WIMBLEDON

Dobri duh Wimbledona je od ove godine u problemima

Foto: Getty Images/Guliver Image

ORGANIZACIJA turnira kao što je Wimbledon predstavlja veliki logistički problem.

Na relativno malom prostoru se u dva tjedna natiska jako puno ljudi koje treba smjestiti, osigurati im dovoljno sadržaja i artikala za prodaju, a važno je i spriječiti gužve. Onda je tu održavanje legendarnih travnatih površina, što je s godinama preraslo u pravu znanost. Trava se počinje pripremati za sljedeću godinu dan nakon što završi finale i to je proces koji je razrađen do najsitnijih detalja.

No godinama su organizatori u Wimbledonu muku mučili i s golubovima koji su često ometali igru, a u prošlosti su mečevi bili čak i prekidani jer bi golubovi doslovno zauzeli All England Club. Očajnim organizatorima 2000. godine javila se tvrtka Avian Environmental Consultants Ltd i predložila im revolucionarno rješenje - sokola koji bi patrolirao Wimbledonom i rastjerivao naporne golubove.

Pravo oko sokolovo

Isprva skeptični, organizatori su na kraju prihvatili njihovo rješenje nakon što su se na pokaznim letovima uvjerili da sokoli zaista znaju što rade i da je golubovima krajnje neugodno u njihovoj prisutnosti. Nakon što je nekoliko njegovih kolega otišlo u mirovinu, posljednjih šest godina nebo iznad All England Cluba čuva sokol Rufus koji je postao jedan od zaštitnih znakova turnira. Tako je Wimbledon uz "oko sokolovo" koje se brine o tome je li loptica dobra ili u autu dobio i pravo oko sokolovo koje čuva nebo iznad turnira.

Simpatična ptičurina ima i profil na Twitteru, koji prati više od 10.000 korisnika, na kojem redovito izvještava što radi i kakva je situacija s golubovima tog dana. Rufusova timariteljica je Imogen Davis čija obitelj u Avian Environmental Consultants Ltd-u desetljećima uzgaja ptice i bavi se njihovim treningom.

"Rufus i ja smo na poslu svaki dan tijekom trajanja turnira od 5 sati ujutro do 9 kad Wimbledon otvara vrata posjetiteljima. Do trenutka kad igrači izađu na terene, mi smo već na spavanju jer Rufus ne boravi u Wimbledonu dok se igraju mečevi. No ja nekad dođem na turnir pa iskoristim propusnicu da pogledam najveće zvijezde u akciji", kaže Imogen koja je s Rufusom od 16. tjedna njegova života.

"Treniranje ptica je vrlo zahtjevan i dugotrajan proces zbog jednostavne činjenice što je riječ o divljim životinjama. On mene ne slijedi jer sam mu draga ili jer me voli, nego zato što sam mu redovni izvor hrane. No ova vrsta sokola je jedna od rijetkih koja inače lovi u društvu još nekoliko ptica, a s vremenom je mene prihvatio u svoje jato, što je velika stvar", otkriva Davis.

Rufus ne hvata golubove u Wimbledonu nego ih samo rastjeruje budući da ne bi bila lijepa scena da perje leti po terenima. Glavni zadatak za Imogen je da prati i održava Rufusovu stalnu težinu na oko 650 grama, što jamči da sokol neće hvatati golubove i ubijati ih nego ih samo rastjerivati za što trenira doslovno od malih nogu. Rufus pazi na oko 170.000 četvornih metara površine turnira, a bio je i zvijezda reklame za Stellu Artois, jednog od glavnih sponzora turnira.

Rufus je od ove godine u problemima

"On savršeno poznaje All England Club i sva mjesta na kojima se golubovi nalaze i gnijezde. Golubovi nisu borci i kad vide veću i jaču pticu od sebe jednostavno će pobjeći. Rufus je istreniran da u četiri sata svojeg radnog vremena provjeri sve lokacije na kojima bi mogli biti golubovi. Wimbledon je njegovo igralište", kaže Imogen.

No ove godine Rufus će morati raditi i prekovremeno budući da je na teren broj 1 postavljen krov pa Wimbledon od 2019. ima dva natkrivena terena.

"Nije se još naviknuo na krov i potpuno ga istražio. Fantastično poznaje ostatak područja, ali ovaj krov mu je novost. Prepun je mjesta gdje bi se golubovi mogli sakrivati te postavljati gnijezda pa će mu trebati još vremena da uspostavi kontrolu", rekla je Imogen.

U Wimbledonu su na sve mislili pa će od sljedeće godine Rufus dobiti i mlađeg kolegu Polluxa, koji posljednje dvije godine trenira uz iskusnog prijatelja pa više neće morati raditi više nego što je zamišljeno. Pollux je, kaže Davis, puno nestašniji od Rufusa, a veliki problem bilo je njegovo neprestano slijetanje na BBC-jeve mikrofone postavljene uz terene.

Kad nije u Wimbledonu, Rufus je redoviti zaposlenik Westminster Abbeyja, Fulhamova stadiona i još nekih lokacija u Londonu u kojima također rastjeruje nepoželjne golubove. Krajem lipnja 2012. godine Rufus je ukraden sa stražnjeg sjedišta automobila njegove vlasnice koja se nije vratila kući nego je odlučila ostati u Wimbledonu. Bilo bi ga lako pronaći preko GPS lokatora, ali on mu je tijekom noći uvijek skinut s tijela.

Vijest o nestanku Rufusa odjeknula je svijetom te je pokrenuta globalna kampanja da se ptica vrati, a Englezi su je prozvali jednom od najpoznatijih britanskih životinja. Nađen je tri dana kasnije u obližnjoj šumi s lakše ozlijeđenom nogom, a kradljivci nikad nisu uhvaćeni. Rufus je vraćen na posao, na užas obližnjih golubova za koje se osnovano sumnja da su unajmili otmičara ne bi li se riješili napasti.

Pročitajte više