Dinamo - Tottenham 3:0

Dinamo je igrao onako kako je htio Ivanušec. Zato je slomio Tottenham

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

DINAMO je s 3:0 svladao Tottenham nakon produžetaka i plasirao se u četvrtfinale Europa lige. Prvak Hrvatske je tijekom utakmice nekoliko puta promijenio formaciju i njegovi igrači su pokazali iznimnu igračku inteligenciju, a Damir Krznar povukao je prave poteze u pravom trenutku.

Na kraju su se obistinile riječi Luke Ivanušeca iz prve utakmice. Kad je počelo Dinamovo ludilo, Tottenham nije imao šanse. 

Prvo poluvrijeme je bilo dobro, ali ne ono što Dinamu treba

Bez ozlijeđenog Joška Gvardiola protiv momčadi koja ima puno brzine i talenta na krilima Dinamov stručni stožer odlučio je postaviti momčad u asimetričnu 3-5-2 formaciju. Oršić i Ristovski zauzeli su bokove, Franjić je zaigrao bočnog stopera koji se po potrebi pretvara u beka, a Majer je igrao najbliže Petkoviću u vrhu napada.

Dinamo je i u prvom poluvremenu bio dobar. Čvrsto je držao srednji blok, a igrač viška u 5-3-2 obrani omogućavao im je da se brzo premještaju s krila na krilo. Tottenham u takvoj igri nije kreirao ništa, ali je trošio vrijeme. Dinamo se, s druge strane, nekad morao braniti u svojih 30 metara, što mu je jako otežavalo izlazak u kontru. Oršić na jednoj te Ristovski i Ivanušec na drugoj strani nisu se mogli dovoljno brzo otvoriti da napadnu nepostavljenu obranu, a sudački kriterij nije nimalo išao u prilog Petkoviću kojem su već u prvih par minuta svirana tri prekršaja u napadu dok se borio za dugu loptu. 

Modri su balansirali i kontrolirali su suparnika, a povremeno su znali i zaprijetiti. To je bilo dobro, ali nije bilo ono što treba Dinamu s obzirom na ukupni zaostatak od 2:0. U drugom dijelu, a onda i produžetku, gledali smo formacijski i energetski sasvim drugačiji Dinamo. Oršić je bio okidač koji im je trebao da naprave ludnicu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ivanušecu su se obistinile sve želje. Dinamo je u četvrtom poluvremenu napravio što nije u prva tri

"Znali smo da su vrhunska momčad i previše smo se fokusirali na obranu. Trebali smo biti više napadački orijentirani, bili bismo više opasni. Pokušat ćemo izgledati bolje u uzvratu. Fizički je bilo vrlo teško. Kada se stalno braniš, onda izgubiš energiju i teško je ići u kontranapad. U Zagrebu ćemo nastojati više napadati", rekao je Luka Ivanušec nakon utakmice u Londonu, a dojmu da su trebali pokušati više u napadu nisu se mogli oteti ni neki drugi igrači.

U četvrtom poluvremenu želje su im se obistinile. Krznar je promijenio formaciju na standardnih 4-3-3, što je Oršiću i Ivanušecu dalo više prostora na krilima i oslobodilo ih dijela dužnosti u dubokom bloku. Cijela momčad zaigrala je agresivnije, pokušavala je bliže Llorisovom golu oduzeti loptu, češće je prekidala napade Tottenhama i razbijala im ritam. Posljedično, češće su nakon jednog ili dva dodavanja stvarali šanse.

To je najbolje pokazao primjer iz 53. minute. Franjić je na lijevoj strani izašao daleko na Lamelu i oduzeo mu loptu. Ademi je trčao okomito prema golu, što je povuklo obranu gostiju nazad, a Petković se spustio da mirno primi loptu. Odmah ju je proslijedio na desno krilo, gdje je Ristovski nakon duplog pasa s Ivanušecom uputio centaršut koji je bio malo neprecizan. Odmah se vidjelo da Dinamo ima drugačiju energiju i kemiju. 

Dojam potvrđuju i brojke. U prvom poluvremenu Dinamo je imao 30% posjeda, a u drugom 56%.Točnost dodavanja od 60% iz prvog dijela zamijenila je točnost od 81%, dok je točnost dugih lopti (6/34 u prvom, 17/33 u drugom) narasla s 18 na 52%. Dinamo više nije bio skučen u obrambenoj formaciji u kojoj ga je Tottenham lakše pritiskao. Igrači su u napadu bili slobodni i stajali su široko da kreiraju prostor za igru. To je donijelo opcije čovjeku s loptom i Dinamo je puno teže gubio posjed.

Fenomenalni Oršić zakuhao je ono što je cijela momčad pripremila

Kada su prišli zadnjoj trećini terena, napadali su gol s jako puno igrača, baš onako kako se Ivanušec nadao nakon prve utakmice. Gotovo je nevjerojatna situacija prije drugog gola u kojoj Dinamo ima sedam igrača u šesnaestercu gostujuće ekipe.

Imali su Modri i prije prvog gola nekoliko lijepih šansi za gol i falio je samo mali impuls da se utakmica do kraja "zakuha". Kao i protiv Atalante, pojavio se veličanstveni Mislav Oršić.

Dinamo je kasnije zaigrao i u 4-4-2 formaciji, kada je Gavranović ušao kao drugi napadač i pokazao da može na najvišem nivou uspješno mijenjati strukturu momčadi tijekom igre. Mišić i Stojanović možda se neće pamtiti po velikom učinku, ali su u ključnim trenucima dali momčadi svježinu. Ako pogledamo potrošnju energije i preraspodjelu snage, ovo je bila najbolje vođena utakmica u nekoliko godina na Maksimiru. Ni Tottenham koji gubi nije uspio dotući Dinamo na račun umora.

Oršić će zasluženo ostati prvo ime utakmice. Ušao je u povijest srušivši nekoliko rekorda. Najbolji je Dinamov eurostrijelac u povijesti i postao je prvi igrač domaćeg kluba koji je engleskom klubu zabio hat-trick. Ali mora se spomenuti i pomalo zaboravljeni junak Dominik Livaković.

Livaković je iščupao momčad kad joj je bilo najteže. Svaka velika ekipa treba takvog golmana

Dinamov golman je u dva navrata tijekom utakmice zaustavio neugodne udarce Tottenhama. Kod prvog od tih udaraca je refleksom spasio vrata, a kod drugog se izdužio i loptu izvadio iz samog kuta. Da je primio bilo koji od ta dva gola, nitko mu ne bi mogao prigovoriti.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ali to nije ništa u usporedbi s onim što je napravio u drugom produžetku. Igrala se 116. minuta kada je Kane dočekao loptu na drugoj stativi, a Livaković ju je spasio s crte. Bilo bi jako dinamovski primiti gol za ispadanje četiri minute prije kraja, ali ovo je neki novi, europski Dinamo. Velika momčad koja treba i ima velikog golmana, koji ju čupa kad joj je najteže.

Nabrajanje svih koji su odigrali veliku utakmicu nema smisla. Majer je sjajno diktirao Dinamovim napadima i podsjetio na jesenska izdanja. Theophile-Catherine je nosio Kanea u zubima, a spašavanjem lopte koju su već svi vidjeli u golu i simbolično se "oprao od grijeha" koji ga prati od utakmice sa Šahtarom. Franjić je odigrao sve što je trebao u novoj ulozi, a Jakić i Ivanušec nastavljaju rasti.

I sve te igrače Dinamo treba već u idućoj rundi. Dokazao je da je velika momčad i već je došao daleko. A kad dođeš tako daleko, kad napraviš ovakav preokret i kad ovako razbiješ Tottenham, onda više nema skrivanja. Onda ideš do samog kraja. Dinamo to može.

Pročitajte više