Đoković: Da nisam iz Srbije, dizali bi me u nebesa

Foto: EPA

NOVAK ĐOKOVIĆ osvojio je US Open, svoju 24. Grand Slam titulu, nakon što je u finalu posljednjeg Grand Slam teniskog turnira sezone pobijedio Daniila Medvedeva 6:3, 7:6(5), 6:3. Na konferenciji za medije nakon turnira govorio je o poštovanju, planovima i odgovorio na pitanje je li najveći svih vremena.

"Uvijek postoje promjene, na tjednoj i mjesečnoj razini, da se oporavim, mentalno pripremim, da nešto dodam kako bih bio bolji u igri makar za nekoliko postotaka. To je konstantna stvar da budem bolji, da nađem formulu. Morate se prilagoditi, kao čovjek s 36 godina koji se natječe s 20-godišnjacima, morate pripremiti cijelo tijelo da imate pravi balans, motivirati se za natjecanje i na to da ne odustajete. Da zadržite emociju.

Bio sam pod velikim stresom pred treninge i mečeve, trošio dosta energije, ali znam da nisam jedini, da je puno velikih šampiona koji gledaju na to da sve bude savršeno i da usavrše svoju igru. Zato LeBron James ide dalje u svojim godinama, Tom Brady, to me inspirira. To je konstantan proces koji moram održavati da bih se natjecao s mlađima", rekao je Đoković.

Cilj su mu Grand Slamovi

Otkrio je koji su mu ciljevi.

"Ne zanima me tko će preuzeti štafetu, nova generacija, tko već. Gledam da ja budem taj koji će osvajati najveće trofeje u ovom sportu, o tome brinem. Sjajno je da imam Carlosa Alcaraza, Rafaela Nadala, što ih je više koji oblikuju tenis, to bolje za nas. Ali cilj mi je svake godine osvojiti sve Grand Slamove. Žalim za Wimbledonom, ali potpisujem to da ih osvajam tri u godini. Ponekad se pitam što mi to treba, koliko još ovako, to su pitanja u mojoj glavi, ali ne želim napustiti ovaj sport dok sam na najvišoj razini. Napustit ću ga za 22-23 godine. Još ćete me malo gledati", rekao je i nasmijao se.

Rekao je i o čemu razmišlja u teškim situacijama u meču.

"Bog i anđeli čuvari. U tim trenucima više ne osjećate noge, ne osjećate snagu, vrti ti se tlo pod nogama... U tim trenucima se svojom vjerom nadaš da će doći ta božanska intervencija. Možda nećete vjerovati, ali to mi se puno puta dogodilo, iznenadio sam samog sebe kako je moguće da sam to izdržao."

Federer, Nadal ili Đoković

Često se vodi rasprava o najvećem tenisaču svih vremena. Đoković je najuspješniji, no i dalje ima onih koji tvrde da su od njega veći i Roger Federer i Rafael Nadal.

"Ostavljam to vama i svima drugima, jesam li ili nisam i zaslužujem li biti dio te diskusije. Da nisam iz Srbije, prije puno bih godina bio dignut u nebesa na sportskoj razini, pogotovo u zapadnom svijetu. To je dio mog putovanja. Zahvalan sam što dolazim iz Srbije, to mi daje vjeru i nadu, to mi je još slađe i to me ispunjava, a vi pišite ono što mislite."

Pročitajte više