dinamo

Dinamov odabir je logičan, ali je njime propustio šansu

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

DINAMO je danas riješio pitanje trenera prve momčadi. Nakon što su u kombinacijama bila četvorica trenera, izbor je pao na Antu Čačića koji je u nedavno završenoj sezoni preuzeo momčad u nezgodnoj situaciji i uspio je odvesti do naslova prvaka. Čačić je potpisao ugovor na godinu dana s opcijom produljenja i to će mu biti drugi puni mandat na Dinamovoj klupi nakon što je momčad vodio od studenog 2011. do studenog 2012. godine.

Čačić je momčad preuzeo krajem travnja kad je Dinamo pet kola prije kraja imao dva boda prednosti ispred Osijeka i četiri ispred Hajduka. Imao je nezgodan raspored s dva derbija do kraja (Osijek i Hajduk) i dva nezgodna gostovanja kod Gorice i Lokomotive. Čačić je dobio četiri od pet utakmica (remi s Lokomotivom) i na kraju rutinski došao do nove titule. Momčad ga je sjajno prihvatila, u važnim utakmicama okrenuo se mladim igračima i to su mu bili ogromni aduti pri Dinamovu biranju novog trenera.

Jedna struja željela Milaniča, druga Čačića ili Tomića

U kombinaciji su bila četvorica trenera; Sergej Jakirović, Darko Milanič, Goran Tomić i Ante Čačić. Ne potpuno jasna linija zapovijedanja u Dinamu se, kao i u ovom slučaju, razdvojila na dvije struje. Jedna, ona koja službeno nije u klubu, zagovarala je Sergeja Jakirovića i Darka Milaniča, a ova zagrebačka je željela ili Antu Čačića ili Gorana Tomića.

Jakirović je još u siječnju sve bio dogovorio s Dinamom, ali je njegov dolazak stopiran. Zdravko Mamić je bio jako za Darka Milaniča i njegov dolazak je praktički bio dogovoren. Slovenac je čak i bio Dinamov gost na derbiju s Hajdukom i trebao je sjesti na klupu, ali je onda uprava u zadnji čas rekla - ne.

U Maksimiru nisu bili sigurni kako će navijači reagirati na činjenicu da momčad preuzima netko tko je rekao da je “zaražen Partizanom” i koji je u tom klubu igrao u ratnim godinama. Osluškivali su javnost i onda zaključili da Milanič nije najpametnije rješenje.

Uprava je potom krug suzila samo na Čačića i Tomića jer je smatrala da Sergej Jakirović ipak nije dovoljno pokazao da bi ušao u najuži krug. Čačića su u Dinamu vidjeli kao kratkoročno, a Tomića dugoročno rješenje iako su smatrali da s Čačićem znaju što dobivaju.

Tomić ipak još nije vodio klub kao što je Dinamo i, iako ga u Maksimiru jako cijene, smatrali su da s njim na klupi potencijalno ulaze u veliki rizik. Da, jednostavno, još nije vrijeme za takvog trenera.

Dvaput se opekli s mlađim trenerima

Osobito nakon što su se u aktualnoj sezoni dvaput opekli s mlađim trenerima. Damir Krznar je nakon izbacivanja Tottenhama dobio povjerenje i u sljedećoj sezoni. Iako je imao dosta pehova s ozljedama i prodajom nekoliko važnih igrača, Krznar se nije najbolje snašao i Dinamo nije igrao dobro. Poraz od Sheriffa u play-offu Lige prvaka mu Dinamo nikad nije u biti oprostio. 

Krznar je kemijao s ekipom, forsirao je sustav za koji nije imao igrače, a kad je bilo očito da stvari ne funkcioniraju, jednostavno nije našao način kako da ih popravi. Ista stvar bila je i s Kopićem s kojim Dinamo ne bi bio prvak da uprava nije to na vrijeme shvatila i odigrala na sigurno. Kopić je lutao još više i potpuno je bio izgubio povjerenje svlačionice u kojoj nije imao nikakvog autoriteta.

Čačić se pokazao mirnim i staloženim tipom kakav Dinamu treba uoči sezone u kojoj će se morati afirmirati mladi igrači koje će se potencijalno moći uskoro prodati. Vratio je momčad u sustav 4-2-3-1 i igrači su to jako dobro prihvatili. Probudio je Petkovića, forsirao je Špikića, u ključnim utakmicama povjerenje je dao igračima poput Marka Tolića ili Martina Baturine i baš sa svime je pogodio.

Pred Dinamom neizvjesno ljeto

Pred Dinamom je neizvjesno ljeto kad su odlasci igrača u pitanju. Moguće je da ih ode nekoliko, a moguće je da ode samo Mislav Oršić. U Dinamu nisu bili sigurni kako bi Tomić reagirao u situaciji da preko noći ostane bez nekoliko važnih igrača uoči prevažnih utakmica i zaključili su da bi Čačić sa svojim iskustvom takvu eventualnu malu krizu odradio puno bolje.

No, prije ili poslije Dinamo će ponovo morati riskirati s nekim novim, mlađim trenerom. Riskirao je i 2018. s Nenadom Bjelicom koji je došao nakon neuspješne epizode u Lechu u kojem je u završnici prvenstva prosuo prednost i ostao bez titule. Bjelica je dotad u trenerskoj karijeri imao samo osvojenu drugu austrijsku ligu s Austrijom Kärnten i igranje u Ligi prvaka s Austrijom Beč. I to je to.

Ipak, Dinamo mu je dao povjerenje i Bjelica je bio ključan čovjek u Dinamovu europskom iskoraku te je udario temelje ove momčadi. Nitko ne može garantirati da bi Tomić to također napravio, ali trebao je dobiti šansu. Jer, jednog dana kad Čačić ode, a nitko ne zna da se to neće dogoditi za šest mjeseci, Goran Tomić će imati posao, Sergej Jakirović također i u Maksimiru će opet morati kemijati.

Čačić nije loš izbor, ali...

Ante Čačić pokazao se odličnim izborom u kriznoj situaciji i riječ je o treneru koji je u karijeri nepotrebno bio kritiziran. S Dinamom je igrao Ligu prvaka, hrvatska reprezentacija je pod njegovim vodstvom igrala strašno dobar nogomet na Euru 2016. godine, a Čačić se pokazao socijalno jako inteligentnim tipom koji točno zna prepoznati što kojem igraču odgovara.

Smiren je, ne paničari i malo što ga može izbaciti iz takta, a u neizvjesnom ljetu i prijelaznim rokovima koji su pred Dinamom upravo je to ono što Dinamu treba. No, kao što smo rekli, njegovim ostankom klub je propustio priliku okrenuti novu stranicu kao što je onda učinio s Bjelicom.

 

Pročitajte više