Dinamo traži strane suce za susrete s Hajdukom!

DINAMO je danas od HNS-a službeno zatražio uvođenje stranih sudaca za finalne kup utakmice protiv Hajduka, kao i za zadnju utakmicu prvenstva!

"Narušeno je povjerenje u sudačku organizaciju, ali to nije od jučer, i drugi klubovi su se javljali sa idejama o zahtjevima za strane suce, ali prvi institucionalno idemo u realizaciju ovog plana", rekao je direktor Dinama Damir Vrbanović.

Upitan što će se dogoditi ako IO HNS-a odbije ovaj prijedlog, Vrbanović je kratko odgovorio.

"Onda će snositi posljedice događaja na terenu", dodao je Vrbanović.

"Croatiji su suci pomagali jer su se htjeli dokazati, nama to nije bilo potrebno"

Naravno da se postavilo pitanje poznate Croatijine protežiranosti kod sudaca u drugoj polovici 90-tih godina. Vrbanović ne bježi od toga, ali ovako objašnjava privilegiranost kluba u tim vremenima.

"Tada su se mnogi suci trudili da sude za Dinamo kako bi se pokazali i dokazali, ali nam ta pomoć nije bila potrebna jer smo ionako imali sjajnu momčad. Međutim, ne smijemo to sada dopustiti jer ćemo otjerati gledatelje sa stadiona".

Član Uprave zadužen za odnose s javnošću Siniša Jagodić je ovu Dinamovu akciju najavio riječima:

"Dinamo će se boriti protiv svih anomalija u hrvatskom nogometu".

"Hajduk godinama reketari sudačku organizaciju"

Dinamo direktor Damir Vrbanović situaciju je ocijenio dramatičnom. "Naši suparnici su jako dobro organizirani za druge igre i igrice".

Komentirajući zadnje reakcije iz Hajduka, kao i, kako on kaže sudačku grešku, koja je utjecala na rezultat na utakmici Hajduk - Zagreb i za koju se čini da nije bila slučajna.

"Hajduk već niz godina figurativno rečeno reketari sudačku organizaciju i perfidnim postupcima vrši pritisak", rekao je Vrbanović.

Vrbanović je to potkrijepio uzročno-posljedičnom vezom Peroševog apela za poštenim suđenjem i greške na štetu Hajdukova protivnika koja je uslijedila niti 24 sata nakon toga.

"Dinamo je niz godina najoštećeniji klub u državi"

Direktor Dinama je podsjetio kako je zagrebačka momčad dugi niz godina najoštećeniji klub u državi, ali da su sudačke greške na njihovu štetu bile zamaskirane Dinamovim odličnim rezultatima.

"Batinić ne zaslužuje Fifin grb"

Posebnu pažnju dobio je sudac jučerašnje utakmice na Poljudu Damir Batinić za kojeg je Vrbanović istakao kako je opet pokazao ono što mnogi iz vrha sudačke organizacije hrvatskog nogometa govore, a to je da nije dostojan statusa međunarodnog suca.

"Od IO-a HNS-a ćemo tražiti preispitivanje njegova statusa", rekao je Vrbanović.

Dinamov direktor još ne može prežaliti Bebekov jedanaesterac za Hajduk u derbiju od prije mjesec dana:

"I danas tvrdimo da se kod kaznenog udarca za Hajduk u najgorem slučaju radilo o napucanoj lopti".

"Hajduku osam jedanaesteraca, sedam na domaćem terenu"

Vrbanović je izdvojio kako su suci laki na obaraču kada je u pitanju sviranje kaznenih udaraca za Hajduk, ali je želio dodati kako ne misli samo na jučerašnju "sudačku pogrešku" nego na sve situacije kada su suci griješili u korist Hajduka.

Nakon što je Dinamo krenuo u "borbu sa sudačkim anomalijama" zanimalo nas je hoće li se iz Maksimira slično oglasiti i kada suci budu sudili u njihovu korist.

"Apsolutno, tako ćemo reagirati svaki put kada sudac bude sudio loše", dodaje Vrbanović.

"Uefa će sa simpatijama reagirati na naš zahtjev"

Dinamov zahtjev za stranom arbitražom u utakmicama s Hajdukom ne budi baš veliku vjeru u porast ugleda hrvatskog nogometa u Uefi, ali u Nyonu jako dobro pozicionirani Vrbanović ne dijeli to mišljenje.

"Kao što smo priskrbili simpatije Uefe kada smo krenuli u obračun sa huliganizmom tako će biti i u slučaju i našeg zahtjeva za sređivanjem situacije u hrvatskoj sudačkoj organizaciji u kojoj se svake godine šire liste i na kojima se nalaze oni koji tamo ne bi trebali biti".

"Publika i igrači su izgubili vjeru u suce"

"Zbog toga što sudačka organizacija ne reagira promptno i ne kažnjava odmah suce koji počine grešku, ljudi na stadionima i igrači više ne vjeruju sucima, a sudačka organizacija bi trebala sve učiniti da povrati povjerenje u suce", zaključio je Damir Vrbanović.

Z.A.
Foto: Ante Čizmić, Cropix

Pročitajte više