Do kraja godine Zakon o sportu

NACRT prijedloga zakona o športu bit će u iduća dva dana dostavljen Vladi koja će o njemu raspravljati na prvoj sjednici, izjavio je danas na konferenciji za novinare predstavljajući taj nacrt ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac.

Po njegovim riječima taj bi zakonski prijedlog za dva tjedna mogao biti u redovitoj saborskoj proceduri po kojoj su predviđena dva čitanja, pa se njegovo donošenje može očekivati do kraja godine.

"Ovaj zakon je nešto najbolje što se moglo dogoditi našem športu i plod je dvogodišnjeg rada Radne skupine od 15 vrhunskih stručnjaka koji su ponudili novu strategiju razvoja hrvatskog sporta", kazao je Primorac.

Član Radne skupine i redoviti profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Siniša Petrović posebno se bavio izradbom modela privatizacije klubova, pri čemu su uzeti u obzir pozitivni primjeri iz više europskih zemalja, a najviše španjolski po kojem je uspješno privatizirano 38 nogometnih i 40-ak košarkaških klubova.

"To ne znači da po tome modelu neće moći biti privatizirani klubovi iz ostalih sportova, ali će u nogometni i košarkaški morati raditi po njemu", rekao je Petrović, naglasivši kako je to prigoda da se zakonito riješi privatizacija, ali i prezaduženost sportskih klubova, koji bi pretvaranjem u dionička društva trebali privući svježa ulaganja.

Novim zakonom Hrvatska će dobiti novu strategiju razvoja sporta, koja bi trebala trajati najmanje osam godina i ne će ovisiti o promjeni vlasti, a najveća je novost uvođenje Nacionalnog vijeća za sport koji bi se trebao baviti strategijom razvoja hrvatskog sporta. Također uređuje i odnose u sportovima kojima se bave djeca i mladež, studenti, osobe s invaliditetom, zatim prava sportaša, sportske građevine, te stručne poslove u športu, o čemu je govorio pomoćnik ministra za šport Dražen Harasin. Istaknuo je ni 30 posto od 10.000 ljudi koje rade u sportu za to nemaju potrebne kvalifikacije. "Novi zakon propisuje kako potrebne kvalifikacije mogu steći vrhunski sportaši, osvajači odličja na olimpijskim igrama i velikim športskim natjecanjima, kojima će se priznavati i potvrde njihovih međunarodnih sportskih udruga.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je da novi zakon karakteriziraju demokratičnost u proceduri, sustavnost i stručnost. On bi trebao riješiti dvojbe profesionalnih i amaterskih klubova i omogućiti da klubovi mogu transparentno poslovati. Isto tako, zaštitit će športske objekte jer se u Hrvatskoj više ne bi smio prenamijeniti ijedan športski objekt a da se za to ne osigurta primjerena zamjena.

Konferenciji u Ministartsvu znanosti, obrazovanja i športa nazočili su i saborski zastupnici Biserka Perman, Franjo Arapović i Lino Červar, dopredsjednik HOO-a Stojko Vranković, dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović, dopredsjednik Hrvatskoga rukometnoga saveza Zoran Gobac, prodekan za znanost Kineziološkog fakulteta Igor Jukić te bivša doministrica za sport Romana Caput-Jogunica.

Pročitajte više