hnl europa

Dinamo je nevjerojatnom pobjedom nad Ludogorecom postao sila

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

DINAMO je saznao protiv koga će igrati u 3. pretkolu Lige prvaka ako kolo ranije izbaci makedonski Shkupi. Hrvatski prvak je izvukao bugarski Ludogorec ili irski Shamrock. Utakmice trećeg pretkola igraju se 2. ili 3. kolovoza te 9. ili 10. kolovoza. Dinamo će, ako prođe u treće pretkolo, u prvoj utakmici biti gost. Kao što je Dinamo veliki favorit protiv Shkupija, tako je i bugarski prvak to protiv irskog te jedan od najtežih mogućih suparnika u ovoj fazi natjecanja.

Ante Rukavina spasio Čačića u Bugarskoj

Dinamo ima jako zanimljivu povijest s Ludogorecom. Na današnji dan prije deset godina prvak Bugarske i Hrvatske u Razgradu su igrali prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka. Završilo je 1:1 zahvaljujući Anti Rukavini, koji je u drugoj minuti sudačke nadoknade poništio Marcelinhov gol i tako pred uzvrat donio aktivan rezultat momčadi koju je i tada vodio Ante Čačić. 

Međutim, na poluvremenu revanša na Maksimiru gosti pod vodstvom Ivajla Petev, budućeg trenera Dinama, vodili su 2:1 golovima Gargorova i Marcelinha, a Dinamu je jako malu nadu za prolaskom održavao Rukavina. On je ubrzo nakon što je Marcelino dobio crveni karton zabio i u 60. minuti za 2:2, ali nakon toga je sve ukazivalo na to da će uzvrat završiti tim rezultatom.

Vidino čudo u 98. minuti

To je značilo da će Dinamo ispasti iz Europe zbog pravila gola u gostima. I onda čak u osmoj minuti sudačke nadoknade, do koje je sudac Zwayer produljio zbog nevjerojatne krađe vremena gostiju, Mehmed Alispahić je centrirao, a Vida zabio za 3:2 jednu od najvećih pobjeda Dinama posljednjih desetljeća.

Pobjeda koja je stvorila današnji Dinamo

Takva je zato što je Dinamo nakon drame protiv Ludogoreca daleko lakše izbacio Šerif i Maribor te izborio skupinu Lige prvaka i 15-ak milijuna eura. Da Vida nije zabio u 98. minuti, Dinamo bi ostao bez ičega te sezone i ne samo što bi Čačić dobio otkaz, nego bi izgledno došlo i do rasprodaje momčadi.

Zato mnogi navijači Dinama tvrde da je pobjeda nad Ludogorecom bila temelj onoga što je taj klub uskoro postao; regionalna sila. Ludogorec je ipak uzvratio Dinamu već iduće sezone, u skupini Europa lige. Momčad pod vodstvom Branka Ivankovića, čiji je gol branio Zelenika, stoperski par bili Šimunić i Šimunović, veznjaci Sammir i Brozović, a napadač Soudani, dobio je u obje utakmice.

Ludogorec je već iduće sezone uzvratio Dinamu

Prvo u Sofiji 3:0, a onda u zadnjem kolu pred tri tisuće promrznutih gledatelja na Maksimiru 2:1, a gol za Dinamo postigao je Duje Čop. Ludogorec je osvojio prvo mjesto skupine, a Dinamo zakucao na zadnje. Bugari su zatim ostvarili najveći uspjeh u povijesti u europskim kupovima. U prvoj nokaut rundi izbacili su Lazio te zatim u osmini finala ispali od Valencije.

Pročitajte više