ROBERT PROSINEČKI

Direktor Olimpije za Index: Prosinečki i kum htjeli su prodati klub bez našeg znanja

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SAMO tri mjeseca nakon što je došao, Robert Prosinečki dobio je otkaz kao trener ljubljanske Olimpije. Razlaz je protekao vrlo ružno, klub je u priopćenju optužio hrvatskog trenera da je tijekom priprema pio i kartao do četiri ujutro te se nije pojavljivao na treninzima, a on je na press-konferenciji upravu nazvao lažovima i prevarantima.

Navijači Olimpije stali su na stranu Prosinečkog i skandirali mu "Veliki žuti", a na stadionu su upravi ostavili morbidnu poruku: "Ubit ćemo vas". Jedan od ključnih ljudi uprave je Igor Barišić, kojeg smo nazvali da iznese svoju stranu priče, a on je u razgovoru za Index iznio još niz optužbi na račun bivšeg hrvatskog reprezentativca i njegovih suradnika.

Barišić: Htjeli su dovesti igrače koje im je preporučivao isti agent i plaćati im duplo više

Barišić tvrdi da su Prosinečki i njegov kum i sportski direktor Mladen Rudonja pokušavali napuniti klub igračima njihova prijatelja agenta, da su inzistirali na pojačanjima iako je klub bez novca, a onda su pokušali posredovati u prodaji kluba bez znanja aktualnih vlasnika.

"Na platnoj listi su nam bila 42 igrača, a ja sam stopirao dovođenje novih dok ne smanjimo kadar na 25 igrača. Tu je nastao cirkus", započeo je Barišić priču o genezi sukoba između Prosinečkog i njegova tabora s jedne strane, a njega i predsjednika kluba s druge.

"Zajedno sa svojim kumom, našim sportskim direktorom Rudonjom, počele su kombinacije s agentima iz Zagreba, a kad smo saznali s kim surađuju i što rade, blokirali smo sve transfere. Jedan jedini agent, Dalibor Kvrgić iz agencije Love players, preporučio bi im svoje igrače, a to su igrači ispod prosjeka, od 29-30 godina, kojima su kod nas htjeli dati duplo veće plaće nego što su imali u dosadašnjim klubovima", rekao je Barišić.

"Na primjer, ucjenjivali su nas da dovedemo Ognjena Mudrinskog. On je 31-godišnji napadač kojem su htjeli da damo 200.000 eura na ruke za potpis, 46.000 provizije njegovu ocu i godišnju plaću od 240.000."

Nije dolazio na doručak s momčadi ni na jutarnje treninge, u njegovom apartmanu se kartalo do 4 ujutro

Problemi su se, kaže Olimpijin direktor, nastavili na pripremama za novu sezonu, gdje se Prosinečki neprimjereno ponašao i posljedično propuštao jutarnje treninge s momčadi.

"Dobili smo informacije da trener nije niti jedan doručak proveo s ekipom, pojavio se na možda 2-3 prijepodnevna treninga, inače je bio samo na poslijepodnevnima. Dobili smo informacije da se u njegovoj predsjedničkoj sobi u hotelu pilo, pušilo i kartalo do 4 ujutro i tko zna što su još radili", kaže Barišić i prilaže fotografiju "radnih uvjeta".

Prosinečki je rekao da je predsjednik njemu i stožeru bio donio na potpis papir da mu bude lakše smijeniti Barišića, ali su primijetili da je na dnu pisalo kako bi to značilo i otkaz svima njima. Barišić pak tvrdi da je Prosinečki ucjenjivao predsjednika i tjerao ga da bira između njih dvojice te da je triput podnosio ostavku.

"Dva dana prije kraja priprema ucjenjivao je predsjednika da neće voditi utakmicu protiv Šibenika ako ja ne odem. S njim su se grupirali sportski direktor, team manager, šef ekonomata, naš PR... Predsjednik je stao na moju stranu i riješio ih se.

Svi su potpisali papire protiv mene i ucijenili predsjednika kojeg sam ja doveo u Olimpiju da je spasi od bankrota. Uložili smo preko osam milijuna eura i sanirali klub, a oni su htjeli da se mi maknemo pa da oni sve vode", govorio je Barišić pa nastavio s najbizarnijom optužbom da su Prosinečki i Rudonja pokušavali prodati klub.

Klub nema novca pa su ga Prosinečki i Rudonja pokušali prodati

"Pregovarali su s investitorom iz Švicarske, koji su željeli kupiti klub za dva milijuna eura, a nama ništa nisu javili. Rudonja je potpisao ugovor kojim se obvezuje dati sve potrebne informacije o klubu toj firmi. Imam taj papir koji ću objaviti na konferenciji za medije. Budući da klub sad nema novca, oni su nas tako htjeli stisnuti da dignemo ruke i uzmemo ta dva milijuna."

Konačno, Barišić se osvrnuo na optužbe Prosinečkog da ga klub nije isplaćivao te objasnio da je zaustavio isplate nakon što je Prosinečki bez znanja kluba promijenio račun na koji novac treba sjedati.

"Tražio je da mu se plaća uplaćuje na račun banke iz Kosova. To je sve išlo preko njegovog prijatelja iz djetinjstva Boštjana Blažinčića, agenta iz Krškog, koji je klubu poslao mail da se Prosinečkog isplaćuje preko firme Crocs. Team manager je iskoristio naš elektronski potpis, a ja sam za to saznao nakon tjedan dana i sve stopirao", ispričao je direktor Olimpije.

Ljubljanski klub u ponedjeljak bi trebao predstaviti novog trenera, a onda se očekuje i nastavak prepucavanja na temu bivšeg hrvatskog reprezentativca, koji nakon samo tri mjeseca traži novi trenerski posao.

Pročitajte više