Dinamo kreće po jesen u Europi. Evo gdje ga gledati

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO u 20 sati na Maksimiru igra prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv kazahstanskog prvaka Astane. Goste predvodi Marin Tomasov, veteranska (35) legenda SuperSport HNL-a i kazahstanskog kluba u kojem je već šest godina. Astana je utakmice sa zagrebačkim Dinamom izborila tako što je u prvom pretkolu LP-a izbacila njegovog imenjaka iz Tbilisija, prvaka Gruzije, ukupnim rezultatom 3:2. Astana ima jak pečat HNL-a. 

Na golu joj je Josip Čondrić (29), bivši vratar Zagreba, Rudeša i Istre. Veznjak Stjepan Lončar (26) osvojio je s Rijekom Kup 2019. i 2020., a do prvog ga je vodio Igor Bišćan, sada Dinamov trener. Astana je posljednjih sezona pala u Europi, ali je momčad s kontinentalnim ugledom. UEFA-in koeficijent joj je daleko niži od Dinamovih 54.000, ali je s 14.000 izjednačena s Bešiktašem i praškom Spartom. 

Bišćan: Bit će teško. Astana je ozbiljna i neprobojna

"Čeka nas ozbiljan protivnik i svjesni smo da neće biti jednostavno kao što nije nijedna momčad u Europi. Vjerujemo u sebe, bolja smo momčad i očekujemo prolazak", rekao je Dinamov trener Igor Bišćan u najavi utakmice i dodao: "Bit će zahtjevno. Imaju igrače koji dolaze s ovih podneblja i oni su dosta kvalitetni, počev s Čondrićem i onda i Tomasovom koji je najopasniji igrač.

Natjecateljski orijentirana momčad koja je pokazala i u prošlom kolu da zna igrati na rezultat. Astana je dosta čvrsta i organizirana momčad. Kad se brane, igraju s pet iza, što znači da će blok biti gust i čvrst i neće biti jednostavno. Moramo biti strpljivi i kombinatorni da se nađemo što više u šansama i da na uzvrat odemo koliko-toliko mirniji."

Astanin trener Grigorij Babajan ovako je najavio meč: "Imamo puno informacija o Dinamu. To je vrlo jaka momčad u kojoj igraju reprezentativci, i to ne samo Hrvatske nego i drugih zemalja, i imamo jako dobru sliku o tome kakva je to momčad. Naš golman Josip Čondrić rekao nam je puno o Dinamu, ali ne samo on nego i Martin Tomasov. Naravno da su nam rekli puno toga o Dinamu, ali dosta toga smo znali i sami.

Trener Astane: Uzdamo se u boga protiv velikog Dinama. Ako ga prođemo, bit će praznik

Uzdamo se u boga i naše umijeće da ćemo ostvariti dobar rezultat. Znamo jako dobro snagu Dinama koji redovito igra u europskim natjecanjima, a igrao je i u Ligi prvaka prošle sezone i pobijedio Chelsea. To je ozbiljna momčad i po meni je Dinamo, naravno, favorit. U odnosu na 2018., kad je Astana igrala s Dinamom, tu su samo dva igrača. Za nas bi bio praznik da prođemo momčad kao što je Dinamo."

Dinamo već protiv Astane može osigurati jesen u Europi

Prijenos utakmice je na MAXSportu 1. Dinamo je jedini hrvatski klub koji će biti nositelj u svim europskim pretkolima, neovisno o kojem natjecanju se radi. Ako prođe Astanu, zajamčena mu je najmanje skupina Konferencijske lige. Tako da Dinamo danas igra prvu od dvije utakmice kojima može osigurati europsku jesen.

Prolazak u play-off Lige prvaka donio bi mu najmanje Europa ligu. No, do toga treba proći Astanu te u trećem pretkolu Lige prvaka grčkog prvaka AEK. Ako Dinamo ispadne od Astane, spušta se u 3. pretkolo Europa lige. Tamo će igrati protiv poraženog iz duela bugarskog prvaka Ludogoreca i slovenskog prvaka Olimpije.

Pročitajte više