Dobar dan hrvatskih jedriličara

DANAŠNJI dan u Saronskom zaljevu u Ateni donio je puno dobroga hrvatskim jedriličarima - Karlo Kuret je četvrti, naša posada je u klasi 470 pobijedila je u prvom plovu, a Mate Arapov je u sedmom plovu bio treći.

Subota, 21. kolovoza bit će "dan D" za Karla Kureta u pokušaju da osvoji prvu hrvatsku jedriličarsku medalju. Kuret je pretposljednjeg dana natjecanja za klasu "finn" u dva fantastično odjedrena plova, u kojima je na cilj stizao treći, sebi stvorio priliku da u zadnjem plovu dođe do odličja. Za osvajanje najvjerovatnije bronce, jer je Britanac Ben Ainslie praktički osvojio zlato, a Španjolac Rafael Trujillo srebro, morat će u jednoj regati na sve ili ništa biti bolji od Poljaka Mateusza Kusnierewicza, koji trenuto drži treću poziciju sa 52 negativna boda, četiri manje od Kureta.

Teoretski, član splitskog Labuda u subotu bi morao biti barem pet pozicija ispred Poljaka, olimpijskog pobjednika iz Atlante, no to će biti vrlo teška zadaća. Objektivno, Kuret će iz Atene otići s najmanje četvrtim mjestom - petoplasirani Grk ima 12 bodova više - i to je već sada najveći jedriličarski uspjeh Hrvata u povijesti Olimpijskih igara.

Nikad 34-godišnji Kuret nije bio tako blizu olimpijske medalje, koja bi bila kruna njegove bogate karijere. U Sydneyu je Karlo bio deseti.

Mlada posada zadarskog Uskoka kormilar Tomislav Bašić i flokist Petar Cupać imat će se čime pohvaliti u povratku nakon današnje pobjede u devetom plovu klase 470. U tom plovu su strartali kao drugi i sredinom utrke pretekli vodeće Šveđane za prvu osvojenu utrku hrvatskih jedriličara uopće u Ateni.

Ta sjajna pobjeda, te izvrsno sedmo mjesto u desetoj utrci Zadrane ipak nije bitnije pomakla u poretku, u kojem sada zauzimaju 19. mjesto. Kako su u ovoj klasi Cupać i Bašić sa tek trogodišnjim iskustvom uvjerljivo najneiskusniji od svih, današnji rezultati pokazuju da će u Pekingu sigurno biti biti u samom vrhu i boriti se za medalju. Naša posada je prvi puta na Igrama, a praktički nije imala nijedan dan odmora, pa su oscilacije u jedrenjima sasvim normalne. Posada 470 zadnji plov ima kao i Kuret, u subotu.

Sutra će od naših nastupiti samo Mate Arapov, koji je danas također bio izvrstan u sedmom plovu najbrojnije klasi "laser", ali je nažalost podbacio u osmom. Jedriličar splitskog Mornara stigao je na cilj sedme regate kao treći, startao je kao prvi, potom ga je sredinom utrke prestigao Britanac Goodison, a dokraja i Australac Blackburn. Osmi plov nije donio ništa dobroga, Mate je startao među zadnjima i nakraju bio 25.

"Laseraši" još moraju odraditi tri plova, vodi svjetski prvak Brazilac Scheidt sa 39 negativnih bodova, ispred Austrijanca Geritzera (42) i Slovenca Žbogara (44). Arapov drži 12. mjesto sa ukupno 82 negativna boda.

"Dan je bio odlična i šteta za Matu i njegov zadnji plov, inače bi dan bio savršen. Drago mi je Tomu i Petra koji su današnjom pobjedom pokazali da mogu među najbolje. Ovo su im ipak prve Igre i normalno je da se događaju blokade kao u prošla dva dana. Tomo je neosporni talent i iz Atene će sigurno naučiti puno. Što se tiče Karla situacija je vrlo složena, morat ćemo sutra sjesti i napraviti razne varijante taktike. Ako budeo išli na Poljaka, moguće je da nas prstigne Grk, koji doduše zaostaje preko 12 bodova, ali nije ispao iz igre. Također, Poljak može jednostavno pokrivati Karla i još je nekoliko varijanti. Držim da će ključni biti uvjeti na regatnom polju, ako budu umjereni, srednji vjetar po kojemu se Kusnierewicz baš ne snalazi, Karlo bi mogao profitirati. Kako bilo, bit će pakleno u subotu", riječi su izbornika Ivana Kureta.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više