i s dva gola je srušio snove Dinama o mogućoj osmini finala Lige prvaka.

Prvo se u 50. minuti, nakon duplog pasa s Philom Fodenom, brazilski napadač oslobodio Emira Dilavera s lijeve strane i potom s ruba peterca pogodio suprotni kut za preokret. Bio je to veliki šok za domaće, a novi je uslijedio već u 54. minuti.

Benjamin Mendy je ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu, lopta je preletjela Livakovića i stigla do dobro postavljenog Jesusa koji je bez problema s nekoliko metara poslao loptu u mrežu za hat-trick.

Atalanta i Pašalić ostavili hrvatskog prvaka i bez Europa lige 

Dva primljena gola u četiri minute dotukli su Dinamo, koji je s remijem bez golova u Harkivu u tim trenucima imao treće mjesto u rukama i proljeće u Europa ligi. Sve do 66. minute kada su stigle vijesti da Atalanta vodi kod Šahtara golom Timothyja Castagnea, kojim je poslao hrvatskog prvaka na posljednje mjesto skupine i ostavio ga bez ičega. Točku na i s igračem više stavili su Mario Pašalić u 80. i Robin Gosens u 94. minuti. 

Na kraju se sve poklopilo kako ne treba. Mnogi će se opet vratiti u nesretni 6. studenog kada je Dinamo primio dva gola u sudačkoj nadoknadi od Šahtara za 3:3, ostao bez već viđene pobjede i dva boda koja su ga na kraju koštala povijesne osmine finala Lige prvaka

Pročitajte više