LIGE PETICE

Dočekali su ga hukanjem, lutkama majmuna i bocama. Evo kako im je odgovorio

Foto: Profimedia

RASISTIČKO divljanje navijača Atletica upropastilo je ugođaj na madridskom derbiju u kojem je Real kod Atletija pobijedio 2:1 u šestom kolu La Lige. Slutilo je na takav rasplet nakon što je dane pred derbi obilježila afera oko Viniciusa Juniora, točnije njegovog provokativnog slavljenja golova.

Izjava koja je sve pokrenula: "Ne poštuje suparnike i ponaša se kao majmun"

Na to su mu žestoko prigovarali igrači Mallorce i njihov trener, a španjolski mediji pišu da su Viniju neslaganje s takvim proslavama izrazili i suigrači. Viniciusa je posebno žestoko u kultnoj emisiji El Chiringuito kritizirao Pedro Castro, predsjednik Udruge španjolskih agenata. "Ako zabijete gol i nakon toga plešete sambu, idite na Sambodrom (platforma za plesače u Riju, op.a). Na terenu moraš poštovati suparnike i prestati se ponašati kao majmun."

Voditelj je nakon što je čuo riječ "majmun" prekinuo njegov govor i rekao mu: "Ne možete tako zvati ljude, nemojte to više raditi." Ovo da se Vinicius ponaša kao majmun izazvalo je burne reakcije širom svijeta. Viniciusa su u zaštitu uzeli od Neymara do Pelea. Real je objavio da će tužiti agenta koji je izjavom pokrenuo aferu.

Odgovorio je da će svugdje golove slaviti plesanjem. Dan kasnije navijači najomraženijeg kluba dočekali su ga majmunskim hukanjem i lutkama

Vinicius je ovo iskoristio za obračun s brojnim rasistima koji ga napadaju. Snimio je video koji je u jedan dan od objave na Instagramu izazvao preko četiri milijuna reakcija u kojem poručuje: Rasisti, neću prestati plesati. Na Sambadromu, Bernabeuu, gdje god ja želim!

S obzirom na to da je ovo poručio dan prije Realovog gostovanja kod jednog od dva najveća rivala, na Atleticovom stadionu gdje igrače omraženog gradskog suparnika uvijek čeka neograničeni hejt, ultrasi tog kluba jedva su dočekali rasistički vrijeđati veliku zvijezdu najmržeg kluba.

"On je majmun, Vinicius je majmun!" orilo se prije derbija na krcatim ulazima na tribine Metropolitana, gdje je primijećen i navijač koji je držao visoko podignutu lutku majmuna obučenog u Realov dres. Nastavilo se i na stadionu tijekom utakmice.

Atleticovi navijači su prilikom svakog Viniciusovog kontakta s loptom zaglušujuće zviždali i majmunski hukali. Vrhunac napada na Viniciusa bio je nakon što je Rodrygo zabio Realov prvi gol. Njega je sa sunarodnjakom Viniciusom proslavio tako da je plesao ispod navijačke tribine Atleticovih ultrasa.

Suigračev gol slavio je plesom ispod Atleticovih ultrasa. Zasuli su ga bocama i upaljačima

Oni su na to tamnopute igrače Reala zasuli s tribina. Gađali su ih smotuljcima koje su formirali od svega što im je došlo pod ruku, plastičnim bocama, upaljačima, ali i kako svjedoče fotografije, staklenom bocom ruma.

Na napade je odgovorio na društvenim mrežama: Plakali ste u Lisabonu i Milanu

Vinicius je na rasističke uvrede i napade navijača Atletica odgovorio likovanjem na društvenim mrežama nakon utakmice. Na Twitteru je citirao stihove omiljene rugalice navijača Reala onima najvećih rivala "Plakali su u Lisabonu, plakali su u Milanu", koja pjeva u tome kako je Real gradske rivale pobijedio u finalima Lige prvaka 2014. i 2016. 

Na Instagramu je postao fotografiju svog i Rodrygovog slavljeničkog plesa dok ih navijači Atletica gađaju, uz status "Plešem gdje želim". Taj post izazvao je oko tri milijuna reakcija. Oduševljeno su mu odgovorili, između ostalih, Neymar i Roberto Carlos. 

Pročitajte više