Dinamo razbio Želju i vratio nadu Boysima

TRENER Josip Kuže u najboljem je svjetlu pred Zagrepčanima predstavio "novi" Dinamo, koji će u predstojećoj sezoni pokušati oprati mračnu mrlju s klupske povijesti, prošlosezonsko ispadanje u Ligu za ostanak.

Nakon završenih priprema u Švicarskoj i Kanadi, na kojima je Dinamo svladao francuski Auxerre i škotskog prvaka, Glasgow Rangersi, "Modri" su pokazali da se na njih može ozbiljno računati u novoj sezoni.

Pred oko 10,000 gledatelja okupljenih na zapadnoj i istočnoj tribini Maksimira (sjever je bio zatvoren), Dinamo je razbio sarajevski Željezničar s visokih 4:0.

Dvostruki strijelci bili su Goran Ljubojević i najbolji igrač "Modrih", Ivan Bošnjak, čiji je velik napadački potencijal Kuže dobro osjetio, te ga s desnog boka gurnuo u sam vrh napada.

Kuže je protiv Željezničara isprobao čak 21. igrača, utakmicu je započeo s igračima koji nisu sudjelovali na pripremama u inozemstvu, između ostalih s Marićem i Bosnarom, dok je u drugom poluvremenu u vezni red uveo Kamerunca Chaga i Antu Tomića.

U 15. minuti utakmice od Dinama se oprostio legendarni "Deda", Edin Mujčin, a plavi dres s brojem 10 predao je mladom Luki Modriću, koji je protiv Želje igrao izvrsno.

Mujčin je potom otrčao počasni krug i pozdravio se s Bad Blue Boysima okupljenim na istočnoj tribini, koji su ga za 9 godina igranja u Dinamu nagradili gromoglasnim pljeskom i skandiranjem.

Od samog početka utakmice pa do isteka 90. minute "Modri" su dominirali na teren, stvarali prilike, dok su gosti prvi udarac u okvir gola uputili u 82. minuti.

Dobro raspoloženi Modrić je u 16. minuti odlično pucao izdaleka, ali pogodio je vratnicu. Osam minuti kasnije Eduardo da Silva sjajno je pucao slijeva, ali gostujući vratar krajnjim je naporom uspio loptu skrenuti u vratnicu.

Nakon pola sata igre u Maksimiru je počeo strahovit pljusak, ali Dinamo nije posustao. Povratnik u Dinamo, Silvio Marić, tako je u 39. minuti podvalio sjajnu loptu za Bošnjaka, koji ju je hladnokrvno pospremio u mrežu gostiju.

U drugom je dijelu susreta Kuže napravio desetak izmjena, a Dinamo je postao još učinkovitiji.

Već je u 49. minuti nakon izvrsnog prodora neumornog Bošnjaka gol Željezničara postigao Goran Ljubojević, a najbolji igrač "Modrih" postavio je rezultat na 3:0 u 66. minuti, nakon kornera kojeg je izveo Lučić.

Bošnjak je sjajno prihvatio Lučićev nabačaj, te s prve stative niskim udarcem pogodio protivnički gol.

Ni nakon 3:0 "Modri" nisu prestali napadati, vrlo dobre prilike propustili su Kardum, Štrok i Lučić.

Dinamov centarfor Goran Ljubojević u posljednjoj je minuti susreta najavio da se definitivno vraća u formu. Ante Tomić nabacio je iz kornera, a Ljubojević je bio najviši u skoku i glavom pogodio za 4:0.

Bad Blue Boysi, koji su dobar dio utakmice popratili na jakom pljusku, gromoglasnim su pljeskom ispratili "Modre", koji su pokazali da se na Dinamo (napokon) može ponovo računati.

Uz igrača utakmice Ivana Bošnjaka, u redovima Dinama najviše su se istakli Modrić, Marić i Kamerunac Chago, koji je pravo osvježenje u momčadi.

Mathias Chago je brz na lopti, puno trči i trudi se, a dodavanja su mu vrlo precizna. Odmah po ulasku u igru topovski je raspalio iz daljine, ali vratar Željezničara bio je na mjestu. No, zagrebačka publika je primjetila mladog veznjaka i nagradila ga velikim pljeskom.

Trener Dinama Josip Kuže je nakon susreta kazao kako je cilj ove utakmice bio podići atmosferu u i oko Dinama, te povratiti vjeru navijača u zagrebački klub.

"Naravno da sam zadovoljan i rezultatom, ali najbitnije mi je da smo se pokazali publici." - kazao je Kuže, dodajući kako je momčad iz drugog poluvremena bliža početnoj jedanaestorici za prvu utakmicu Dinama u novoj sezoni, onu protiv vinkovačke Cibalije.

Pročitajte više