DINAMO ZAGREB

Dinamo ima veliki problem s Livakovićem

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

DINAMO je u ludoj utakmici 1. kola SuperSport HNL-a na Maksimiru pobijedio Lokomotivu 3:2 golom Luke Menala u 91. minuti. Gosti su šokantno vodili 2:0 nakon 23 minute golovima Kulenovića i Aliyua, ali je Čačić onda ubacio Drmića, koji je do poluvremena s dva gola vratio Dinamo u egal.

Bila je to velika pobjeda za Plave. Već na početku sezone uspjeli su doći do velikog preokreta koji će dodatno galvanizirati momčad i dokazali su, prije svega sami sebi, da su sposobni nositi se s utakmicom i u onim scenarijima u kojima sve pođe po krivu. Konačno, dobitak Josipa Drmića dao je naznake da bi s njim u napadu Dinamo mogao imati veliku sezonu.

Međutim, nisu svi dojmovi sa susreta pozitivni. Lokomotiva je na Maksimiru vodila 2:0 uz jedan poništeni gol nakon prekršaja, obrana je imala periode od 15-ak minuta u kojima je djelovala potpuno konfuzno i općenito se vidjelo da se ekipa i dalje uštimava. Najveći Dinamov problem Lokomotiva je uspješno otkrila, a on bi mogao biti vrlo skup u Europi.

Dinamo je kreirao dvije najbolje Lokomotivine šanse

Igrala se treća minuta susreta kada je Lokomotiva imala prvu veliku šansu. Livaković je dodavanjem uvalio Theophilea-Catherinea u probleme. Francuski stoper loše je izbio loptu, a Lokomotiva je osvojila loptu blizu gola Plavih i pucala malo pored gola.

Par desetaka sekundi kasnije je i povela. Livaković je iz gol-auta ponovo dodao Francuzu, on nije imao previše rješenja i dao je riskantan pas u sredinu terena. Smakaj je uspio loptu iščeprkati Ivanušecu i odbila se do Kulenovića koji je donio vodstvo gostima.

Nisu to bile jedine situacije u kojima je Lokomotiva napravila ogromne probleme Dinamu u visokom presingu. U sudačkoj nadoknadi Dinamo je skoro ostao bez dva boda kada je suparnik još jednom osvojio loptu blizu gola Livakovića i imao opasan udarac.

Dinamova uža obrana izgubila je 34 posjeda

Koliki je problem Dinamu bilo iznošenje lopte iz prve faze napada sugeriraju i podaci o tome koliko su igrači iz njegove uže obrane, koja se sastoji od golmana i dvojice stopera, izgubili posjeda tijekom susreta.

Brojka se zaustavila na prevelike 34 izgubljene lopte. Na Livakovića otpada najviše, 14, na Theophilea-Catherinea 12, a na Josipa Šutala osam izgubljenih posjeda. Uzmemo li u obzir Dinamovu dominaciju u kvaliteti, to je puno previše.

Velikih problema imali su i bekovi, ali njihove brojke u ovom kontekstu nije primjereno spominjati kao jednako važne s obzirom na to da oni češće izgube loptu daleko od svog gola, bilo da je riječ o netočnom centaršutu ili promašenom centaršutu. Bočkaj, Moharrami, Ristovski i Ljubičić zajedno su izgubili još 41 posjed.

Problem nije samo u tome što je Lokomotiva po tako osvojenim loptama imala brz i direktan put do Dinamovog gola. Problem je i u tome što se konstantnim gubitkom posjeda tamo gdje se to ne očekuje u tolikom obimu gubi ritam napada, teže uspostavlja kontrola nad susretom i igrači se puno više umaraju u stalnoj tranziciji između faza napada i obrane.

Livakovićeva igra nogom

Dinamo u tom pogledu ima i jasan kadrovski problem. Dominik Livaković je odličan golman, ima sjajan refleks i odličan je u situacijama 1 na 1, ali je igra nogom jedan od njegovih najvećih problema. Da je kvalitetniji u distribuciji lopte, vjerojatno bi bio na meti najvećih svjetskih klubova.

Livaković nema povjerenja u svoje duge lopte i dijagonale kojima može gađati bekove na suprotnoj strani od one s koje je došla lopta. Obično bira kratka rješenja koja nemaju vrijednost jer stopera (kao Theophilea-Catherinea protiv Lokomotive) dovede u situaciju da mora odigrati dodavanje i to u težoj situaciji od one u kojoj je golman bio.

Međutim, Dinamo taj problem ima godinama i naučio je s njim živjeti. Ostvaruje odlične europske uspjehe, dominira domaćom ligom. Rješenja za prikrivanje tog problema postoje, ali Čačić na početku sezone nije ponudio nijedno.

Problem sa strukturom koju Čačić mora odmah riješiti

Kad se analizira većina situacija u kojima Dinamo nije uspio kvalitetno izgraditi napad iz prve linije, glavni problem nisu bili eventualni tehnički problemi igrača, nego loša struktura ekipe u toj fazi igre.

Bekovi su stajali previsoko i nisu mogli dobiti loptu od stopera, stoperi su stajali preusko, a prema lopti su dolazili i veznjaci te je Dinamo sam sebe osudio na to da igra na jako malom prostoru, što je Lokomotivi jako olakšalo posao.

Dinamo je ovaj put "preživio", ali Europa je iza ugla. Na prvoj prepreci ne bi trebalo biti većih problema, ali već u idućoj rundi dolaze ozbiljne i moderne europske momčadi. Ako je Lokomotiva napravila ovoliko problema Dinamu u presingu, onda je jasno da je to pitanje koje Čačić ne smije odgađati.

Pročitajte više