tenis

Đoković u ponoć riješio senzaciju Wimbledona: Čast mi je što sam dio povijesti

Foto: Profimedia

NOVAK ĐOKOVIĆ, prvi nositelj Wimbledona i šesterostruki pobjednik u All England Clubu, plasirao se u četvrtfinale pobjedom 6:2, 4:6, 6:1, 6:2 nad Timom van Rijthovenom, senzacijom turnira. Naime, ovaj 25-godišnjak je u Wimbledonu prvi put u karijeri igrao na Grand Slam turniru te se trenutačno nalazi na 104. mjestu ATP ljestvice. Usprkos tome, došao je do osmine finala i tamo uzeo set jednom od najboljih u povijesti, koji ga je ipak pobijedio nakon dva sata i 34 minute igre.  

Debitant je briljirao na travi, ali nije mogao protiv Đokovića

Van Rijthoven je i prije Wimbledona briljirao na travi, prvenstveno pobjedom na turniru u Hertogenboschu gdje je u finalu pobijedio Medvedeva. Protiv Đokovića je Van Rijthoven imao 1:1 u setovima, no u ostatku meča je samo statirao te je u trećem i četvrtom setu ukupno skupio tri gema. Jedina prava borba odvijala se u drugom setu.

Nakon napravljenog breaka Van Rijthoven je kod 5:4 servirao za izjednačenje. Spasio je pritom brojne break prilike i uspio dobiti set, ali je tu i stao. U četvrtfinalu će Đoković igrati protiv Jannika Sinnera, 21-godišnjaka, koji je 13. tenisač svijeta. On je sa 6:1, 6:4, 6:7(8), 6:3 pobijedio dvije godine mlađeg Carlosa Alcaraza.

Đoković je do tog meča došao dramatično. Na Wimbledonu tradicija nalaže da se može igrati do 23 sata po lokalnom ili do ponoći po našem vremenu. Đoković je meč završio samo 20-ak minuta prije predviđenog roka, ali nije ni znao da je to pravilo i dalje na snazi:

"Imao sam sreće. Još 20 minuta je ostalo, hvala Bogu. Imao sam neka iskustva ranije u igranju meča dva dana, protiv Nadala prije nekoliko godina u polufinalu. Nikada nije ugodno kada ne završiš meč u jednom danu."

Đoković: Čeka me Sinner. O njemu mogu govoriti samo u superlativima

Đoković je komentirao suparnika koji ga čeka u četvrtfinalu: "O Sinneru mogu govoriti samo u superlativima. Mlad je, a već se ostvario kao vrhunski igrač. Gledao sam kako igra na različitim podlogama, sazrio je i na velikoj sceni više ne osjeća previše pritiska. Igra s puno samopouzdanja i vjeruje da može pobijediti protiv bilo koga i to je jako važno za mladog igrača.

I kao mlad je dobio puno mečeva protiv vrhunskih tenisača. Gledao sam ga protiv Alcaraza. Bio je dominantan u prva dva seta, poslije toga je bilo napetije, bila je borba, ali nekako je uvijek kontrolirao meč. Jannik je jako čvrst u svakom udarcu – servis, retern, forhend, bekhend, stalno vrši pritisak na rivale i zbog toga vidim pomalo od svoje igre u tome, kada s kraja terena odigra ravni bekhend i ostaje blizu crte da izvrši pritisak."

"Ogromna je čast  što stojim pored takvih šampiona ovog divnog turnira i legendi našeg sporta"

Obilježena je stogodišnjica Centralnog terena Wimbledona. Na svečanosti su bile najveće legende tenisa, a Đoković je komentirao: "Velika, ogromna čast i tako sam sretan što stojim pored takvih šampiona, šampiona ovog divnog turnira i legendi našeg sporta koji su toliko utjecali na nas na terenu i van terena.

Nisam vidio sebe kao pristojnog studenta ovog sporta, puno toga nisam znao o povijesti ovog sporta i hvala im na mnogim vrijednim lekcijama. Danas, prvi put u povijesti, igrali smo u 'srednjoj' nedjelji. Prvi put u povijesti su neki igrači mogli igrati na ovom terenu prije turnira, prvi put se ove godine igra super tie-break u odlučujućem tie-breaku meča. Sretan sam što sam dio povijesti."

Pročitajte više