HNL

Dinamo želi Prosinečkog. Ima li Mamić šanse protiv turske žene zmaja?

Foto: FAH

MANJE od tri mjeseca bilo je potrebno Dinamu da i drugi put ove sezone smijeni trenera. Nakon Nenada Bjelice bivši je poslije samo sedam utakmica postao njegov nasljednik Igor Jovićević. Dinamo traži novog trenera, kandidata je puno, ali jedan je najveća želja.

Prosinečki je senzacija u Turskoj. Od ispadanja se spašava rušenjem kandidata za naslov i velikana

Robert Prosinečki jučer je s Kayserisporom u 30. kolu turske lige pobijedio veliki Bešiktaš 3:1 i tako četiri kola prije kraja pobjegao iz zone ispadanja. To je Kayserisporu treća uzastopna pobjeda, a posljednje dvije ostvario je protiv momčadi iz vrha tablice. Prošlog vikenda u gostima je pobijedio trećeplasirani Sivasspor 2:0 i tako ga izbacio iz borbe za naslov, a sada je sredio Bešiktaš, koji se grčevito bori za Europu.

Međutim, to je samo dio pothvata koje Prosinečki izvodi u Turskoj. Kayserispor je preuzeo 29. prosinca prošle godine. Nakon 17 kola klub je imao samo 10 bodova i bio uvjerljivo na zadnjem mjestu tablice, pet bodova udaljen od zone spasa. Prosinečki je potpisao ugovor do kraja sezone, a jedini zadatak bio mu je izboriti ostanak u ligi.

Kayserispor je preuzeo zakucan za zadnje mjesto. Pod Prosinečkim je u posljednjih deset kola četvrti najbolji u ligi

Činilo se kako ga nema šanse ostvariti. Ne samo zbog navedene teške situacije koju je zatekao po povratku u klub koji je već vodio od 2012. do 2013. nego i zato što je pod Prosinečkim ta situacija postala bezizlazna. Hrvatski stručnjak nije dobio nijednu od prvih šest utakmica, ali je onda na sljedećih devet utakmica ostvario šest pobjeda.

Kayseri sada pod Prosinečkim nakon 30 odigranih kola ima 31 bod, dva više od mjesta koje vodi u niži rang. Dakle, u 13 utakmica na klupi Prosinečki je osvojio 21 bod. Kada se pogleda forma u posljednjih 10 kola, Kayserispor je četvrti najbolji klub turske Super lige.

Prosinečki se opet pokazuje pravim izborom za teške situacije

Prosinečki se dakle još jednom dokazao kao trener u teškim, gotovo bezizlaznim uvjetima, kao kada je u prvoj samostalnoj trenerskoj gaži u karijeri potpuno obesparenu Crvenu zvezdu vodio do trofeja u kupu, nakon čega su ga novinari iz kluba ispratili ustajanjem na noge, ovacijama i pljeskom. 

Kada je prvi put preuzeo Kayserispor, u listopadu 2012., sezonu je završio na senzacionalnom petom mjestu, zbog čega ga je zvao velikan Bešiktaš. Sljedeću sezonu počeo je jako loše, zbog čega je podnio ostavku, ali uprava kluba nije ju prihvatila. Nisu otpustili Prosinečkog ni kada se kriza produbila, ali on je tada sam otišao i početkom 2014. preuzeo reprezentaciju Azerbajdžana.

Braća Mamić protiv najuspješnije Turkinje

Koliko Prosinečkog cijene u Kayserisporu svjedoči i što su ga pozvali i šest godina kasnije. Tada je bio prvi izbor Berne Gozbasi, najuspješnije turske poslovne žene i prve predsjednice prvoligaša u toj zemlji. Ona je krajem prošle godine preuzela klub koji je već bio proglašen drugoligašem. Uz pomoć Prosinečkog došla je blizu pothvata. Sada joj predstoji velika borba da ga zadrži. Na njega su se bacili braća Mamić.

Gazda je dodao gas i razjebao Dinamo

Dinamo je do prije nekoliko mjeseci uživao u rezultatski i financijski sjajnoj sezoni, do koje je došao zahvaljujući tome što je Nenad Bjelica savršeno posložio momčad. Međutim, gazda kluba, koji je u bijegu nakon nepravomoćne presuda da ga je opljačkao, iz Međugorja je, poslužimo se njegovim frazama, "dodao gas" i "razjebao" ekipu, atmosferu i igru tjeranjem Bjelice. 

Dinamo treba baš Prosinečkog

Momčad koja nije imala nikakvog motiva do kraja već osvojenog HNL-a dana je premladom i nedokazanom Jovićeviću, koji je naivno mislio da do završetka prvenstva može beskrajno eksperimentirati i rotirati igrače, pri čemu su senatori bili rezerve klincima iz omladinske škole. Tako je izgubio naklonost zvijezda, bodove i, konačno, posao. Dinamova momčad je mjesec dana prije kvalifikacija za Ligu prvaka potpuno raštimana, neuigrana, bez trenera i autoriteta. 

Prosinečki ne krije da u Kayseriju uživa u sjajnom odnosu s predsjednicom, ali klub njegovog života traži trenera prekaljenog u teškim, bezizlaznim situacijama. Tko će pobijediti u borbi za njega: Mamići ili turska žena zmaj?

Pročitajte više