Dinamo - Tottenham

Dinamo protiv Tottenhama lovi uspjeh koji su ostvarila samo dva kluba u EL-u ikad

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

DINAMO od 18:55 na Maksimiru igra uzvratnu utakmicu osmine finala Europa lige protiv Tottenhama. Pokušat će nadoknaditi zaostatak od 2:0, a koliko je težak zadatak pred hrvatskim prvakom pokazuje i povijest ovog natjecanja od sezone 2009./2010., otkad nosi ovo ime.

Naime, samo dva kluba su uspjela nadoknaditi poraz od 2:0 iz prve utakmice i proći dalje. Prvi put je to pošlo za rukom Steaui u sezoni 2012./2013. u šesnaestini finala. Nakon 2:0 u Amsterdamu rumunjski klub je istim rezultatom slavio kod kuće i prošao dalje na penale. Iduće sezone to je ponovila Sevilla u osmini finala protiv gradskog rivala Betisa. Doduše, Sevilla je u prvoj utakmici izgubila kod kuće s 2:0, a onda kao gost pobijedila istim rezultatom. Kao i Steaua, dalje je prošla na penale.

Postoji jedan klub koji je preokrenuo i veću prednost. Valencia je u sezoni 2014./2015. stigla Baselovu prednost od 3:0 te je u drugoj utakmici nakon produžetaka prošla dalje s ukupnih 5:3. Ukupno je 38 klubova u navedenom periodu izgubilo prvu utakmicu rezultatom 2:0. Njih čak 36 je ispalo.

Pročitajte više