Dinamova (ne)moguća misija: Protiv Šahtara Balaban od prve minute

NAKON 2:0 iz Donjecka, malo je onih koji vjeruju u plasman Dinama u Ligu prvaka. Sugerira to i broj prodanih ulaznica za maksimirski susret. Dinamove je realnost u ovom trenutku ipak Kup Uefa i jedino Branko Ivanković i njegovi šefovi još vjeruju u veliki preokret. Ili barem tako tvrde.

Dobitna formula koju je Branko Ivanković prezentirao dan uoči utakmice glasi: trčati, zalagati se i poginuti na terenu.

"Ako to ispunimo onda naravno ima i nešto znanja, a onda će nam Bog pomoći.Svjesni smo težine, da neće biti lako, ali ja razmišljam samo o pobjedi. Naravno da se neće srušiti stadion ako se ne kvalificiramo".

Vidjet ćemo kako će Ivankovićevi igrači odgovoriti zahtjevima; jesu li baš toliki genijalci da lješkarenje pod dubrovačkim suncem i cajkaške aktivnosti preko granice ne utječu na njihove izvedbe. Dinamo je uoči dolaska Šahtara potresao i rasistički skandal, a razotkriven je i strmoglavi pad trenerovog autoriteta.

Jedina pozitivna stvar dogodila se na Stanovima, gdje su Modri prokrenuli susret i pogocima Boška Balabana i Marija Mandžukića došli do pobjede od 3:2. Pogoci na Stanovima u središte zbivanja gurnuli su Balabana, koji će dobiti prednost nad Josipom Tadićem u prvoj postavi. Na golu će, unatoč kiksevima iz Donjecka, stajati Ivan Kelava, dok će ozlijeđenog Etta na desnom boku zamijeniti Mihael Mikić. Očekuje se da će od prve minute krenuti i čileanski reprezentativac Pedro Morales, koji je u Donjecku dobio tek 15 minuta na terenu, kada su stvari već bile riješene.

No, svakako treba uzeti u obzir postavu koju je Ivanković jučer uvježbavao na jučerašnjem treningu: na desni je bok stavio mladog Dejana Lovrena, dok je Mikić ordinirao ispred njega. Pedro Morales nije bio uključen u udarni sastav.

Dinamo redovito gubi u trećim pretkolima LP

Izuzmemo li natjecanja u sezoni 1998./1999. i 1999./2000. kada je Dinamo nastupao pod imenom Croatia i dohvatio skupinu Lige prvaka pobjedama protiv Celtica i mađarskog MTK-a, Modri redovito ispadaju u trećim pretkolima Lige prvaka.

Kratki podsjetnik vraća nas u sezonu 2000./2001. kada je Dinamo stradao od Milana (3:1,3:0). U sezoni 2003./2004. susreli su se sa Dinamom iz Kijeva koji je također bio uspješan pobijedivši u dva susreta (3:1,2:0). U sezoni 2006./2007. Modri su bili neuspješni protiv Arsenala, također dva poraza rezultatima 2:1 i 3:0. Prošle sezone se na putu ispriječio Werder, dvije pobjede Nijemaca, 2:1 kod kuće i 3:2 u Maksimiru

Šahtar je u Zagreb stigao u opuštenom raspoloženju. Momčad Mirceae Lucescua u prvenstvu niže neuspjeh za neuspjehom, no vlada mišljenje da bi se trebalo dogoditi čudo da Rudari ostanu bez plasmana u Ligu prvaka. Već četiri godine Šahtar je redoviti sudionik najprestižnije nogometne lige i s pravom polaže nade da će i dalje ostati na najvišem nivou.

Već četiri godine Šahtar je redoviti sudionik najprestižnije nogometne lige i s pravom polaže nade da će i dalje ostati dio elite. Financijska injekcija Rinata Ahmetova je sveprisutna, a naša inačica tatarskog oligarha, koja živi u liku i djelu Zdravka Mamića, ipak ne stane u istu rečenicu.

Rudari su stigli bez Ilsinha, Brazilca koji se tek vratio s Igara u Pekingu te Razvana Rata, lijevog beka koji se još uvije oporavlja od ozljede i nije participirao niti u prvoj utakmici u Donjecku.

"Iza nas je dosta kikseva, ne igramo bajno, ali imamo pozitivan rezultat iz prve utakmice i mislim da bi bio veliki neuspjeh ispasti iz Lige prvaka.", naglasio je uoči susreta naš Darijo Srna, autor prvog pogotka Šahtara u Donjecku.

Stvari stoje ovako: Dinamo mora zabiti tri gola, a ne primiti nijedan, da bi došao do povijesnog podviga. Naravno, Dinamovci mogu zabiti i dva puta, ali pri tom sačuvati praznu mrežu, ukoliko želi kroz produžetke, a kasnije kroz jedanaesterce tražiti svoj put.

Očekivani sastavi:

Dinamo: Kelava - Mikić, Bišćan, Drpić, Hrgović - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales - Mandžukić - Balaban.

Šahtar: Pjatov - Srna, Čigrinskij, Kučer, Išenko - Fernandinho, Hübschman, Jadson, Willian - Brandao, Gladkij.

D.C.
Foto: Index

Pročitajte više