Direktor FIS-a ima ideju koja bi potpuno promijenila skijaške skokove

Foto: EPA

DIREKTOR Međunarodne skijaške federacije (FIS) Sandro Pertile u nedjelju je, nakon posljednjeg dana novogodišnje turneje Četiri skakaonice u austrijskom Bischofshofen, dao prijedlog koji bi promijenio skijaške skokove. Pertile smatra da je moguće organizirati natjecanja u Rio de Janeiru, i to na kultnom nogometnom stadionu Maracana.

"Mi ne prodajemo skije i odijela, već emocije, a to možemo i u Brazilu", rekao je Pertile, dodavši kako bi se skokovi mogli održavati "bilo gdje u svijetu" te predloživši sezonu dugu osam mjeseci. Trenutno natjecanja skijaških skokova traju od studenog do ožujka.

Skijaški skokovi u Dubaiju?

Iznio je i ideju o skokovima u zatvorenom. "Primjerice, mogli bismo ih održavati u Dubaiju, ako nađemo investitora. Zašto ne bismo ljeti bili u zatvorenoj dvorani u Dubaiju ako savez za to dobije milijun eura?" pitao se Pertile.

Skijaški skokovi su zimski sport i takvim ga smatra i Pertile. Međutim, utjecaj klimatskih promjena, zbog kojih nerijetko uz skakaonice nema snijega, već je vidljiva trava, po njemu je razlog za razmišljanje o promjenama.

"Imamo velike mogućnosti. Možemo skakati po snijegu, strunjačama ili hibridnim materijalima. Tako bismo mogli otići u Brazil ili Kinu, gdje ima puno ljudi", izjavio je Pertile.

Kobayashi osvojio Četiri skakaonice bez ijedne pobjede

Podsjetimo, vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa skijaša-skakača, Austrijanac Stefan Kraft pobijedio je na zadnjem natjecanju novogodišnje turneje Četiri skakaonice u Bischofshofenu, ali je ukupnu pobjedu i Zlatnog orla treći put u karijeri osvojio Ryoyu Kobayashi.

Kraft je slavio skokovima od 136.5 i 140 metara za što je sakupio 288.9 bodova. Kobayashi je u prvoj seriji skočio 137, a u drugoj 139 metara i za Austrijancem zaostao za 1.3 boda te tako ostvario nešto što se rijetko viđa - na sva četiri natjecanja ovogodišnje turneje je bio drugi, ali mu je to bilo dovoljno za uvjerljivu ukupnu pobjedu.

Pročitajte više