LIGE PETICE

Dječak koji je buljio u kokoši opet je zabio gol godine

Foto: EPA

ANDREA BELOTTI (25) se nakon dvije sezone relativnog zatišja, u kojima je postigao ukupno 30 golova, vratio formi iz 2016./17., kada je bio jedan od najtraženijih napadača na svijetu.

U četiri minute pokazao zašto ga uspoređuju s najvećim talijanskim golgeterima

Potvrdio je to s dva sjajna gola za pobjedu Torina nad Milanom 2:1 u petom kolu Serie A, a njegov drugi zgoditak bio je spektakularan. Zabio ga je svojim zaštitnim znakom, škaricama. To mu je čak treći tako postignuti gol u Serie A u posljednjih godinu i pol. 

Za samo četiri minute, od 72. do 76., Belotti je s dvije reakcije, jednom izvan kaznenog prostora, a drugom u petercu, pokazao zašto ovog igrača, koji kvalitetno igra sve pozicije u zadnjoj trećini terena, ali je najbolji kao klasični centarfor, već godinama uspoređuju s Bonisegnom, Viallijem i Vierijem, talijanskim golgeterskim velikanima.

U predigri prvom golu odlično se postavio i kretao, a kada je primio loptu vidjeli smo akciju i egzekuciju u stilu pravog Ronalda. Dubinsku loptu koja je došla zrakom na lijevoj strani primirio je jednim dodirom, a onda je prebacio na desnu nogu pa driblingom u trku čuvara Musacchija dva puta lijepo zaljuljao, pretrčao i desnicom probušio Donnarummu s ruba kaznenog prostora.

Ovo je reakcija dostojna pojma "fox in the box"

Odmah zatim Belotti daje novo značenje engleskom pojmu "fox in the box", kojim se označava predatora čije je stanište neposredno pred golom. Donnarumma sjajno brani Zazin udarac iz blizine, a Pijetao u petercu nalijeće na odbijanac. Ali prvi udarac desnicom nije mu uspio nego se nespretno spetljao i samo udario loptom o travnjak. Međutim, njegova reakcija na taj neuspjeh pokazuje kakav je velemajstor. Na loptu koja je odskočila baca se na leđa, leti i u zraku je ljevicom preko glave pretvara u golčinu za pobjedu.

Belottiju je to deseti gol u 11 ovosezonskih nastupa i ukupno 80. za Torino. Njime se učvrstio na šestom mjestu tablice najboljih strijelaca u povijesti kultnog kluba, a s obzirom na to kako igra i zabija, pitanje je tjedna kada će se probiti na četvrto mjesto vječne ljestvice, odnosno preskočiti velikane Gabetta (85) i Mazzolu, koji je postigao 87 golova.

Satima je gledao perad na tetinoj farmi

Nadimak je dobio tako što je kao dijete s velikim zanimanjem satima gledao perad na tetinoj farmi. Toga se sjetio njegov prijatelj koji je, kada je Belotti postao nogometaš, predložio da golove slavi pravljenjem krijeste na glavi s rukom. S obzirom na to da se prijatelj preziva Gallo, Belotti je oduševljeno prihvatio prijedlog, a krijesta mu je postala zaštitni znak koji je do sada u karijeri radio 110 puta.

Specijalist za velikane, posebno svoj Milan

Proslavio se, dakle, u sezoni 2016./17., koju je završio s 26 golova u Serie A. Ispred njega su bili samo Mertens (28) i Džeko s 29 golova. Torinovog Pijetla u pozi s krijestom na glavi mrko su te sezone gledali golmani baš svih talijanskih velikana. Jer vratare Milana, kluba za koji navija od djetinjstva i koji je evo i sada unesrećio, bušio je tada na čak tri utakmice. Protiv Juventusa i Napolija zabio je na dva susreta, dok se Romi i Interu smilovao i zabio im samo na po jednom meču.

U povijest Serie A te je sezone ušao protiv Palerma u ožujku 2017. Do 73. minute gost sa Sicilije vodio je 1:0. Ali onda je Andrea Belotti zvani Pijetao u 7 minuta i 15 sekundi tri puta radio krijestu, za preokret i pobjedu svoje momčadi 3:1. Tako je postigao najbrži hat-trick u Serie A od velikog Andreja Ševčenka i njegovog ekspresnog trostrukog poentiranja protiv Perugie u siječnju 2000. 

Naslijedio Ševčenka i natjerao Wengera da prestane biti škrt

Torinov sportski direktor Gianluca Petrachi u siječnju 2017. otkrio je da je Arsenal ponudio čak 65 milijuna eura za mladog i sjajnog napadača Torina. To je najveći iznos koji je štedljivi Wenger ikada ponudio za nekog igrača, ali Petrachi se zahvalio i poručio emisarima Topnika da je Belotti njihov samo ako se vrate sa 100 milijuna. Toliko iznosi odštetna klauzula za igrača dogovorena u prosincu 2016. godine, kada su Belotti i njegov agent s jedne te Torinov predsjednik Urbano Cairo s druge strane dogovorili produljenje ugovora do 2022.

Navijači Juventusa su mu se rugali, ali više nitko ne sprda kralja peradi

Toro je u ljeto 2015. Palermu za Belottija platio 7,5 milijuna eura. Zanimljivo, u sezoni 2014./15. odigrao je svih 38 prvenstvenih utakmica, ali u svakoj je ušao s klupe. Zato se smatralo da Torino daje previše za igrača kojem je uloga odmarati Paula Dybalu pa su navijači Juventusa zlurado komentirali kako je primjereno da Dybala dolazi k njima, a njegova alternacija trofejno i financijski neusporedivo siromašnijim gradskim rivalima. 

Ali brzo su zamrli posprdni komentari na račun kralja peradi, koji sada krijestu radi i kao napadač Italije. 

 

Pročitajte više