Do 16 godina zatvora za talijanske huligane!

SAMO nekoliko dana nakon što su izabrali novog predsjednika saveza, Talijani su usvojili i novi Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim priredbama, koji predviđa rigorozne kazne do čak 16 godina zatvora za one izgrednike koji se u slučaju nereda na stadionu budu sukobljavali s policijom.

Donošenje bitno postroženih mjera bilo je sasvim očekivano, poglavito zbog ubojstva policajca tijekom nereda koji su izbili nakon susreta Catanije i Palerma. Zakon je, u konačnici, od strane tamošnjeg Senata izglasan po hitnom postupku.

"Ovaj zakon smo dugovali svim ljudima koji su stradali u izgredima huligana na stadionima, a on će sasvim sigurno povećati naše izglede za dobivanje organizacije Europskog prvenstva 2012. godine." - prigodne su riječi ministrice sporta Giovanne Melandri.

Osim strogih kazni za sukobljavanje s policijom, donesen je čitav niz zakonskih odredbi po uzoru za pravila koja je u Velikoj Britaniji uvela Margaret Thatcher. Registrirani huligani tako više neće imati prava ulaska na stadion, a za vrijeme odigravanja utakmica morat će se javiti u najbližu policijsku postaju. 

Zatvorske kazne do četiri godine bit će izrečene izgrednicima koji paljenjem ili bacanjem baklji i petardi izazovu prekid utakmice.

Donošenje novog zakona, osim strahote koja se dogodila nakon susreta Catanije i Palerma, svakako je požurila i talijanska kandidatura za EURO 2012. godine.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više