Dodig nakon tri sata svladao 29. igrača svijeta i plasirao se u prvo ATP finale u karijeri



NAKON što je u petak senzacionalno svladao 15. igrača svijeta Ivana Ljubičića i po prvi put se u životu plasirao u polufinale jednog ATP-a, mnogi su smatrali kako je to krajnji domet 26-godišnjeg Ivana Dodiga. Međutim, još jednom fanatičnom i izrazito pametnom partijom Dodig je u subotu sa 4:6, 7:6 i 6:4 svladao 29. igrača svijeta Guillerma Garcia - Lopeza , povezavši dvije izvanredne partije.

Čudo će to značiti za njegovo samopouzdanje i napredak u tenisu. Dodig je rekao kako mu je cilj ove godine ostati u TOP 100, ali ukoliko nastavi s ovakvim igrama i TOP 50 mu je nadohvat ruke. Imao je Španjolac set i break u drugom setu, no nije mu to bilo dovoljno da svlada nevjerojatno požrtvovnog Dodiga, za kojeg nijedan poen nije izgubljen.

Ipak, daleko je to bilo sam od borbenosti. Bila je to samouvjerena, odmjerena i precizna igra, a u pojedinim trenucima činilo se kako se radi o TOP 10 igraču, a ne tenisaču koji je tek prošle godine u 25. godini života ušao među sto najboljih. Teško je to shvaćao i španjolski tenisač, koji se zbog nemoći u nekoliko navrata u posljednji trenutak suspregnuo od razbijanja reketa.

Garcia - Lopez bez većih problema do prvog seta

Inače, susret je servisom otvorio Dodig. Bio je vrlo samouvjeren i bez većih problema je poveo sa 1:0. Uslijedio je napad na servis Lopeza, došao je Dodig do break lopte, međutim u odlučujućem trenutku je poslao jedan lagani forehand van terena. Lopez je potom dvaput za redom odlično servirao i došao do 1:1. U sljedećem gemu Lopez je napao servis Dodiga, svemu je kumovala i pogrešna prosudba glavnom suca pa je španjolski tenisač napravio break i poveo s 2:1.

Uslijedio je njegov dobar servis gem i vodstvo od 3:1, a istom mjerom je uzvratio i Dodig. Nakon 24 minute u prvom setu rezultat je 3:2 za Garcia - Lopeza. Dodig je u šestom  gemu svom snagom napao Španjolčev servis, došao je do 0:40, a onda mu je ovaj slabim forehandom poklonio break. Vrlo je to važno za samopouzdanje hrvatskog tenisača. Kod rezultata 4:4, Dodig je bio na servisu, ponestalo mu je koncentracije, kiksao je u va navrata na laganim loptama i tako dao priliku Garcia - Lopezu da sljedećim osvojenim servis gemom dođe do prvog seta. Tako je i bilo, a pravog otpora hrvatskog tenisača nije ni bilo.

Drugi set servisom je otvorio Dodig, a ovaj put koncentracije nije nedostajalo, kao ni u narednom servis gemu. 2:1 vodi Dodig u drugom setu, Lopez je na servisu. Došao je Ivan do 40:40, a onda je jednu laganu loptu forehandom nekontrolirano zabio u mrežu i dao priliku Lopezu da dobrim servisom vrati rezultat u drugom setu u egal. Nije to onaj Dodig od jučer, a to je postalo sasvim jasno u petom gemu drugog seta. Ni približno koncentriran, precizan i borbe, a tako se protiv 33. igrača svijeta ne može igrati. Opet je Dodig promašio nekoliko čistih udaraca, a na break loptu ga je Lopez majstorski lobovao za vodstvo od 3:2.

Veliki preokret Ivana Dodiga u drugom setu

Dobrim servis-gemom potvrdio je španjolski tenisač break, a onda je Dodig bez izgubljenog poena došao do 4:3 i barem kako tako ostao u priključku za Garcia - Lopezom. Imat će Dodig još dvije prilike za break, ukoliko želi barem treći set. Čudo se ipak dogodilo. Lopez se opustio dvaput loše servirao i Dodig je došao do break lopte. Prvu nije iskoristio, ali je drugu ipak krajnjim naporima uspio, došavši do izjednačenja 4:4. Već u sljedećem gemu Garcia - Lopez je krenuo istom mjesto, imao je 0:40, ali je Dodig velikom borbenošću i strpljenjem uspio preokrenuti i na oduševljenje publike povesti sa 5:4 u drugom setu.

Garcia mu nije dao priliku za break, kao ni Dodig Španjolcu gem poslije, osvojio ga je bez izgubljenog poena. Garcia - Lopez je onda odservirao bez većih problema za 6:6 i tie break. Dodig je na 2:0 napravio mini break, međutim Španjolac ga je vratio odmah. Garcia - Lopez je vodio 4:3, a onda je Dodig sa dva fantastična servis poena poveo sa 5:4. Breaknuo je Španjolca i dobio nagradu za nevjerojatnu borbenost. Posebice se to odnosilo na jedan poen u tie-breaku kada je riskirao ozljedu i u padu pokušao uhvatiti jednu loptu. Poslao je u aut, izgubio je poen, ali je dobio velike simpatije publike u Domu sportova.

Break na početku trećeg seta

Koliko je osvajanje drugog seta značilo za samopouzdanje Dodiga i koliko zapravo samopouzdanje znači jednom tenisaču bilo je vidljivo odmah na početku trećeg seta. Dodig je bez izgubljenog poena oduzeo servis Garcia - Lopezu i poveo sa 1:0. Uslijedio je sjajan servis gem i 84. igrač svijeta je poveo sa 2:0. Španjolac je smanjio na 2:1, a onda i ozbiljno zaprijetio Dodigu. Imao je 0:40, međutim hrvatski tenisač opet je pokazao snagu, s nekoliko sjajnim poteza spasivši tri break lopte. Još jednom potvrdio je break i sada vodi sa 3:1.

Slika se nije promijenila ni u naredna dva gema. 33. igrač svijeta bez problema je osvojio svoj drugi gem u trećem setu, baš kao što je bez većih problema i Dodig još jednom potvrdio break za 4:2. Opet je Garcia osvojio svoj servis bez izgubljenog poena, a Dodig se pak opet našao u problemima, međutim opet je uspio osvojiti svoj servis. Pustio je Garciu da odservira za 5:4, a onda je bez izgubljenog poena došao do svakako najveće pobjede u svojoj karijeri.

Pročitajte više