Dinamo ima ono što nema skoro nijedan klub u Europi

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige svladao PAOK s 2:0. Oba gola zabio je Bruno Petković, koji je time pogurao hrvatskog prvaka prema četvrtfinalu. Bila je to većim dijelom susreta rutinska utakmica za europski prekaljene Plave, koji imaju iskustvo kakvo ima samo mali broj klubova u Europi.

Okršaj s Grcima bio je po mnogočemu sličan onom koji smo gledali prije samo tri tjedna, kada je zagrebačka momčad iz Europe izbacila Betis. Dinamo je bio strpljiv, izbjegavao je rizik tamo gdje on nije bio neophodan i još je jednom pokazao zašto mu ovakve utakmice stilski leže puno više nego one u SuperSport HNL-u.

Jakirović je nakon tekme kratko i jasno analizirao PAOK, koji je u 90 minuta imao jednu jedinu šansu

Sergej Jakirović je nakon susreta ukratko analizirao PAOK i objasnio svoju postavku. "Znali smo da oni pritišću u 4-4-2. Okidač za presing bio im je pas na Kevina Theophile-Catherinea jer on nije ljevak, a igra na lijevoj strani. Znali smo da će to raditi i možda smo trebali malo češće vrtjeti napad preko Mišića."

Dinamo je i u daljnjoj fazi napada izbjegavao sredinu terena kad god je mogao i uglavnom je gradio napade preko bokova. Imalo je to za posljedicu smanjen napadački potencijal i veći broj posjeda koji je suparnik lako zatvorio, ali je prioritet bio ne izgubiti loptu u zoni u kojoj bi PAOK u dva pasa već bio pred golom Nevistića.

Druga glavna prijetnja bila je kad se Konstantelias spušta u međuprostor kako bi kombinirao s krilnim igračima, ali su Dinamovi nisko postavljeni bekovi, kao i duo Sučić-Mišić koji je uvijek bio dovoljno blizu da pomogne, osigurali svoje stopere u takvim situacijama.

U suštini, Dinamo je s te dvije prilagodbe napravio najveći dio posla u ovoj utakmici. Mora se uzeti u obzir da je suparnik itekako ozbiljna momčad i trenutni lider grčkog prvenstva. Imali su jednu jedinu pravu šansu kada su u 80. minuti s 13-14 metara pucali preko Nevistićevog gola. 

Dinamo zna igrati ovakve utakmice

Dinamo u Europi ima i rutinu do te mjere da može pobjeđivati jake momčadi čak i kad ne odigra ništa posebno. Usporediv broj europskih utakmica i ritam kojim kombinira utakmice preko tjedna i vikenda ima samo malen broj klubova Starog kontinenta.

Prvak Hrvatske je odigrao već milijun ovakvih utakmica. Ristovski, Mišić, Theophile-Catherine, Petković i drugi imaju bogato iskustvo igranja europskih kupova. Čak i za one koji su došli ove sezone ovo je bila 15. europska utakmica u plavom dresu.

Za usporedbu o koliko vrijednom iskustvu se radi, može se uzeti primjer Hajduka, koji je na početku sezone ispao od istog kluba s ukupnih 0:3. Hajduk je odigrao ukupno 12 europskih utakmica u zadnjih pet sezona.

Dinamo, a posebno kičma njegove momčadi, zna čitati utakmicu i zna da će, ako budu dovoljno stabilni, prije ili kasnije doći šansa da i naprijed naprave nešto konkretno. Ovog puta je Petković prelomio susret, i to u dvije akcije u kojima je djelovao kao klasična devetka starog kova, daleko od uloge na koju nas je naviknuo.

Grafika: SofaScore

Odradio je Petković puno toga u svim fazama igre, ponovno je bio pouzdani sidrun i ovoga puta ga je nagradilo s dva gola to što se u par sekundi utakmice pretvorio u Davora Šukera. Posebno je to zanimljivo bilo kod drugog gola, kod kojeg je utrčavao u prostor iza bloka od trojice igrača.

I Jakirović i Dalić od njega traže više takvog doprinosa u igri. Bez obzira na to koliko Dinamo dobro odradio posao u obrani, teško da bi zabio gol da njegova devetka u ova dva navrata nije vrebala šansu.

"Drago mi je zbog toga kako smo igrali i što sam zabio. Znam da moram češće ekipi davati dubinu i prostor, golovi su moj posao", izjavio je kapetan Dinama nakon susreta u kojem se izjednačio s Maccabijevim Eranom Zahavijem. Obojica su s po sedam golova najbolji strijelci Konferencijske lige.

Zašto u Europi Dinamo može igrati ovako, a u SHNL-u ne može?

U ludoj i turbulentnoj Dinamovoj sezoni očekivanja navijača su se više puta mijenjala s obzirom na igre i rezultate ekipe, do te mjere da su neki htjeli da se što prije ispadne u Europi kako bi se naglasak stavio na domaću ligu jer se zna da titula u njoj znači više nego išta drugo.

Dinamo je u takvom raspoloženju tijesno prošao dalje u skupini Konferencijske lige kao drugoplasirana momčad skupine, a onda je izbacio Betis i svladao PAOK, što je prva pobjeda nekog od klubova hrvatske velike četvorke protiv grčkog predstavnika od osamostaljenja.

Ove sezone Dinamova jedina konstanta je da iznenađuje, pa je na prvu teško objasniti kako momčad koja se muči protiv Rudeša s pola gasa izbacuje ozbiljne europske suparnike. No, odgovor je logičan. 

Osim činjenice da u Europi nema psihički pritisak da mora stalno dominirati i pobjeđivati, ovoj ekipi i Jakiru profilom Europa puno više odgovara. Tamo Dinamo može čekati, umrtviti utakmicu i biti pasivan ako ocijeni da je to potrebno da suparniku oduzme najveće oružje.

U ligi je priča sasvim drugačija jer Dinamo mora napadati, biti proaktivan i stalno kreirati protiv zatvorenih obrana. U tom smislu pred Jakirovićem je najteži mogući zadatak - stilski pomiriti ono što Dinamo mora igrati u Hrvatskoj i vani. Dok to ne uspije, Dinamo će se i dalje više mučiti protiv SHNL fenjeraša nego protiv klubova iz La Lige.

Pročitajte više