Direktor Cibone Knego: Igrači su nas zadužili, vrijeme je da zavrnemo rukave



TROFEJNI košarkaš Andro Knego i službeno je postao novi direktor Cibone. Na predstavljanju u novoj ulozi najavio je težak rad kako bi klub izvukao iz svakim danom sve teže financijske krize.



"Prihvatio sam ovaj posao iz ljubavi prema Ciboni. Želim biti efikasan kao u igri. Znam koliko je to teško, vjerojatno neću dosegnut takav vrhunac, no mislim da mogu puno. Mogu pomoći samim imenom, imam čistu prošlost, nitko mi ništa ne može predbaciti", predstavio se Knego kao novi direktor Cibone.

Njegova je maksima za taj posao; "Zavrnuti rukave, zajedno sa upravom zagrijati stolicu", a u praksi misli iskoristiti sve svoje vrijedne kontakte, stečene u ulozi košarkaša, konzula ili pomoćnika ministra. Diplomirani ekonomist Knego objašnjava što će obilježiti početak njegovog novog posla.

"Pomalo sam već počeo s kontaktima, no sad kad sam preuzeo dužnost, krećem uistinu raditi. Iskoristiti ću ranija poznanstva, razgovarati s ljudima u ministarstvu. Želim što prije doći u kontakt s ljudima, da vidimo kako ćemo dovesti sredstva u klub".

"Igrači su nas zadužili"


Trofejni košarkaš i novopečeni direktor još je jedno podsjetio na čaroban rezultat mlade Cibonine momčadi i trenera Velimira Perasovića.

"To je velebni uspjeh u ovako teškim vremenima. Igrati, a ne imati mogućnost to osjetiti preko novaca. Igrači su osjetljivi, u drugim klubovima odlaze nakon mjesec dana, zaista nemam riječi pohvale za te mladiće koji su dali cijele sebe da uvedu momčad u TOP 16. Zadužili su nas, sad mi moramo napraviti nešto za njih", svjestan je Knego.

Na pitanje o suradnji s Božom Miličevićem, Knego je odgovorio da bi njih dvojica trebali razgovarati. Ipak je Miličević 20 godina vodio klub, a skorašnja revizija će pokazati u kakvom ga je stanju ostavio.

"Vjerojatno ću morati neke stvari s njim raščistiti. Kad vidim sve papire, trebali bi razgovarati. Vidjet ćemo hoće li on pristati", kaže Knego.

Jelušić: Osjećam krivnju i moralnu obavezu prema igračima


Predsjednik Cibone Ivo Jelušić slaže se s direktorom da je vrijeme da zajedničkim snagama izvuku klub iz financijske krize.

"Andro je čovjek koji je puno dao Ciboni, poznaje košarku i želi pomoći, njegovo ime može nam otvoriti mnoga vrata", rekao je Jelušić o novom direktoru, pa podsjetio kako je prioritet kluba veća aktivnost svih u klubu oko pronalaska glavnog i manjih sponzora. Osim dolaska direktora dobra vijest bi uskoro mogla stići potvrda oko toliko željenog ulaska Atlantic Grupe u klub, te njeno preuzimanje svih vlasničkih struktura.

To bi se moglo dogoditi već nakon revizije klupskog stanja početkom veljače, a Jelušić jedva čeka konačni ishod, no ne daje puno informacija. O skorašnjoj reviziji smatra:

"Osobno sam potpisao ugovor, nema se što kriti. Želimo vidjeti stvarno stanje dugovanja i prihoda, zbog partnera, a jednog dana možda i privatizacije", rekao je Jelušić, pa pozvao i druge klubove da naprave isto.

Posljednja kontrola poslovanja u Ciboni vođena je 2001., te će skorašnji nalazi pokazati što se napravilo deset godina. Ono što je zasad potrebno jest minimalno 10 milijuna kuna da se saniraju aktualni dugovi. Jelušić dugoročno smatra da je rješenje privatizacija.

"Nije vrijeme za privatizaciju"


"Na svakom Upravnom odboru razgovarao o tome, no imamo indicija da će taj zakon imati promjena. Dok ne budemo imali viziju da je to pravi način, nema smisla ulaziti u to", govori Jelušić naglašavajući da u vremenu gospodarske krize nema uvjeta za privatizaciju.

"Sad nikako nije tren, eventualno dogodine. Ako se to pokaže pravim putem, krećemo!", gleda Jelušić u moguću svijetlu budućnost. Osim što je još jednom kritizirao grad zbog preraspodjele novaca, pozvao je sve koji mogu bilo kako pomoći da ne oklijevaju. I on je odvojio nekoliko riječi o Ciboninom uspjehu.

"Osjećam krivnju i moralnu obavezu prema igračima koji su prvi u NLB ligi, cijenimo njihovo strpljenje. Rekli so i neka naprave što misle da je najbolje, ako ocijene da ima smisla,da ostanu. Oni su jedna prava škvadra, pogotovo mi je žao momaka koji nisu ranije imali priliku zaraditi neki novac, klub im to neće zaboraviti", rekao je Jelušić, pa otkrio kako je razgovarao sa zagrebački pročelnikom za sport, kojem je rekao: "Ako netko zaslužuje novac, onda je to Cibona".

Pročitajte više