Đoković je rekao istinu: Tenisači imaju pravo zarađivati više od tenisačica

NOVAK ĐOKOVIĆ je popustio. U Miamiju je sjeo za stol s Chris Evert i Billie Jean King. Pred ženama koje su zajedno osvojile 30 Grand Slam titula morao je objasniti zašto smatra da tenisači moraju zarađivati više od svojih kolegica.
 
Stara tema opet puni naslovnice, nakon što se Đoković "zakačio" na priglupu, seksističku izjavu sad već bivšeg izvršnog direktora Indian Wellsa Raymonda Moorea. Tenisačice, naravno, ne bi trebale "kleknuti pred tenisačima i zahvaliti se", kao što je to prikazao Moore pa nakon pritisaka podnio ostavku. No, Đoković je rekao nešto drugo - da tenisačice ne bi trebale biti jednako plaćene za manje sati rada.
 
Chris Evert: Europljani su nazadni?! 
 
Sinoć se ispričao svim kolegicama s Toura "ako ih je povrijedio" i pojasnio da u potpunosti podržava rodnu jednakost u sportu. A to znači i jednaka prava za muškarce. Taj stav Đoković nije demantirao, već samo potvrdio:
 
"Razgovarao sam s Billie o mogućnostima koje tenisači imaju izvan turnira, a koje su velike"
 
Interesantno, u pola sata dugoj raspravi, Evert je ustanovila da Đoković ima nešto nazadniji stav oko jednakosti jer nije Amerikanac.
 
"Sumnjam da biste tako nešto čuli od američkog tenisača i na tome aplaudiram Americi"
 
I zaista, Amerikanci u raspravu kreću s te pozicije i sa "svojim" brojkama: ističu 18 milijuna amaterskih igrača i igračica tenisa, od kojih je 52 posto muškaraca i 48 posto žena. Donose brojke gledanosti US Opena na kabelskoj tv, gdje agencija Nielsen sudi izjednačeno te podatke Forbesa o zaradi Serene Williams, koju su sponzor prošle godine darivali s 25 milijuna dolara, više nego Andyja Murrayja, i blizu Rafaela Nadala.
 
U gimnastici, odbojci i umjetničkom klizanju regulirane su jednake plaće, iako žene privlače daleko više publike. (izvor BBC).
 
No, brojke se mogu sagledati i drugačije.
Na Grand Slam turnirima muškarci igraju minimalno tri seta, a nerijetko pet. Izuzev US Opena, pobjednik Grand Slama u takvim situacijama ne odlučuje se tie-breakom, već igrom na dva gema razlike, pa nam Isner i Mahuti ispričaju ovakve legendarne i nestvarne teniske priče.
 
 
 
Ako s Đokovićeve isprike maknemo celofan političke korktnosti, jasno je da on traži plaćanje po učinku.
 
Satnicu određuje Međunarodna teniska federacija. U želji da izjednače muškarce i žene napravili su kontraefekt. Tenisačice za manje minuta provedenih na terenu zarađuju  koliko i muškarci, koji za isti iznos u prosjeku moraju odigrati više setova. No, tko kaže da tenisačice ne bi mogle izdržati mečeve od pet setova? 
 
Đoković je kao pobjednik prošlogodišnjeg Wimbledona osvojio nagradu od dva milijuna i 270 000 eura, isto koliko i Serena Williams. Odigrao je 24 seta. Roger Federer odigrao je 23, Richard Gasquet (polufinalist) također 24, a Andy Murray 20 (polufinalist) setova. Kod tenisačica, Serena Williams do naslova je došla za 16 setova, finalistica Garbine Muguruza odigrala je 17, polufinalistkinja Maria Šarapova 13. Đokoviću je za osvajanje Wimbledona trebalo oko 960 minuta, odnosno 16 sati, a Sereni Williams 631 minuta ili 10.5 sati.

Finale između Federera i Đokovića trajalo je skoro tri sata, dok je Serena Williams do titule stigla nakon sat i pol igre. Za istu plaću.
 
Serena je po odigranoj minuti na četiri najveća turnira zaradila 2885, a Novak Đoković 2070 eura.
 
Četiri najveća svjetska turnira garantiraju isti nagradni fond za žene i muškarce (Wimbledon je tu praksu uveo 2007., French Open godinu dana ranije, a US Open čak 1973.) Najbolji svjetski tenisač lani je osvojio tri od četiri Grand Slama, pobijedio je u 93.18 posto mečeva i zaradio je od turnirskih nagrada 14.5 milijuna funti. Serena Williams je također osvojila tri Grand Slama uz fenomenalnih 94.64 posto dobivenih mečeva, a zaradila je duplo manje (7.3 milijuna funti) od Đokovića uglavnom zbog fondova Masters 1000 i Premier turnira koji puno bolje honoriraju tenisače i izbivanja zbog ozljede. Deseta igračica svijeta Roberta Vinci lani je zaradila više od desetog tenisača svijeta Jo-Wilfrieda Tsonge ( 800 tisuća dolara).
 
ATP je lani gledalo uživo 973 milijuna ljudi, dok je WTA gledalo 395 milijuna
 
Uz satnicu, tu je i parametar gledanosti, a brojke su na strani tenisača. Prema podacima BBC-a, muško finale Wimbledona lani je gledalo je 9.2 milijuna gledatelja, dok je žensko privuklo 4.3 milijuna gledatelja. Mečeve ATP Toura prošle godine uživo je pogledalo 973 milijuna ljudi, a WTA Toura 395 milijuna. Mnoge stvari žene rade spretnije od muškaraca i Đoković ih ne može demantirati. To će učiniti tržište.

Pročitajte više