Dinamo mora pobijediti ako želi dalje

DINAMO je izgubio posljednja dva domaća europska susreta (Werder i Ajax), a Basel je u dva zadnja gostujuća susreta u Kupu UEFA zabilježio pobjede. Međutim, čak ako zanemarimo zajebantski nastup Christiana Grossa, koji novinarima prikazuje kao da je došao na stratište, a ne "po bod", treba spustiti loptu i sjetiti se bliže euro-povijesti naših perjanica, odnosno gostovanja Sampdorije i Ajaxa, koji su također dolazili skrušeno poput hodočasnika, a doma se povlačili sa ogromnom prednošću na kontu.

> Live tekstualni prijenos moći ćete pratiti na adresi live.index.hr

Švicarci vire iz bunkera sa golmanom i jedinim napadačem kao glavnim uzdanicama

Basel će se postaviti sa "devet ljudi iza lopte" (4-1-4-1) kada Dinamo bude napadao, pa bi put prema pobjedi Modrih mogli donijeti upravo Modrić, Sammir, Mandžukić i Guela, jer Šokota će u protivnom biti sam - izoliran i nasukan, a njegov forte nikad i nije bila pokretljivost, nego poentiranje i zato je logično da je Ivanković postavio njega, kada je već Mandžukić gurnut sa strane.

Grossova momčad je ekipa koja neće igrati lijep nogomet ali će ispuniti ono što trener pred njih postavi, a dovoljno govori podatak kako im je u posljednjoj utakmici i pobjedi protiv Grasshoppera najbolji pojedinac bio vratar Costanzo. Osim njega, visoko kotiraju istureni napadač Marco Streller i veznjaci Chipperfield i Ivan Ergić, srpski reprezentativac rođen u Šibeniku i rođak hrvatske misice Ivane Ergić.

Osim Balabanovog izostanka, Ivanković nema većih problema - igrati će standardna postava, uz tek izmjenu u napadu, gdje se velika nada polaže u uskrslog golgetera Šokotu, koji se iz statusa sličnog Lončarićevom i Turininom tijekom priprema, prometnuo u najveću nadu, iako višestruki sudionik Lige prvaka nije Šibenik ili Zadar.

Slatku brigu treneru Dinama predstavlja tek dvojba u drugom ofenzivnom ešalonu (Sammir ili Diddy), a dojam je kako je pred današnju utakmicu Dinamov najveće pojačanje, (uz naravno navijače, koje je više "dosadno" hvaliti za fantastično navijanje) činjenica kako će ovo Modrima biti čak deveta europska utakmica ove sezone, jer to je najveći Dinamov kapital.

Pri tome na početku nove Dinamove europske ere treba reći da su u skupljanju iskustva i "rušenju europskog prokletstva" jednaku važnost imale utakmice sa Hazarom i one sa Werderom i Ajaxom, jer na putu građenja kontinentalno bitne momčadi isto je važno treneru, stručnom stožeru i igračima shvatiti da se protiv više nikog ne prolazi tek pojavom na terenu, kao što se uvijek "ugodno" podsjetiti kako se ne može očekivati da ćemo kao Lazio imati nekog svog "Bebeka", ali i da se na domaćem terenu ne igra kukavički, ma kako se protivnik zvao. Jer mlitava bezidejnost, nije isto što i tako često prizivani "opreznost" i "nesrljanje".

Najveća zabluda: Lagana skupina

Nakon ždrijeba skupina u Ligi UEFA, sveznadari su odmah podastrli ekspertize kako je Dinamo dobio najlakšu moguću skupinu i da će se prošetati do nokaut faze u veljači iduće godine. Ta "lagana" skupina uključuje klubove koje su njemački i francuski poznavatelji nogometa aklamacijom proglasili kao jedinim kakvim-takvim konkurentima Bayernu i Lyonu i koji trenutnim položajem na tablici (2. u Bundesligi i 3. u Le Championnatu) to i opravdavaju. Osim njih, tu je Brann, trenutno suvereni vladar norveške lige i Basel, koji je posljednjih godina češće igrao u Ligi prvaka nego Dinamo na igralištu Hitrec Kacijan, a prošle godine su dogurali do četvrtfinala Kupa UEFA gdje ih je jedva izbacio Middlesbrough. Nema što, laka skupina.

Glupost o šetnji do predvorja euro-proljeća, koja se prečesto mogla čuti i pročitati, se dodatno otkrila nakon prvog kola i rezultata koji Dinamu nikako ne idu u prilog: Basel je doma pobijedio "nikad lošiji" Rennes i tako drugu najveću minu u skupini (poslije HSV-a) prošao bez očekivanih ogrebotina i napravio ogroman korak prema plasmanu dalje. Svaka pobjeda u Ligi UEFA to doista i jest, jer utakmica je strašno malo, a pobjede protiv jačih klubova su još vrjednije. Bodom otkinutim u Maksimiru, bi bili još bliže cilju, a tako će i igrati.

HSV je daleko najjača momčad u grupi i svakako će ići dalje, ali mu je zbog nenadane prilike da se bori za njemačku titulu, svakako stalo da plasman iz Lige UEFA teoretski osigura što prije, a Dinamo se Hamburgeru našao na putu već u drugom kolu. Što će se za mjesec dana igrati u Maksimiru nije velika prednost, jer HSV je izvukao pouke nakon prošlogodišnjeg debakla u Ligi prvaka i Bundesligi (do Lige UEFA su stigli preko Intertota) i nedvojbeno je jača momčad od Ajaxa i Werdera, koji su da podsjetimo, na Maksimiru pobijedili.

Gostovanja kod Branna i Rennesa, momčadi koje se izgubile u prvom kolu i sada im je svaka utakmica ključna, ili kako bi u Maksimiru rekli, povijesna su naravno teška, a Dinamovci se mogu tješiti da europske utakmcie bolje igraju u gostima nego na Maksimiru. Rennes je u 1. kolu kod Basela bio loš do neprepoznatljivosti i veliki su favoriti u večerašnjoj utakmici protiv Branna.

Norvežane je kod kuće pobijedio HSV i ukoliko bi uspjeli iščupati bod u Bretagni, sigurno je da bi svim silama išli na pobjedu, kada im Dinamo dođe u "snijegom i ledom okovani" Bergen.

Još teže će Dinamu biti u posljednjem kolu kod Rennesa, koji je od Basela u gostima već izgubio, a obzirom da mu je drugo gostovanje kod HSV-a, ne treba mnogo računati protiv koga nakon nule u prvom kolu vide nadu za prolaz.

Zato, ponovimo evidentno: ako Dinamo želi, (a želi) proći skupinu, jer nikoga ne zavaravaju priče o prestanku pritiska kada se momčad plasirala u "ligu", pobjeda večeras je nužna, koliko god se Ivanković grozio imperativa i koliko god Švicarci bili tvrdi i teški za probiti.

Pročitajte više