Dinamo u Europi

Dinamo protiv Tottenhama u osmini finala Europa lige

Foto: EPA

DINAMO će u osmini finala Europa lige igrati protiv londonskog Tottenhama nakon što je na startu nokaut-faze izbacio ruski Krasnodar. Zanimljivo, Tottenham je u šesnaestini finala s ukupnih 8:1 izbacio austrijski Wolfsberger, klub koji je bio s Dinamom u skupini.

Utakmice se igraju 11. i 18. ožujka, a ždrijeb četvrtfinala i polufinala je 19. ožujka. Dinamo će klubu koji s klupe vodi Jose Mourinho biti gost u prvoj utakmici. Obje utakmice vjerojatno će se igrati na neutralnom terenu jer se u Hrvatskoj pojavio britanski soj koronavirusa.

U ovoj fazi natjecanja nije bilo nositelja i mogli su se sastati klubovi iz iste države i klubovi koji su igrali u istoj skupini grupne faze. Tottenham je jedan od četiri kluba, uz Manchester United, Ajax i Arsenal, koje je hrvatski prvak htio izbjeći.

Tottenham u očajnoj formi, Europa liga mu postaje ključno natjecanje sezone

Mourinhova momčad je odlično počela sezonu i bila u vrhu Premierlige, ali je u 2021. godini u lošoj formi. U prvenstvu je izgubila pet od posljednjih šest utakmica te je ispala iz FA Cupa od Evertona. Osvajač Europa lige izborit će nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone, a upravo je Europa liga najveća prilika za Tottenham da izbori Ligu prvaka jer je u engleskom prvenstvu tek na devetom mjestu.

Najveće zvijezde Tottenhama su Harry Kane i Heung-Min Son. Ove sezone postigli su po 13 pogodaka. U klub se prošlog ljeta vratio i Gareth Bale, nogometaš na kojem je londonski klub najviše zaradio u povijesti kada ga je prodao Realu.

Dinamo u jedinom okršaju s Tottenhamom primio četiri komada

Prema Transfermarktu Tottenham vrijedi čak 720 milijuna eura, dok hrvatski prvak ima momčad koja vrijedi točno sedam puta manje. Tottenham i Dinamo samo su jednom igrali u Europi. Dogodilo se to 2008. godine u grupnoj fazi Kupa UEFA kada je londonski klub na svom terenu slavio 4:0 uz hat-trick Darrena Benta.

 

 

Pročitajte više