HNL

Dinamo se protiv Rijeke vratio nakon dva diskutabilna penala

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

RIJEKA i Dinamo danas su remizirali 3:3 u derbiju 12. kola HNL-a, a posebno velik posao odradio je Dinamo, koji se uspio vratiti nakon što je na poluvremenu gubio 3:0.

Rijeka je na poluvremenu vodila 3:0 nakon dva gola Josipa Drmića i jednog Darka Velkovskog, a Dinamo se onda vratio, nakon što je Bruno Petković zabio dva penala, da bi konačnih 3:3 postavio Komnen Andrić.

Situacije iz kojih je Dinamo zabio prva dva pogotka su vrlo diskutabilne, pa je sudac Igor Pajač obje morao pogledati na VAR monitoru kako bi donio konačnu odluku. Navijači Rijeke, očekivano, nisu zadovoljni njegovim odlukama, a s obzirom na ono što smo mogli vidjeti na snimkama u prijenosu, njihov bijes bi mogao biti opravdan.

Situacije su vrlo teške za procijeniti

U 57. minuti Pajač je dosudio prvi penal na utakmici za Dinamo. Nakon duela s Vučkićem u kaznenom prostoru pao je Šutalo, a Pajač je pokazao na bijelu točku. Petković je hladnokrvno realizirao penal i zabio za 3:1, a Armada je uvredama zasula Pajača zbog odluke da dosudi kazneni udarac.

U prijenosu se, kao i na ponovljenoj snimci, moglo vidjeti da je do kontakta između Vučkića i Šutala došlo, ali prema snimci je gotovo pa nemoguće odrediti koji je bio intenzitet tog kontakta. Pajač nije bio daleko od mjesta događaja tako da treba uzeti u obzir da je mogao čuti trenutak kada je došlo do kontakta, pa je odluku onda donio na temelju toga što je čuo i vidio, ali to je nešto što će on morati objašnjavati svojim nadređenima, a javnost vjerojatno nikad neće saznati.

Pravilo igranja rukom i dalje je najveća siva zona nogometnog suđenja

Samo nekoliko minuta kasnije ponovno je suđen penal, ovoga puta zbog igranja rukom Velkovskog u kaznenom prostoru nakon što mu se lopta odbila od noge. Pajač je pogledao snimku i sudio penal, ali taj, baš kao ni prvi suđeni penal, nije bio penal koji je lako dosuditi.

To ne znači nužno da je Pajačeva odluka pogrešna, ali situacija je bila izrazito zahtjevna čak i za gledatelje pred malim ekranima, kojima je nekoliko puta pokazana usporena snimka. Lopta je prema ruci Velkovskog došla odozdo nakon što ju je glavom udario Andrić, a onda ju je i sam branič Rijeke prvo dirao nogom pa tek onda rukom.

Teško je reći da je ovdje bilo namjere igranja rukom, sve se dogodilo u svega nekoliko metara, ali činjenica jest da je ruka bila u položaju u kojem se obično sudi kazneni udarac zbog igranja rukom. Najveći problem u cijeloj priči jest to što je pravilo igranja rukom najnejasnije definirano pravilo u suđenju, kod kojeg je prostor za slobodno sudačko uvjerenje toliko velik da se ova odluka može nazvati samo diskutabilnom, nikako pogrešnom ili ispravnom. 

Jedini mjerodavan sud o ovim odlukama dat će Sudačka komisija HNS-a, kojoj je na čelu Bruno Marić, te će onda na temelju tih i svih ostalih odluka koje je Pajač donio vrednovati njegov učinak na ovom, za suđenje nimalo lakom, derbiju. 

Pročitajte više