Đoković u novim problemima: Zbog ozljede propušta omiljeni turnir, može izgubiti prvo mjesto

Foto: Guliver Image/Getty Images

U PEKINGU su sljedećeg tjedna trebala nastupiti trojica od četvorice najboljih tenisača svijeta, ali je Novak Đoković otkazao nastup. Tako će prve zvijezde turnira biti Andy Murray i Rafael Nadal.

Đoković, koji je u Pekingu slavio čak šest puta, propušta jedan od svojih omiljenih turnira zbog ozljede lakta. To je samo jedna u nizu ozljeda koje su se najboljem tenisaču svijeta dogodile u posljednja dva mjeseca.

Zbog toga se i istopila njegova prednost na vrhu ATP ljestvice. Gledajući samo rezultate ostvarene u ovoj sezoni Đoković ima 2055 bodova više od prvog pratitelja Murrayja, ali u sljedeća četiri tjedna Britanac ima priliku osvojiti najmanje tisuću bodova više od prvog tenisača svijeta.

Naime, Murrayju bi titula u Pekingu donijela 500 bodova, isto koliko i titula u Beču gdje će također biti prvi nositelj, a Đoković ta dva tjedna neće nastupati. 

 

Upitno je hoće li i u kakvom stanju Đoković nastupiti na Mastersu u Šangaju, koji se igra odmah nakon Pekinga. Ako propusti i taj turnir, Murray onda na samo tri turnira ima priliku osvojiti 2000 bodova i gotovo se izjednačiti na vrhu sa srpskim tenisačem.

Nakon Beča slijedi Masters u Parizu, koji poput Šangaja nosi 1000 bodova, a posljednji turnir sezone je završni Masters osmorice najboljih u Londonu koji pobjedniku može donijeti 1500 bodova. Naime, za svaku pobjedu u skupini dobiva se po 200 bodova, a osvajanje turnira donosi dodatnih 900 bodova. Britanac tako do kraja sezone može osvojiti 4500 bodova, a da bi prvi put u karijeri zasjeo na vrh potrebno je da Novak osvoji 2060 bodova manje. 

Budući da je Murray već mjesecima u sjajnoj formi, a Đoković daleko od svojih najboljih igara i u problemima s ozljedama, nije nemoguće da se na kraju sezone prekine dominacija srpskog tenisača na vrhu ATP ljestvice, a Murray postane prvi broj 1 iz Velike Britanije.

 

Inače, Đoković je na prvom mjestu ATP ljestvice od 7. srpnja 2014. godine, a i prije toga je dva puta bio prvi - jednom 53 tjedna kada ga je skinuo Roger Federer, a drugi put ga je skinuo Nadal nakon 48 tjedana na vrhu.

 

Pročitajte više