Dinamo konačno igra povijesnu utakmicu: Proljeće u Europi udaljeno za bod kod Arsenala

Foto: Getty Images/Guliver Image

"ARSENAL je sada izgubio borbu za drugo mjesto, pa će možda protiv nas malo popustiti i neće igrati u punom sastavu.", pogrešno je Dinamov trener izračunao formulu prolaska skupine Lige prvaka nakon što je poražen kod Olympiakosa 1:2 u prošlom, četvrtom kolu grupe, dok je istog dana Bayern u Munchenu pregazio Arsenal 5:1.

Mamić griješi: Arsenal domaćom pobjedom protiv Dinama i slavljem s dva gola razlike u Pireju, prolazi skupinu kao drugoplasirani
 
Mamić griješi, jer Arsenal, koliko god bio u teškoj situaciji prije i poslije spomenutog kola, teško da je u Munchenu računao na nešto drugo osim porcije. Nakon što ju je fasovao, u preostala dva kola drugo mjesto lovi nešto teže, ali nikako nedostižno: Kada ugosti Dinamo mora ga pobijediti s rezultatom kojim će nadoknaditi poraz 1:2 s Maksimira, te onda u zadnjem kolu na Karaiskakisu slaviti s dva gola razlike kako bi poništio poraz 2:3 od grčkog prvaka na Emiratesu. Dakle teško, ali nikako nemoguće ostvarenje. 
 
Wenger na Emiratesu neće ponoviti grešku s Maksimira i Dinamu suprotstaviti rezerve, ali ima puno ozlijeđenih
 
Dinamu posebno ne paše što Arsenal prvo dočekuje hrvatskog prvaka, dakle dok su mu šanse za prolazak do osmine finala LP itekako žive, pa Mamić za tri tjedna na Emiratesu ne može računati na ono što je već ukalkulirao - milost koju mu je Wenger ukazao na Maksimiru u prvoj utakmici, kada je izveo momčad sa šest rezervnih igrača. 
 
Ali, dok je Wenger prije dva mjeseca u Zagrebu svojevoljno igrao sa slabijom momčadi, sutra će na to biti prisiljen: Coquelin i Arteta ozlijedili su se za vikend, a od ranije su među ranjenicima Ramsey, Oxlade-Chamberlain i Walcott, dok se "ne pamti" kad su posljednji put igrali Rosicky i Welbeck. 
 
Ključna Dinamova utakmica nije bilo gostovanje kod Olympiakosa, nego sutrašnje kod Arsenala
 
S obzirom da je Dinamov trener potpuno pogrešno izračunao Arsenalove šanse oko prolaska dalje u Ligi prvaka, pitanje je koliko je svjestan onog što je i prije Dinamovog gostovanja u Pireju shvatio svatko tko je potrošio minutu na tablicu i raspored skupine do kraja:
 
A to je da su Dinamu ova utakmica, pa samim tim i još jedan poraz, bila gotovo nevažna u hvatanju fatamorgane zvane "veljača u Europi", jer do nje može doći i sa četiri boda, ali pod uvjetom da taj bod osvoji kod Arsenala. U slučaju remija na Emiratestu, Dinamo bi zbog definitivno boljeg međusobnog omjera preskočio Arsenal, koji bi onda u posljednjem kolu kod Olympiakosa igrao s "juniorima", jer nema sumnje kako je u sezoni kada konačno ima šansu osvojiti engleski naslov nakon deset godina, potpuno nezaintersiran za igranje gnjavaže zvane EL na proljeće. 
 
Dinamu koristi što Arsenal ne zanima treće mjesto i Europa Liga
 
Wengerova momčad upala je u krizu baš kada dočekuje Dinamo: U zadnjih pet utakmica ima tek jednu pobjedu, zbog čega je izgubila vrh nacionalnog prvenstva, koji joj je i dalje udaljen samo dva boda, ali kako bi Topnici ostali u konkurenciji za englesku titulu, potrebno je da se riješe "neprofitabilnog" europskog natjecanja koje troši momčad i miče fokus sa glavnog cilja. Nakon niza kikseva u skupini LP, Arsenal je ove sezone ipak primarno usmjeren na domaće prvenstvo. U LP želi drugo mjesto "ili ništa", jer treće i Europa Liga ne zanimaju.
 
Bod u Pireju nije jamčio ništa, ali remi u Londonu može biti sve
 
Dinamu bi pak to bio povijesni podvig, pa mu je, ponovimo još jednom, povijesna utakmica ona koja slijedi u Londonu, a ne prošla u Pireju. Čak ni bod kod Olympiakosa nije jamčio ništa u slučaju poraza u Londonu, dok remi izboren na Arsenalovom stadionu može biti sve. 
 

 

Pročitajte više