Don Leo: Hrvati igraju pravi nogomet

LEO BEENHAKKER, izbornik Poljske, više s nadom, a manje s očekivanjima ući će u sutrašnju utakmicu protiv hrvatske B reprezentacije. Tako je situaciju britkog Nizozemca opisao poljski kolega. I nije puno pogriješio, jer Poljacima osim pobjede nad Hrvatskom, treba i pobjeda Austrije nad Njemačkom, uz uvjet da u tom slučaju zabiju i gol više od domaćina.

"U ovom trenutku nije najproduktivnije trošiti vrijeme na razmišljanje o hrvatskom sastavu. Hrvatska ima 23 odlična igrača, imaju svoj stil, svoj način igre i svoju filozofiju. Bez obzira na zamjene, neće se bitno promijeniti njihov način igre. Mi ne igramo nogomet od jučer, pa da se moji igrači prepadnu ako Hrvatska umjesto s jednim, zaigra s dva napadača. Pripremamo se za pobjedu", kaže Don Leo.

"Kontrolu nad utakmicom u Beču nemamo, ali utakmica protiv Hrvatske u našim je rukama. Šteta, nogomet je takav da ponekad ovisiš o drugima, ali mi se moramo potruditi da pobjedmo Hrvate. Oni igraju pravi nogomet, imaju dosta strpljenja, tehnički su izvrsno potkovani, i sjajno prenose loptu među linijama. Imaju odličnu momčad i odlične pojedince, a najjači su u veznom redu. Ne očekujem da će drugačije igrati, čak i ako promijene 4-5 igrača. Svjesni smo njihove snage, ali više od svega moramo biti svjesni naše igre. Mogao sam danima pratiti Hrvatsku i razbijati glavu oko njihovog sastava, ali to nije pristup nogometu koji me zanima. Stvar je vrlo jednostavna; kada je lopta u njihovim nogama, mi ćemo je pokušati što prije oduzeti.

Beenhakker je u svojoj bogatoj karijeri vodio Nizozemce, Trinidad i Tobago te Saudijsku Arabiju. Danas će reći da je plasman s Poljskom na EP njegov najveći uspjeh, ali ostaje činjenica da na velikim natjecanjima kontroverzni Leo nije dosegao orbitu.

"Nisam ovdje zbog osobnih razloga, već da pomognem svojim igračima da naprave što bolji rezultat i ako je to moguće, ostanu u natjecanju."

"Ostao bih, ali Euro sve može promijeniti"

"Moja je prva i jedina opcija ostanak na klupi poljske reprezentacije. Imam važeći ugovor do 2010. godine i namjeravam ga odraditi do kraja. Želim se s ovom momčadi pokušati probiti na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku", rekao je 65-godišnji Nizozemac na upit o budućnosti.

"Ovo zapravo uopće nije trenutak primjeren za raspravljanje o otkazima ili ostavkama. Naravno, svjestan sam činjenice da emocije i očekivanja od ovako velikih turnira znaju ponekad utjecati na promjenu plana."

Zewlakow: Možemo do čuda

Iskusni poljski defanzivac Michal Zewlakov vjeruje da njegova ekipa može napraviti čudo;

"Iz dosadašnjih utakmica izvukli smo pouku. Nisam siguran koliko neki ljudi u Poljskoj zapravo žele naš uspjeh, ali mi igrači svi pušemo u isti rog. Ne zanima nas toliko s kojim će igračima nastupiti Hrvatska, jer čak i ako budu igrali s rezervama, njihova snaga ostat će ista. Njihove rezerve žele se dokazati izborniku, žele pokazati da mogu zaigrati i u četvrtfinalu ili u polufinalu, koje im od srca želim. Uz ozbiljan pristup, mi možemo do čuda."

Pročitajte više