Dolazi 4000 manijaka: Boca i River igrat će i s gostujućim navijačima

Foto: EPA-EFE

PRVI PUT u povijesti Copa Libertadoresa u finalu tog natjecanja igrat će Boca Juniors i River Plate.

Superclasico velikih rivala iz Buenos Airesa na rasporedu je 10. i 24. studenoga (u 20 sati po hrvatskom vremenu), a prvi put nakon 2013. godine na Bomboneri, odnosno El Monumentalu bit će gostujućih navijača. Ovogodišnji finale zadnji je koji se igra na dvije utakmice te će se ubuduće igrati, kao u Ligi prvaka, u unaprijed određenom gradu domaćinu.

Za to je zaslužan ni manje ni više nego argentinski predsjednik Mauricio Macri koji je inzistirao da se gostujućim navijačima omogući odlazak na stadion rivala. Očekuje se da će na svakoj utakmici biti fiksno 4000 gostujućih navijača.

"Održali smo niz sastanaka i razgovarali sa snagama sigurnosti i dogovorili smo da će biti gostujućih navijača. Smatram da je ovo izuzetan događaj za Buenos Aires i cijelu Argentinu. Neki će slaviti, neki tugovati, ali to je normalno. Uživajmo u nečemu što je jedinstveno i ne osvrćemo se na loše stvari. Ovo će biti tulum za pamćenje i dva tjedna za vječnost", rekao je Macri.

Navijačima Boce i Rivera gostovanja su zabranjena godinama nakon niza incidenata i nereda, a zadnji koji su imali priliku gledati utakmicu na "neprijateljskom" terenu bili su navijači Rivera 2013. godine na Monumentalu.

"Takvo nešto nije nemoguće organizirati. Sigurnosne službe su već uhitile 500 huligana, a više od 2000 ih ima zabranu odlaska na stadion. Sve će biti na najvišem nivou, a koristit ćemo i nove tehnologije", dodao je predsjednik.

Boca je finale izborila protiv brazilskog Palmeirasa. U Buenos Airesu je bilo 2:0, a u uzvratu 2:2. River je do finala došao nakon velike drame protiv Gremija. Brazilci su na Bomboneri slavili 1:0 te u uzvratu vodili 1:0 do 81. minute. Tada je Borre rukom zabio za 1:1, iako sudac to nije vidio da bi u 94. minuti River iz penala zabio za potpuni preokret i prolazak.

Pročitajte više