koronavirus u sportu

"Đokovićev milijun doslovno oživljava ljude. Neće nam više umirati po čekaonicama"

Foto: Gulliver / Getty Images

ŠEF SANITETA za zapadni dio Bergama, epicentar talijanskog i svjetskog pakla koronavirusa, otkrio je kako je potrošena donacija Novaka Đokovića za dvije tamošnje bolnice i koliko im je značio dar najboljeg svjetskog tenisača. 

"Đokovićevom donacijom oživljavamo srce naših reanimacijskih aktivnosti"

Peter Assembergs govori da je Đokovićev dar od milijun eura odmah iskorišten: "Iznimno nam je važna ta njegova donacija jer zahvaljujući njoj modernizirat ćemo i povećati šok-sobe na odjelu intenzivne njege u bolnici Treviglio-Caravaggio, koja je srce naših reanimacijskih aktivnosti tijekom pandemije koronavirusa. Njegovom donacijom tako doslovno spašavamo živote. Povećavamo sobe, jer to nam je nužno s obzirom na to da su nam do sada ljudi u agoniji ležali, pa i skončavali u čekaonicama. Zatim, kupujemo aparate, od defibrilatora do monitora, kao i nužnu zaštitnu opremu za osoblje."

Osim toga, Assembergs ističe da je Đoković svojim darom i riječima kojima ga je popratio, učinio nešto još važnije. Nadahnuo je mnoge da se uključe i pomognu bolnicama u Lombardiji. 

Zašto su od Đokovićevog milijuna još važnije riječi kojima je popratio dar?

"Đokovićev dar, ali i ono što je rekao nakon što je donirao milijun eura, pokrenuli su lavinu. Donacije su krenule sa svih strana. U manje od 48 sati nakon što smo objavili njegov dar i iznos koji je priložio, dobili smo 10 milijuna eura. Svoje velike priloge između ostalih dali su slavni pjevač Robi Fachinetti, trofejna plivačica Federica Pellegrini..."

Assembergs ističe i Đokovićeve riječi kojima je popratio donaciju, a evo što je on tom prilikom rekao i zašto je to toliko važno. Prvo je doktor otkrio da je Đoković donirao "ogromne iznose" za bolnice Treviglio-Caravaggio i Romano di Lombardia, koje su najpogođenije koronavirusom. Isprva nije naveo točnu cifru koju je Đoković poklonio tamo gdje je pomoć najpotrebnija. Kasnije je precizirao da se radi o čak milijun eura, ali i rekao da to ne bi otkrio da mu Đoković nije ovako odgovorio na pitanje želi li da se otkrije koliki iznos je donirao:

"Priznajem, bio sam šokiran u tom trenutku. Da, to je pravi izraz za ono kada mi je prvi tenisač svijeta na pitanje želi li da objavimo koliko puno nam je dao odgovorio: 'Iskreno, meni uopće nije bitno hoćete li to objaviti i ne mora se znati da sam ja uopće išta dao, a kamoli koliko. Osim, naravno, ako smatrate da će objavljivanje takve informacije podići svijest i kod drugih potencijalnih donatora da učine isto što i ja."

Skromna, ali i oštroumna Đokovićeva reakcija na doktorovo pitanje

Đoković, koji je prije toga dvostruko oduševio Italiju, prvo time što je uopće pomogao toj zemlji i to dok njegova Srbija teško stradava od korone, a zatim i kada se otkrilo koliko je ta pomoć iznosila, sada je još jednom dirnuo Talijane.

Đokovićevu skromnu, ali oštroumnu reakciju na pitanje doktora koji je primio njegovu velikodušnu donaciju prenijeli su svi talijanski mediji i tako je "izvršen pritisak" na brojne donatore koji će također spasiti živote. 

Najbolji tenisač svijeta doista je pomogao tamo gdje je pomoć najpotrebnija. Talijanska pokrajina Lombardija, točnije grad Bergamo, od kineskog Wuhana preuzeli su neželjeni naslov svjetskog žarišta pandemije koronavirusa. Do sada je tamo koronavirusom zaraženo preko 65 tisuća ljudi, dok ih je više od 12 tisuća umrlo.

Đoković je pomogao i rodnoj Srbiji, u kojoj zbog korone vlada izvanredno stanje. Domovini je nedavno donirao milijun eura za kupnju respiratora.

Pročitajte više