DINAMO U EUROPI

Dinamo je osigurao barem grupu Konferencijske lige. Evo koliko će najmanje zaraditi

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

DINAMO ZAGREB je plasmanom u 3. pretkolo Lige prvaka izborio barem nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige, što mu garantira zaradu od oko 3.94 milijuna eura.

Naime, Dinamo bi eventualnim porazom u 3. pretkolu Lige prvaka, u kojem će igrati protiv Legije iz Varšave, ispao u play-off za Europa ligu, a onda bi u slučaju novog ispadanja imao sigurno mjesto u skupini Konferencijske lige.

Dinamova minimalna zarada je 3.9 milijuna eura, a plasmanom u Ligu prvaka dobio bi neusporedivo veći iznos

Plasman u grupnu fazu novoformiranog UEFA-inog natjecanja jamči početnu zaradu od 2.94 milijuna eura, a nakon što budu poznati svi sudionici ovog natjecanja, izvršit će se dodatna distribucija novca. 

Ona će se vršiti na sljedeći način: formirat će se lista klubova tog natjecanja prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu, a klubovi će dodatni novac dobivati ovisno o mjestu na toj ljestvici, na kojoj Dinamo trenutno zauzima 57. mjesto.

Primjerice, najslabije rangirana momčad Konferencijske lige će dobiti dodatnih 44.5 tisuća eura, dok će najbolja dobiti 32 puta veći iznos, odnosno 1.42 milijuna eura. Pošto bi Dinamo skoro sigurno bio među 10 najbolje rangiranih klubova ovog natjecanja, on bi dobio još oko milijun eura (23 puta 44.5 tisuća eura).

Mjesto na UEFA-inoj ljestvici utječe na raspodjelu novca

Početni iznos plasmanom u grupnu fazu Europa lige iznosi 3.63 milijuna eura, a dodatna distribucija vršit će se također ovisno o klupskom mjestu na ljestvici najbolje rangiranih prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu. Najslabije rangirana momčad natjecanja dobit će dodatne 132 tisuće eura, a najbolja 32 puta veći iznos (4.224 milijuna eura).

Kad je Liga prvaka u pitanju, tu su neupitno najveće cifre. Nagrada za plasman u skupinu iznosi 15.64 milijuna eura, najslabije rangirana momčad će dobiti dodatnih 1.137 milijuna eura, dok će najbolja dobiti još 36.38 milijuna eura.

Naravno, sva natjecanja imaju i dodatne nagrade ovisno o broju pobjeda i remija u skupini, kao i o raspodjeli TV prava.

Pročitajte više