Dinamo uvjerljiv protiv Pule, Ćirin Zagreb svladao Rijeku

PRVE utakmice 3. kola HNL-a donijele su nekoliko iznenađenja. Prvo se dogodilo u Čakovcu, gdje je Međimurje s 2:0, u izuzetno zanimljivoj utakmici, slavilo nad gostima iz Gradskog vrta. Na mini-derbiju  Kranjčevićevoj Zagreb je došao do svoje treće prvenstvene pobjede.

Platili su gosti s Kantride, koji u tvrdoj i opreznoj utakmici nisu smogli snage da izjednače rezultat. Ćiro je, tako, uz pomoć Brkljačine majstorije ostvario svoju prijetnju i potukao momke Roberta Ježića.

Dinamo je, nakon ubitačne utakmice s Arsenalom krenuo po injekciju samopouzdanja na Verudu. I u Zagreb se vraća s tri nova prvesntvena boda. Strijelci su bili Eduardo te Ljubojević, a priliku za igru trener Kuže dao je Brazilcu Costi te Anti Tomiću.

U Vinkovcima je oslabljena momčad Zlatka Dalića ipak uspjela izvući tri boda. Stijelci za goste bili su Enes Novinić te Nikola Melnjak, dok je rezultat smanjio Zoran Zekić pogotkom s bijele točke.

 

 

 


Sastav Pule: Iveša, Dobrić, Radas, Iftić, Lozo, Raić-Sudar, Jurić, Jerneić, Deranja, Ramadani, Halilović

Sastav Dinama: Turina, Cvitanović, Drpić, Ćorluka, Buljat, Vukojević, Mamić, Etto, Modrić, Ljubojević, Eduardo

Tradicionalno teško gostovanje u Puli Dinamovce je dočekalo nakon neugodnog poraza od Arsenala u trećem pretkolu Lige prvaka. Trener Modrih Josip Kuže s igračima je za Pulu krenuo dva dana ranije, kako bi se što bolje pripremio za važnu utakmicu. Tri boda na Uljaniku za Dinamo su u ovom trenutku značila imperativ, no činjenica je da su zagrepčani do tih bodova u Puli dosad teško dolazili. Prošog proljeća Pula je slavila 2:1, a godinu dana ranije bilo je 3:3.

Hrvatski prvak na Verudi je igrao bez ozlijeđenog Davora Vugrinca, zatim Jensa Nowotnyja koji je na odmoru zbog odlaska na pripreme s njemačkom reprezentacijom, te Hrvoja Čale, koji ima lakšu ozljedu i trener ga je poštedio zbog skorih reprezentativnih obveza.

Tijek utakmice:

Na stadionu Veruda, koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta (3000 gledatelja), lagana kiša ometala je igrače na početku utakmice. Dinamo je, ipak, iskoristio i svoju nadmoć i poveo već u 21. minuti, nakon brze i točne akcije koju je započeo Mario Cvitanović. Dugom loptom pronašao je Eduarda, a Dinamov najbolji napadač iz prve, sa pet-šest metara šalje loptu iza nemoćnog Iveše.

U 25. minuti sjajna prilika za Pulu! Lopta dolazi do Jerneića koji odlično, iz prve puca s nekih šest-sedam metara, ali Turina lijevom nogom spašava siguran pogodak. Nakon vodstva Dinama igra se u Puli rasplamsala. Domaći nogometaši stvorili su još dvije izgledne prilike (obje Jerneić, jedan izgedan udarac glavom ), dok su Modri imali priliku povećati vodstvo preko Dudua te Ljubojevića.

Dodajmo da je Dinamo u Pulu dopratilo 500-tinjak BBB-a.

Drugi pogodak za Dinamo glavom je zabio Ljubojević u 57. minuti nakon sjajnog ubačaja Eduarda s desne strane. Poslije nekoliko minuta, trener Kuže u igru je uveo Brazilca Andersona Costu, dok je Ljubojević s terena ispraćen pljeskom. Nakon nsehvatljivog izleta vratara Iveše, snašao se brzonogi Etto, ubacivši loptu u 16-erac za Vukojevića, no prazan gol umjesto vratara obranili su pulski braniči. Vukojevića je, potom, zamijenio Jasmin Agić. Pred sam kraj susreta poštedu je dobio i sjajni Luka Modrić, a novu priliku Ante Tomić.

 


 

 

Osijek je u Čakovec doputovao s četiri boda, odnosno bez poraza u prvenstvu. Trener Ivo Šuškak, stoga, mogao je bez opterećenja krenuti na gostovanje, iako, momke iz Gradskog vrta negdje intrigira činjenica da još nikada nisu Međimurju uzeli pobjedu. Tako će zasad i ostati. Šušak nije odustao od igre s tri napadača, a brzim Babićem pojačao je vezni red. Domaćini su zaigrali s drugim vratarom, Vedranom Čonkašom. Napomenimo da trener Čakovčana Stanko Mršić na raspolaganju ima Dinamovce na posudbi, Janjetovića te Grgurovića.

Tijek susreta:

Bratković se već u prvoj minuti susreta našao sam na 15 metara, snažno je opalio, no udarac nije bio dovoljno precizan. No, daljnji tijek susreta u potpunosti je pripao gostima. Momčad Ive Šuška dobro je kombinirala i često dolazila do protivničkog 16-erca. Na stadionu je bilo svega tisuću gledatelja, poglavito zbog lošeg vremena, no atmosfera je bila sasvim solidna. Isto se, na žalost, nije moglo reći i za teren, koji je bio sklizak te je igračima zadavao probleme. Unatoč vremenskim uvjetima, u Čakovcu se igralo vrlo živo i uzdudljivo prvo poluvrijeme. Nedostajali su tek - golovi.

U 40. minuti domaćini su konačno došli u vodstvo! Nakon ubačaja iz prekida s desne strane lopta je ušla u 16-erac, odbila se od Raca u prečku, potom i do Vitasa koji se odlično snalazi i dovodi Međimurje u vostvo. Prvi put ove sezone.

Čakovčani su tim pogotkom tek konkretizirali svoju nadmoć u skok igri. U nastavku utakmice vidjeli smo veliki broj prigoda, Vitajevićevu vratnicu na početku drugog dijela, ali i nekoliko bljeskova domaćih nogometaša.  Međimurje se branilo napadima, što im je donijelo novi pogodak u 37. minuti nastavka. Kresinger je krenuo u kontru i s nekih 10-ak metra, iz kosa, pogodio iza nemoćnog vratara.


 


 

 

U momčad Zlatka Dalića vratio se kapetan Nikola Šafarić. Središnji veznjak, naime, proveo je neko vrijeme na probi u Belgiji. Neovisno o transferu, ponovo je predvodio svoju ekipu, i to na gostovanju u Vinkovcima. No, trener Cibalie Siniša Jalić još nema ni bod u kontu, stoga će na domaćem terenu jurišati bez obzira na posljedice.

U Vinkovcima su se prvih 15 minuta ispitivale snage, a prvi su se za napad odlučili domaći nogometaši. Držali su presing tijekom prvih 15 minuta, no Varteks je uzvratio kratkim, brzim napadima, što je rezultiralo izvođenjem trii udarca iz kuta.

U 38. minuti u prilici se našao Papa, no njegov udarac otišao je pokraj gola. No, opreznost i strpljivost gostiju koji su u Vinkovce stigli sa samo 16 igrača, isplatila se 44. minuti, kada je pogodak postigao Nikola Melnjak. Nabacio je Halilović, čak petorica Varaždinaca krenula su na tu loptu, no Melnjak je bio najbliži.

Varteks je vodstvo povećao u 60. minuti iz slične situacije kao i kod prvog pogotka. Strijelac je bio raspoloženi Novinić.

No, Cibalia je u 63. minuti smanjila vodstvo Varaždinaca. Mađari je oborio Kerića u 16-ercu, sudac je pokazao na bijelu točku, a Zekić je bio siguran izvođač.

Varteks je polako počeo braniti povoljan rezultat, no domaćini se nisu predavali. Tri sjajne prigode imao je Rožić, ali obrana gostiju imala je više sreće. 

Pročitajte više