Dinamo lako s Ekranasom, hat-trick Ljubojevića

DINAMO je uvjerljivom pobjedom u uzvratnom susretu nad Ekranasom 5:2 osigurao nastup u trećem pretkolu Lige prvaka, te u utorak 8. kolovoza s početkom u 21 sat u Maksimiru dočekuje Arsenal.

 

Dinamo je u prvom susretu, prošlog tjedna u Litvi, praktički riješio pitanje ukupnog pobjednika, jer je s visokih 4:1 pobijedio litavskog prvaka, da bi u Maksimiru s 5:2 potvrdio plasman u treće pretkolo.

Josip Kuže je na teren poslao slabiju postavu u odnosu na prvi susret, u kojem je mjesta bilo za Vukojevića, Tomića, Andersona i Ljubojevića.

Najljepše mu se odužio Goran Ljubojević koji je s tri gola i jednom vratnicom bio prvi igrač susreta te najavio kako se na njega može ozbiljno računati.

Statistički podatak da je Dianmo 20 puta pucao prema golu, od čega 14 puta unutar vrata, dovoljno govori koliko su Modri bili razigrani.

Prije dolaska Arsenala, Dinamo će u petak igrati utakmicu drugog kola HNL-a protiv Šibenika, a zatim im ostaje tri dana priprema za susret trećeg pretkola.

Kuže: Zadovoljan sam, ali već razmišljam o Arsenalu

"Zadovoljan sam rezultatom, ušli smo u treće kolo Lige prvaka. Pobjeda je bitna za UEFA-in koeficijent, a drago mije što je publika imala zadovoljstvo u golovima." - kazao je za HRT Josip Kuže nakon susreta.

"Ipak, ovo nije bila momčad koju smo uigravali. No, naše misli su već dalje, prema utakmici s Englezima. O taktici i načinu kako ćemo igrati razmišljamo otkad smo izvukli Arsenal, pripremit ćemo se dobro." - dodao je Kuže.

Trener Dinama odlazi u petak gledati susret Arsenala i AZ Alkmaara, te nakon njega donijeti konačnu odluku kako će Modri igrati protiv finalista Lige prvaka.

Tijek susreta:

Utakmicu je od 20.30 pratilo 6000 gledatelja, a temperatura je bila oko 20 stupnjeva Celzijusa.

1:0 Marijan Buljat je u drugoj minuti nabacio s lijeve strane u šesnaesterac, lopta je došla do Gorana Ljubojevića, koji je rutinirano glavom poslao u mrežu.

Prilika za Dinamo. Carlos je u 8. minuti odlično ubacio za Ljubojevića, koji je zakasnio na centaršut i propustio tada povećati vodsto.

Tomić je minutu kasnije potegao kontru po desnoj strani, lopta je došla do Andersona koji je iz pada pucao ravno u ruke vratara Skrupsisa.

Prilika za Dinamo. Luka Modrić je nakon brze kontre u 18. minuti pucao s desne strane iskosa, Skrupsis je odlično obranio, ali se i lakše ozlijedio u padu.

Prilika za Ekranas. Carlos je u 27. minuti ostavio samog Varnasa, koji je centrirao, a Savenas pucao visoko iznad Dinamovog gola.

Prilika za Dinamo. U 33. minuti je Ljubojević pucao iz daljine, no lopta je otišla uz samu desnu vratnicu. Bio je to njegov treći udarac prema vratima Ekranasa.

Žuti karton za Ekranas. Prvi karton na utakmici dobio je Aurimas Kučys u posljednjoj minuti prvog dijela zbog prekršaja na Ljubojeviću.

Poluvrijeme. Nakon prvih 45. minuta igre Dinamo je rutinski došao do vodstva, no nisu svi igrači koji su dobili priliku dali svoj maksimum.

"Bitno je da smo otvorili utakmicu s pogotkom, vjerujem kako će se Litvanci otvoriti i da ćemo zabiti još koji gol. Ljubojević igra super, imao je par prilika i vjerujem da će još tresti mrežu." - izjavio je za HRT Ivan Turina nakon prvih 45. minuta te bio u pravu. Dinamo je poveo već nakon dvije minute nastavka.

2:0 Prekrasan prvijenac postigao je Ognjen Vukojević. Dobio je loptu od Tomića na vrhu šesnaesterca te s lijeve strane plasiranim udarcem matirao Skrupskisa.

Prilika za Dinamo. Buljat je u 49. minuti savršeno centrirao za Andersona, koji iz dobre pozicije glavom pucao pokraj gola.

Vratnica za Dinamo. Ćorluka je odlično skočio pred Skrupsisom te glavom pogodio vratnicu u 53. minuti susreta.

Žuti karton za Dinamo. Minutu kasnije Carlos je srušio litavskog braniča te dobio najavljeni žuti karton.

Zamjena u redovima Ekranasa. Serghei Pogreban je zamijenio Eigidijusa Varnasa u 56. minuti utakmice.

3:0 Goran Ljubojević je u 61. minuti nakon nabačaja Buljata pucao glavom u vratara Skrupsisa, koji je obranio njegov udarac, a zatim u padu loptu nogom poslao u gol.

3:1 Mantas Savenas je iskoristio dekoncentraciju Zagrepčana, ubacio se u prazan prostor te rutinirano svladao Turinu.

Zamjena u redovima Dinama. Mario Grgurović je u 66. minuti debitirao u plavom dresu, zamijenio je Luku Modrića.

3:2 Povilas Lukšys je četiri minute nakon Savenasa postigao svoj četvrti europski gol. Prevario je trojicu Dinamovih braniča te s deset metara lobom prevario Turinu.

Prilika za Ekranas. Ivan Turina je u 75. minuti  uspio obraniti udarac litavskog napadača.

Dvostruka izmjena za Dinamo. Andersona je deset minuta prije kraja zamijenio Da Silva, a Vugrinec ušao umjesto Tomića.

Vratnica za Dinamo. Vukojević je u 79. minuti pronašao Eduarda na desnom boku, pucao je iz prve te pogodio lijevu vratnicu.

Zamjena u redovima Ekranasa. Donadasa Petrauskasa je zamijenio Dominykas Galkevičius u 83. minuti.

4:2 U 89. minuti Davor Vugrinec se odlično oslobodio braniča, pucao iz daljine te postigao svoj novi gol u plavom dresu.

5:2 Goran Ljubojević je postigao svoj hat-trick u zadnjim sekundama igre, Grgurović je nabacio, a Goran po treći puta zatresao mrežu. Nakon gola je engleski sudac označio kraj utakmice.

>>>

Sastavi:

Dinamo: Ivan Turina, Marijan Buljat, Dino Drpić, Vedran Ćorluka, Carlos, Ognjen Vukojević, Jasmin Agić, Luka Modrić, Ante Tomić, Costa Anderson, Goran Ljubojević
Trener: Josip Kuže

Ekranas: Arvydas Skrupskis, Arunas Klimavičius, Audrius Banevicius, Gediminas Paulauskas, Mindaugas Gardžijauskas, Giedrius Tomkevičius, Mantas Savenas, Vaidotas Slekys, Ruslans Mikhalchuk, Egidijus Varnas, Povilas Lukšys
Trener: Virginijus Liubšys

Rezultati uzvratnih utakmica 2. pretkola Lige prvaka:

Spartak Moskva/RUS- Šerif Tiraspol/MOL 0:0 -prva utakmica 1:1

Sioni Bolnisi/GRU- Levski Sofia/BUG 0:2 (Domovčinski 18, Angelov 90) - 0:2

Dinamo Kijev/UKR - Metalurgs Liepaja/LAT 4:0 (Rotan 37,89, Correa 66, Rebrov 85)- 4:1

MyPaPallo/FIN - FC Kopenhagen/DAN 2:2 (Peltonen 43,Puhainen 79/Berglund 12,Linderoth 73)- 0:2

Steaua Bukurešt - NK Gorica/SLO 3:0 (Bostina 44,I acob 68, Ochirossi 87-11m) - 2:0

Ružomberok/SLK - Djurgarden Stockholm/ŠVE 3:1 (Zofčak 15,Tomčak 18,Nezmar 88/Asre 75) - 0:1

Rabotnički Skopje - Debrecen 4:1 (Neđipi 22, Pejčić 35, 55,Trajkov 41/Sidibe 20) - 1:1

Red Bull Salzburg - FC Zuerich 2:0 (Tiffert 40, Zickler 56-11m) - 1:2

Crvena Zvezda Beograd - Cork City/IRS 3:0 (Milovanović 3, Žigić 34, 59) - 1:0

Legia Varšava - Hafnarfjordur/ISL 2:0 (Vuković 39, Edson 90) - 1:0

Široki Brijeg/BIH - Heart of Midlothian 0:0 - 0:3

Srđan Hebar

Pročitajte više