Dinamo protiv Elfsborga 2004. godine igrao "namještaljku"?


U POLJSKOM nogometu bukti korupcijski skandal u čijem se središtu našao - zagrebački Dinamo. Naime, tiražni poljski dnevni list Polska objavio je bombastičnu priču u kojoj među ostalim protuzakonitim radnjama na i oko nogometnih stadiona, otkriva i namještanje prve utakmice 1. kola Kupa UEFA između Dinama i Elfsborga u Zagrebu 2004. godine!

Dinamo koji je tada vodio Nenad Gračan slavio je glatko, rezultatom 2:0, da bi u uzvratnoj utakmici u Borasu remizirali sa švedskim klubom (0:0). Kasnije su Modri zapeli u Uefinoj ligi, gdje su bili nositelj skupine jer su u naslijeđe od Croatije dobili sasvim pristojan koeficijent.

Pogotke za Dinamo u Maksimiru zabili su Karić i Bošnjak, dok je put u Boras ostala upamćen po performansu Zdravka Mamića koji je nakon susreta prvi puta javno izvrijeđao tadašnju Dinamovu zvijezdu Niku Kranjčara nakon čega je počela kampanja za njegov odlazak iz Maksimira.

Sumnje u namještanje rezultata prvi su emitirali poljski novinari, a vijest je imala veliki odjek jer poljske vlasti trenutno vode žestoki rat s kladioničarskom mafijom. Ključna osoba je nogometni sudac Krzyszof Slupnik koji je zviždao na utakmici Dinama i Elfsborga u Zagrebu. Sumnjiči ga se da je za "dobro obavljen posao" u džep pospremio deset tisuća eura. Prvi sudac susreta morao je, naime, zagarantirati da će Dinamo pobijediti Elfsborg s točno dva gola razlike.

U razgovoru za dnevnik Polska Slupnik je odlučno demantirao takve navode. Poljski list također navodi da je Slupnik imao potporu ostatke sudačke družine koja je sudila u Zagrebu prije tri godine, a jedini koji nije znao za namještaljku bio je linijski sudac Mariusz Kowalski.

Priči u prilog ide činjenica da su zaprimljene masne uplate na Dinamovu pobjedu s dva gola razlike. Michał Tomczak, disciplinski sudac pri poljskom nogometnom savezu neko je vrijeme znao za priče o namještanju spomenute utakmice, ali je kodeksom obvezan na šutnju.

Michał Listkiewicz, predsjednik nogometnog saveza, inače bivši sudac izjavio je da će, ukoliko se tvrdnje poljskih novinara pokažu istinitima, slučaj odmah prijaviti UEFI. Dinamo u tom slučaju, naravno, neće stići kazne jer prema priči koju emitira poljski press, njegovi čelnici nisu umiješani u kupovinu sudaca.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više